Εγκυμοσύνη με σπιράλ

Εγκυμοσύνη με σπιράλ

Οι ενδομήτριες ενδομητρικά σπειράματα (σπιράλ) είναι μικρές, εύκαμπτες συσκευές με σχήμα του γράμματος Τ που εισάγονται στη μήτρα μιας γυναίκας από το γυναικολόγο. Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές αναστρέψιμες αντισυλληπτικές μεθόδους που υπάρχουν. Αν και είναι σπάνιο να μείνετε έγκυος με ένα σπιράλ, συμβαίνει και είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τους κινδύνους και τις επιπλοκές που σχετίζονται με μια εγκυμοσύνη με σπιράλ.

Σπιράλ

Πόσο συχνή είναι μια εγκυμοσύνη ενώ υπάρχει σπιράλ;
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 στο Canadian Medical Association Journal, τα ποσοστά εγκυμοσύνης τον πρώτο χρόνο μετά την εισαγωγή του σπιράλ είναι 0,8% για το μη ορμονικό σπιράλ και 0,2% για το ορμονικό σπιράλ .

Τι να κάνω αν νομίζω ότι είμαι έγκυος ενώ έχω σπιράλ;
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε συλλάβει ενώ έχετε σπιράλ, υπάρχουν τρία βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αμέσως:

  • Κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ή μια εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
  • Δείτε τον γυναικολόγο σας. Το να μείνετε έγκυος ενώ έχετε σπιράλ σημαίνει αυξημένη πιθανότητα εξωμήτριας εγκυμοσύνης (κατά την οποία το ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα). Εάν υπάρχει εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας το συντομότερο δυνατό.
  • Αφαίρεση του σπιράλ. Εάν έχετε μια βιώσιμη, μη έκτοπη εγκυμοσύνη ενώ το σπιράλ σας είναι στη θέση του, ο γυναικολόγος σας πιθανότατα θα σας συστήσει την αφαίρεση του σπιράλ σας.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο γυναικολόγος θα συστήσει την αφαίρεση του σπιράλ για την υγεία σας αλλά και του μωρού σας. Αυτό περιλαμβάνει τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής, μόλυνσης και πρόωρου τοκετού. Η αφαίρεση του σπιράλ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών αλλά δεν τις εξαλείφει.

Αποβολή
Οι γυναίκες που μένουν έγκυες με σπιράλ έχουν περισσότερες πιθανότητες για αποβολή από τις γυναίκες που δεν έχουν σπιράλ. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που αποφασίζουν να αφήσουν το σπιράλ μετά τη σύλληψη έχουν 40% έως 50% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής από τις γυναίκες που θα το αφαιρέσουν.

Η αφαίρεση του σπιράλ νωρίς στην εγκυμοσύνη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος αποβολής εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από μια γυναίκα που μένει έγκυος χωρίς σπιράλ.

Πρόωρος τοκετός
Εκτός από την αποβολή, η παρουσία ενός σπιράλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού έως και πέντε φορές σε σύγκριση με τις γυναίκες που θα αφαιρεθεί το σπιράλ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αφαίρεση ενός σπιράλ μετά τη σύλληψη μειώνει το ποσοστό αποβολών από 54% σε 20% και πρόωρου τοκετού από 18% σε 4%

Λοίμωξη
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστεί μια λοίμωξη που ονομάζεται χοριοαμνιονίτιδα σε γυναίκες που έχουν σπιράλ. Η χοριοαμνιονίτιδα είναι μια μόλυνση των μεμβρανών του πλακούντα καθώς και του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό. Πρόκειται για μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική επιπλοκή για τη ζωή του εμβρύου αλλά και της μητέρας.

Όπως και με τον πρόωρο τοκετό και την αποβολή, η αφαίρεση του σπιράλ μειώνει τον κίνδυνο χοριοαμνιονίτιδας, αλλά δεν τον εξαλείφει.

Αποκόλληση του πλακούντα
Μπορεί επίσης να υπάρχει σχέση μεταξύ της εγκυμοσύνης με ένα σπιράλ και της εμφάνισης αποκόλλησης πλακούντα, μιας επιπλοκής κατά την οποία ο πλακούντας διαχωρίζεται από τη μήτρα είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια αίματος, απώλεια της εγκυμοσύνης και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απειλήσει και τη ζωή της μητέρας.

Έκθεση σε ορμόνες
Εάν έχετε μείνει έγκυος έχοντας ένα ορμονικό σπιράλ, η συσκευή θα συνεχίσει να παρέχει την ορμόνη προγεστίνη στη μήτρα. Η επίδραση μιας τέτοιας έκθεσης στο μωρό δεν έχει τεκμηριωθεί, αν και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.


Σχετικά θέματα: