none 2310 707 957none info@obstetric.gr
HPV πρόωρος τοκετός

Η λοίμωξη από HPV στην κύηση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Η λοίμωξη από τους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) 16 και 18 κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ο πρόωρος τοκετός παραμένει η κύρια αιτία περιγεννητικής θνησιμότητας και δια βίου νοσηρότητας παγκοσμίως. Η αιτία των περισσότερων πρόωρων τοκετών είναι άγνωστη, αν και έχουν εμπλακεί αρκετές μολυσματικές διαδικασίες.

Η προοπτική μελέτη HERITAGE εξέτασε τα δεδομένα από 899 έγκυες γυναίκες σε τρία κέντρα υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με το πανεπιστήμιο στο Μόντρεαλ μεταξύ 8 Νοεμβρίου 2010 και 16 Οκτωβρίου 2016.

Πραγματοποιήθηκε έλεγχος για την παρουσία HPV στον κόλπο κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο καθώς και έλεγχος του πλακούντα για μόλυνση από HPV. Η λοίμωξη από HPV χαρακτηρίστηκε ως εμμένουσα όταν η παρουσία HPV διαπιστωνόταν τόσο στο πρώτο όσο και στο τρίτο τρίμηνο ή όταν υπήρχε λοίμωξη του πλακούντα. Πρωτογενές αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ο πρόωρος τοκετός ζωντανού ή θνησιγενούς νεογνού, από τις 20 εβδομάδες και 0 ημέρες έως και τις 36 εβδομάδες και 6 ημέρες της εγκυμοσύνης.

Πρόωρος τοκετός

Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν 31,3 έτη. Σε 378 γυναίκες (42,0%) ανιχνεύτηκε η παρουσία HPV στον κόλπο κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και σε 91 πλακούντες (11,1%) κατά τον τοκετό. 55 γυναίκες είχαν πρόωρο τοκετό, από τις οποίες στις 38 ήταν αυτόματος και στις υπόλοιπες 17 λόγω ιατρικών ενδείξεων. Η ύπαρξη εμμένουσας λοίμωξης από HPV συνδεόταν με αυξημένη συχνότητα πρόωρου τοκετού, όπως και η παρουσία λοίμωξης του πλακούντα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και όταν εξαιρέθηκαν οι γυναίκες με ιστορικό θεραπείας και τραχηλική δυσπλασία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 15,9% των γυναικών που είχαν επίμονη λοίμωξη από HPV 16 ή 18 κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους γέννησαν πρόωρα, σε σύγκριση με το 5,6% εκείνων που δεν είχαν καθόλου λοίμωξη από HPV.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα ευρήματα είναι τα πρώτα που δείχνουν τη σχέση μεταξύ πρόωρου τοκετού και HPV, ο οποίος είναι ένας ιός με τον οποίο τα περισσότερα σεξουαλικά ενεργά άτομα θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολύ σημαντικά για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την επίπτωση που προκαλεί η λοίμωξη από HPV στην εγκυμοσύνη. Ίσως μόλις εντοπίστηκε μια σημαντική αιτία πρόωρου τοκετού που μέχρι στιγμής δεν είχε εξηγηθεί.

Μόνο το 5,6% αυτών που δεν είχαν λοίμωξη από HPV είχαν πρόωρο τοκετό, σε σύγκριση με το 6,9% εκείνων που βρέθηκαν θετικοί σε οποιαδήποτε λοίμωξη από HPV στο πρώτο τρίμηνο.

Εξετάζοντας το πρώτο τρίμηνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 12% αυτών που διαγνώστηκαν με HPV 16 & 18 είχαν πρόωρο τοκετό, έναντι 4,9% εκείνων που είχαν λοίμωξη από HPV υψηλού κινδύνου εκτός από τον HPV 16 & 18. Εξετάζοντας το τρίτο τρίμηνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 15,9% των γυναικών με HPV 16 ή 18 είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν λοιμώξεις από άλλους τύπους HPV υψηλού κινδύνου.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την εμμονή αυτών των λοιμώξεων από τον HPV, διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV που εντοπίστηκαν στο πρώτο τρίμηνο παραμένουν έως το τρίτο τρίμηνο. Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι η επίμονη ανίχνευση των HPV 16 & 18 στον κόλπο συνδέθηκε σημαντικά με όλους τους πρόωρους τοκετούς και τους αυτόματος πρόωρους τοκετούς. Αυτή η συσχέτιση βρέθηκε επίσης μεταξύ των εγκύων εκείνων που είχαν λοιμώξεις από HPV που εντοπίστηκαν στους πλακούντες τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι λοιμώξεις από τον HPV ήταν συχνές στην εγκυμοσύνη ακόμη και μεταξύ πληθυσμών που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο βάσει κοινωνικοδημογραφικών και σεξουαλικών ιστορικών χαρακτηριστικών.

Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις του HPV. Είναι ήδη πολύ γνωστό ότι ο HPV σχετίζεται με έναν αριθμό γενετικών και στοματοφαρυγγικών καρκίνων. Η πιθανή συσχέτιση με τον πρόωρο τοκετό προσθέτει επιπλέον βαρύτητα στις συστάσεις για τον έλεγχο και την πρόληψη της λοίμωξης από τον HPV.

Ο HPV 16 και 18 είναι τύποι υψηλού κινδύνου που προκαλούν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν τρία εμβόλια για τον HPV,το 9δύναμο εμβόλιο HPV (Gardasil), τετραδύναμο εμβόλιο HPV (Gardasil®, 4vHPV) και διδύναμο εμβόλιο HPV (Cervarix), που βοηθούν στην προστασία έναντι των HPV 16 & 18.

Τα ευρήματα ενισχύουν τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του HPV. Δεν υπάρχει θεραπεία όταν προκύψει μόλυνση από HPV. Εάν η σχέση μεταξύ πρόωρου τοκετού και λοιμώξεων από HPV είναι πράγματι αιτιώδης, μπορούμε να αναμένουμε μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε αυτές τις γυναίκες. Το αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός κατά του HPV, αλλά ιδανικά θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας με σκοπό την πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στις γυναίκες αυτές.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού συνιστά τον εμβολιασμό κατά του HPV σε κορίτσια και γυναίκες μεταξύ 11 και 18 ετών. Ωστόσο, οι γυναίκες ηλικίας 19-45 ετών που προηγουμένως δεν είχαν εμβολιαστεί μπορούν επίσης να έχουν οφέλη από το εμβόλιο.

Εμβολιασμός για HPV

Παρά τη γνωστή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου, λιγότερες από 1/3 γυναίκες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι του HPV. Αυτή η μελέτη αναδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη ενημέρωσης και ενθάρρυνσης των γυναικών να εμβολιαστούν.


Σχετικά θέματα: 

logo

Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Αλμαλόγλου Κωνσταντίνος

Μένουμε ασφαλείς

Επικοινωνία

  • none Ιατρείο Πλάτωνος 52, Εύοσμος
  • none 2310 707 957
  • none info@obstetric.gr
  • none Δευτέρα - Παρασκεύη :
    Κατόπιν ραντεβού

MAIN MENU