Κοιλιακός πόνος εγκυμοσύνη

Κοιλιακός πόνος στην εγκυμοσύνη

Οι ήπιοι πόνοι στην κοιλιά και οι κράμπες είναι κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σπάνια αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά εάν έχετε έντονο πόνο, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να οφείλεται σε έκτοπη κύηση, αποβολή, αποκόλληση πλακούντα ή άλλα σοβαρά προβλήματα.

Κοιλιακός πόνος στην εγκυμοσύνη
Οι κοιλιακοί πόνοι είναι ένα συχνό σύμπτωμα στην αρχή της εγκυμοσύνης και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, εάν ο πόνος σας είναι έντονος ή επιμένει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα γαστρεντερικών διαταραχών ή σημάδι ότι πρέπει να αλλάξετε θέση ή να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα. Συνηθέστερα, μπορεί να εμφανίσετε ναυτία κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη (πρωινή ναυτία), κάτι που είναι φυσιολογικό και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Οι πρωινές ναυτίες μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από 2 έως 4 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή περίπου από την ημερομηνία της αναμενόμενης περιόδου σας ή μία ή δύο εβδομάδες μετά. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως κορυφώνονται γύρω στις 9 έως 16 εβδομάδες και συνήθως υποχωρούν περίπου στις 22 εβδομάδες κύησης.

Τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο. Πολλές έγκυες με πρωινή ναυτία δεν χρειάζονται φάρμακα για να αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, μερικές φορές η πρωινή ναυτία μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή, και ονομάζεται υπερέμεση της κύησης. Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αντιμετώπιση και ενδεχομένως η νοσηλεία.

Εάν αισθάνεστε κράμπες ή πόνο στο στομάχι αυτό μπορεί να είναι σημάδι πεπτικών προβλημάτων αλλά δεν είναι πιθανό να είναι σύμπτωμα αποβολής. Τα πεπτικά προβλήματα είναι κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν ο πόνος στο στομάχι σας οδηγεί σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (ήπιος πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος κ.λπ.) που ξεπερνούν την τυπική πρωινή ναυτία.

Οι έγκυες είναι επιρρεπείς σε τροφικές δηλητηριάσεις και άλλες λοιμώξεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Ορισμένες λοιμώξεις (όπως η λιστέρια) μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στο μωρό ακόμα κι αν δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για μη έγκυες, για αυτό καλό είναι να ελέγχονται εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε άρρωστες.

Εάν έχετε πόνο στην κοιλιά αλλά όχι συγκεκριμένα στο στομάχι, μπορεί να οφείλεται σε καλοήθη αιτία ή μπορεί να είναι ανησυχητικό. Η κοιλιά σας μεγαλώνει και τα όργανά σας μετατοπίζονται, επομένως κάποιος ήπιος πόνος και περιστασιακά απότομα τσιμπήματα είναι φυσιολογικά.

Οι συνήθεις αιτίες είναι:

Συσπάσεις Braxton Hicks: Συχνά χωρίς πόνο, οι συσπάσεις Braxton Hicks μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση ή πόνο κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου.
Κράμπες: Οι κράμπες μπορεί να γίνουν αισθητές λόγω της διαστολής της μήτρας. Αυτό συνήθως δεν είναι σοβαρό και υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά ανάπαυσης.
Αέρια, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα: Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά λόγω των υψηλών επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία επιβραδύνει την πέψη.
Πόνος στρογγυλών συνδέσμων: Μπορεί να το νιώσετε αυτό στο δεύτερο τρίμηνο καθώς οι σύνδεσμοι που εκτείνονται από τη μήτρα σας στη βουβωνική χώρα σας τεντώνονται. Αυτός μπορεί να είναι ένας οξύς πόνος όταν κάνετε μια αλλαγή στη θέση ή μπορεί να είναι ένας ήπιος πόνος.

Πόνος στην κοιλιά και αποβολή
Καλέστε το γιατρό σας εάν οι επώδυνες κράμπες στην κάτω περιοχή της πυέλου ή στο κάτω μέρος της πλάτης συνοδεύονται από έμετο, ναυτία ή κολπική αιμορραγία, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν αποβολή.

Ωστόσο, κράμπες μπορεί να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Εάν δεν έχετε αιμορραγία και δεν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αποβολή, αλλά εξακολουθείτε να έχετε κράμπες, δεν είναι ποτέ κακό να το αναφέρετε στον γιατρό σας στην επόμενη επίσκεψη.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα της αποβολής ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο. Εδώ είναι μερικά κοινά συμπτώματα της αποβολής:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Πόνος στην πλάτη
 • Αιμορραγία που γίνεται σταδιακά βαρύτερη
 • Κράμπες
 • Πυρετός
 • Αδυναμία και κόπωση

Σημειώστε ότι πολλές έγκυες γυναίκες εμφανίζουν περιστασιακά κάποια από αυτά τα συμπτώματα και δεν έχουν αποβολή. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γυναικολόγο σας.

Έντονος πόνος στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Εάν έχετε έντονο πόνο οπουδήποτε στην περιοχή της κοιλιάς σας κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, επικοινωνήστε άμεσα με το γυναικολόγο σας. Πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει έκτοπη (εξωμήτρια) κύηση, καθώς αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κοιλιακός πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υποδηλώνει αποκόλληση πλακούντα και άλλες απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, στενή παρακολούθηση ή πρόωρο τοκετό του μωρού.

Οι κράμπες στην κοιλιά μπορεί επίσης να είναι σημάδι πρόωρου τοκετού. Σε κάθε περίπτωση, μην καθυστερείτε να αναζητήσετε θεραπεία. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. 
Η προεκλαμψία, η οποία είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα.

Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πολλαπλών οργάνων, εκλαμψία (μια κατάσταση με επιληπτικές κρίσεις ή κώμα) και κακή ανάπτυξη του εμβρύου.

Εκτός από αυτές τις αιτίες σοβαρού κοιλιακού πόνου που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε πόνους που σχετίζονται με καταστάσεις εκτός εγκυμοσύνης που χρειάζονται άμεση θεραπεία. Μερικές από αυτές συμβαίνουν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες μπορεί να συμβούν τυχαία.

Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Σκωληκοειδίτιδα
 • Χολολιθίαση
 • Νεφρολιθίαση
 • Παγκρεατίτιδα
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Σχετικά θέματα: