Πώς ο καρκίνος και η θεραπεία του καρκίνου μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα στις γυναίκες
Σύμφωνα με μια μελέτη, το 40-80% των γυναικών αντιμετωπίζουν πιθανή υπογονιμότητα λόγω θεραπειών για τον καρκίνο, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και χειρουργικές επεμβάσεις.
Η πιθανότητα οι γυναίκες να εμφανίσουν παρενέργειες από θεραπείες καρκίνου είναι 34% υψηλότερες από τους άνδρες. Ενώ ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να βελτιώσουν το ποσοστό επιβίωσης από τον καρκίνο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν άμεση ή πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες (όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν κανονικά πριν από την ηλικία των 40 ετών).
Εάν λαμβάνετε θεραπεία για καρκίνο, μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση της γονιμότητας. Μάθετε πώς η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αποκτήσετε παιδί, καθώς και ποια βήματα διατήρησης της γονιμότητας μπορείτε να κάνετε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου.
Τι προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας;
Όταν ένα ζευγάρι κάνει (συλλαμβάνει) ένα μωρό, αυτό ονομάζεται σύλληψη ή αναπαραγωγή. Όταν ένα μωρό συλλαμβάνεται φυσικά, πρέπει να συμβούν πολλά πράγματα για να συμβεί. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι ένα θηλυκό γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει ποτέ και είναι αποθηκευμένα στις ωοθήκες του. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών ή μια αλλαγή σε μια ορμόνη που απαιτείται για την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη κατά τη διάρκεια των μηνιαίων κύκλων (που ονομάζεται ωορρηξία), μπορεί να προκαλέσει τη μη σύλληψη. Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρξει μια «δυσλειτουργία του σώματος» που μπορεί να αλλάξει τη γονιμότητα μιας γυναίκας και να επηρεάσει την ικανότητά της να μείνει έγκυος και να αποκτήσει ένα παιδί. Ορισμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα πράγματα.
Οι γυναίκες μπορούν να διαγνωστούν ως υπογόνιμες εάν:
- Οι ωοθήκες δεν περιέχουν υγιή ωάρια
- Οι ορμόνες που χρειάζονται για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ωαρίων διαταράσσονται
- Ένας όγκος ή άλλο πρόβλημα μπορεί να πιέσει τις ωοθήκες ή τη μήτρα και να τις κάνει να μην λειτουργούν σωστά
- Η βλάβη σε άλλα μέρη του αναπαραγωγικού συστήματος αποτρέπει την απελευθέρωση, τη γονιμοποίηση ή την εμφύτευση ωαρίων
- Ένα γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στη μήτρα
- Συμβαίνει κάτι που δεν θα επιτρέψει σε ένα έμβρυο να συνεχίσει την εγκυμοσύνη, προκαλώντας αποβολή
Σε πολλές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ή οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να είναι πιο πιθανό από τον ίδιο τον καρκίνο να επηρεάσουν ορισμένα μέρη της αναπαραγωγικής διαδικασίας και να επιδράσουν στην ικανότητά σας να κάνετε παιδιά. Διαφορετικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων και θεραπειών μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Ο κίνδυνος υπογονιμότητας ποικίλλει ανάλογα με:
- Η ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του ασθενούς. για παράδειγμα, πριν ή μετά την εφηβεία, πριν ή μετά την εμμηνόπαυση κ.λπ.
- Το είδος και η έκταση της επέμβασης
- Το είδος της θεραπείας που χορηγείται (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία, ανοσοθεραπεία, μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων)
- Τη δόση της θεραπείας
Πώς η θεραπεία του καρκίνου επηρεάζει τη γονιμότητα;
Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητά σας. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι προσωρινές ή μόνιμες. Η πιθανότητα η θεραπεία του καρκίνου να βλάψει τη γονιμότητά σας εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, τον τύπο θεραπείας του καρκίνου και την ηλικία σας τη στιγμή της θεραπείας.
Χημειοθεραπεία
Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να έχουν ποικίλες επιδράσεις στις ωοθήκες, που κυμαίνονται από μηδενική επίδραση έως πλήρη ατροφία των ωοθηκών (γήρανση των ωοθηκών). Και, ο βαθμός της βλάβης εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, τις ωοθηκικές εφεδρείες στην αρχή της θεραπείας, τον τύπο του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου που χορηγείται και τη δοσολογία του. Η μεγαλύτερη βλάβη στις ωοθήκες προκαλείται από φάρμακα που ονομάζονται αλκυλιωτικοί παράγοντες και το φάρμακο σισπλατίνη.
Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα (μια ορμόνη που σχετίζεται με τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα) απαιτείται για την απελευθέρωση των ωαρίων και την προετοιμασία της μήτρας για εγκυμοσύνη. Αυτή η ορμόνη παράγεται στα κύτταρα των ωοθηκών, δηλαδή στα ωάρια. Δεδομένου ότι τα ωοκύτταρα διαιρούνται γρήγορα, επηρεάζονται επίσης από χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα γονιμότητας μιας γυναίκας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η χημειοθεραπεία λειτουργεί σκοτώνοντας τα κύτταρα που διαιρούνται γρήγορα στο σώμα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε νεότερη ηλικία, οι ωοθήκες είναι λιγότερο ευάλωτες σε βλάβες που προκαλούνται από αυτά τα φάρμακα, πιθανώς λόγω του μεγαλύτερου ωοθηκικού αποθέματος που υπάρχει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί επίσης να εμφανίσει πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση λόγω χημειοθεραπείας.
Ακτινοθεραπεία
Εάν η ακτινοβολία στοχεύει στις ωοθήκες ή γύρω από αυτές, μπορεί να προκαλέσει αρκετή βλάβη ώστε να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών. Και, ακόμα κι αν η ακτινοβολία δεν στοχεύει απευθείας προς αυτές, οι ακτινοβολία μπορεί να απορροφηθεί από αυτές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη τους. Επομένως, για μια γυναίκα που κάνει ακτινοθεραπεία στην κοιλιά ή την περιοχή της πυέλου, η ποσότητα της ακτινοβολίας που απορροφάται από τις ωοθήκες της παίζει καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό του κινδύνου στειρότητας. Επιπλέον, η πυελική ακτινοβολία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, χαμηλού βάρους γέννησης και πρόωρου τοκετού.
Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν ένας όγκος βρίσκεται μέσα ή κοντά στα αναπαραγωγικά όργανα μιας γυναίκας, όπως η ωοθήκες, η μήτρα, ο τράχηλος ή οι σάλπιγγες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε αφαίρεση μιας ή και των δύο ωοθηκών και μερική ή πλήρη αφαίρεση των σαλπίγγων, της μήτρας, του τραχήλου ή του κόλπου τους. Τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις που συχνά είναι απαραίτητες για τη θεραπεία του καρκίνου μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα στις γυναίκες.
Ορμονοθεραπεία
Η ορμονοθεραπεία εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει ορμόνες ή αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των ορμονών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτές οι παρενέργειες θα εξαρτηθούν από τον τύπο της ορμονοθεραπείας που λαμβάνετε και την αντίδραση του σώματός σας σε αυτήν. Αλλά τα αποτελέσματα είναι συχνά αναστρέψιμα. Μόλις σταματήσει η θεραπεία, η γονιμότητα μπορεί να αποκατασταθεί.
Πως μπορεί να προφυλαχτεί η γονιμότητα;
Η αντιμετώπιση του καρκίνου και των επιπτώσεών του στη γονιμότητα θα μπορούσε να είναι πρόκληση για τις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο. Το άγχος που βιώνεται κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία, επηρεάζοντας έτσι τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Ωστόσο, η κατάψυξη ωαρίων είναι πλέον μια βιώσιμη επιλογή για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες για τον καρκίνο.
Η διατήρηση της γονιμότητας γίνεται όλο και πιο σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιζώντων από καρκίνο. Παρά τις οδηγίες που υποδεικνύουν ότι η συζήτηση για τη διατήρηση της γονιμότητας θα πρέπει να γίνεται πριν από την έναρξη θεραπειών για τον καρκίνο, υπάρχει έλλειψη εφαρμογής σε αυτόν τον τομέα. Ένας αριθμός τεχνικών είναι διαθέσιμος για τη διατήρηση της γονιμότητας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή μαζί στην ίδια ασθενή για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων είναι πλέον καθιερωμένες τεχνικές αλλά έχουν τους περιορισμούς τους. Η κρυοσυντήρηση ιστού ωοθηκών, αν και θεωρείται πειραματική επί του παρόντος, έχει ευρύτερη κλινική εφαρμογή και το πλεονέκτημα ότι διατηρεί το παράθυρο γονιμότητας ανοιχτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τόσο η χημειοθεραπεία όσο και η ακτινοθεραπεία έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αναπαραγωγικό δυναμικό και οι διαδικασίες διατήρησης της γονιμότητας θα πρέπει να πραγματοποιούνται πριν από αυτές τις θεραπείες. Η ανάγκη για διατήρηση της γονιμότητας πρέπει να σταθμιστεί έναντι της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που συνδέονται με τον καρκίνο. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για μια διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ ογκολόγων και ειδικών στην αναπαραγωγή για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της διαθεσιμότητας.
Σχετικά θέματα: