χάπι τη επόμενης μέρας

Παρενέργειες από το χάπι τη επόμενης μέρας

Εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία, είτε δεν χρησιμοποιείτε καμία μέθοδο αντισύλληψης, είτε η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιήσατε απέτυχε (π.χ. έσπασε το προφυλακτικό) και βρισκόσασταν στις γόνιμες ημέρες, τότε οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος είναι υψηλές.

Η χρήση του χαπιού της επόμενης μέρας (επείγουσα αντισύλληψη) είναι ευρέως διαδεδομένη πρακτική στις περιπτώσεις αυτές, αλλά να είστε προσεκτικές, καθώς μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι μια μέθοδος αντισύλληψης που χαρακτηρίζεται ως "έκτακτης ανάγκης". Βοηθά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης σε ποσοστό που κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση και ειδικά με το πότε ακριβώς λαμβάνεται.

Αυτή η μορφή αντισύλληψης έχει αποδειχθεί ότι έχει επίδραση στην ωορρηξία, καθυστερώντας ή εμποδίζοντάς την να συμβεί. Θεωρείται επίσης ότι προκαλεί μεταβολή της τραχηλικής βλέννας, η οποία επηρεάζει την κίνηση των σπερματοζωαρίων μέσα στην αναπαραγωγική οδό της γυναίκας, καθιστώντας τους δύσκολο να φτάσουν στις σάλπιγγες και να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Επιπλέον, πιστεύεται ότι τροποποιεί το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) με τρόπο που αποτρέπει την εμφύτευση εμβρύου.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να παίρνετε το χάπι έως και 12 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα του χαπιού, έως το πολύ 72 ώρες μετά τη συνουσία όταν το χάπι περιέχει λεβονοργεστρέλη ή έως και 120 ώρες όταν το χάπι περιέχει οξική ουλιπριστάλη. Όπως είναι αναμενόμενο, γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματικό όσο περνάει ο καιρός.

Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου αντισύλληψης είναι 85% περίπου, η οποία είναι κατώτερη από αυτή που προσφέρει, για παράδειγμα ένα προφυλακτικό. Γι' αυτό, συνίσταται να χρησιμοποιείτε άλλες μεθόδους αντισύλληψης και το χάπι της επόμενης μέρας μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Παρενέργειες του χαπιού της επόμενης μέρας
Ναυτία και εμετοί
Η ναυτία και ο εμετός είναι οι πιο συχνές παρενέργειες που προκαλεί το χάπι της επόμενης μέρας. Για να αποφευχθούν αυτά, καλό είναι να παίρνετε το χάπι με μικρή ποσότητα νερού, χωρίς να το δαγκώνετε και με άδειο στομάχι.

Πονοκέφαλος ή κοιλιακό άλγος.
Μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο, όπως η παρακεταμόλη. Γενική κόπωση ή ζάλη μπορεί να εμφανιστούν ως άλλες παρενέργειες του χαπιού της επόμενης μέρας, επομένως συνιστάται να ξεκουραστείτε τις επόμενες ώρες και να αποφύγετε τη σωματική άσκηση ή τις απότομες κινήσεις.

Διάρροιες
Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρξουν διάρροιες μετά από τη λήψη.

Ευαισθησία στο στήθος
Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ευαισθησία στο στήθος, η οποία μπορεί να είναι έντονη.

Διαταραχές του κύκλου
Μπορεί να εμφανιστεί ακανόνιστη αιμορραγία, που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα ή νωρίτερα από την αναμενόμενη περίοδο ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Είναι επίσης δυνατόν να υπάρξει εγκυμοσύνη παρά το ότι έχετε πάρει το χάπι της επόμενης μέρας;
Αν και οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές εάν ληφθεί σωστά, δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αποτυχίας της μεθόδου.
Εάν η ωορρηξία είχε ήδη πραγματοποιηθεί, είναι πιθανό να συμβεί γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα μια εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του χαπιού της επόμενης μέρας μειώνεται εάν δεν ληφθεί κατά τις πρώτες 72 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Στην περίπτωση του χαπιού που περιέχει οξική ουλιπριστάλη, πρέπει να λαμβάνεται έως και 120 ώρες (5 ημέρες) μετά την σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

Επιπλέον, υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού της επόμενης μέρας, αν και αυτό έχει αποδειχθεί μόνο στην περίπτωση της ριφαμπίνης.

 


Σχετικά θέματα: