Συστροφή ωοθήκης

Συστροφή ωοθήκης

Η συστροφή της ωοθηκών είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν μια ωοθήκη περιστρέφεται γύρω από το μίσχο της (τους συνδέσμους που την κρατούν στη θέση της).

Τα αγγεία της ωοθήκης βρίσκονται μέσα στο μίσχο της. Έτσι η συστροφή μπορεί να διακόψει τη ροή του αίματος προς την ωοθήκη και τη σάλπιγγα, με κίνδυνο την πιθανή τους νέκρωση.

Η συστροφή των ωοθηκών είναι μια επείγουσα κατάσταση για την οποία η διάγνωση και η παρέμβαση πρέπει να γίνουν άμεσα για να διασωθεί η ωοθήκη και η σάλπιγγα.

Ωοθήκη

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η συστροφή των ωοθηκών;
Μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συνήθης σε έφηβες και νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της συστροφής των ωοθηκών;
Τα συμπτώματα της συστροφής της ωοθήκης εμφανίζονται ξαφνικά και έντονα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της συστροφής των ωοθηκών είναι ο οξύς πόνος στην περιοχή της πυέλου, ακολουθούμενος από ναυτία και εμετούς. Πριν από την εμφάνιση του έντονου πόνου μπορεί να υπάρχουν περιστασιακές κράμπες για αρκετές ημέρες ή μερικές φορές για εβδομάδες (συχνά επειδή η ωοθήκη συστρέφεται και ξεδιπλώνεται επανειλημμένα). Μπορεί σπανιότερα να συνυπάρχει πυρετός συχνότερα χαμηλός ή και ανώμαλη κολπική αιμόρροια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί μερική συστροφή ωοθηκών, κατά την οποία  η ωοθήκη ή και σάλπιγγα περιστρέφονται μόνο εν μέρει χωρίς να διακόψουν πλήρως την παροχή αίματος. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο σε μια πλήρη συστροφή των ωοθηκών.
Η ωοθήκη και η σάλπιγγα μερικές φορές συστρέφονται σποραδικά για αρκετές ημέρες ή μήνες, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενο κοιλιακό άλγος και μερική συστροφή.

Μπορούν να συστραφούν και οι δυο ωοθήκες;
Συνήθως η συστροφή αφορά μόνο τη μια ωοθήκη.
Η δεξιά ωοθήκη είναι πιο πιθανό να υποστεί συστροφή σε σύγκριση με την αριστερή ωοθήκη κάτι που οφείλεται στη θέση του εντέρου, το οποίο περιορίζει την κινητικότητα και τη δυνατότητα συστροφής της αριστερής ωοθήκης.

Ποια είναι τα αίτια της συστροφής των ωοθηκών;
Περισσότερο από το 80% των γυναικών με συστροφή ωοθήκης θα έχουν μια μεγάλη ωοθηκική κύστη ή μια μάζα.
Μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε μέγεθος κύστης, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν υπάρχουν κύστεις μεγαλύτερες των 5 εκατοστών
Η συστροφή των ωοθηκών είναι πιο πιθανό να συμβεί με μια καλοήθη (μη καρκινική) κύστη παρά με κακοήθεια των ωοθηκών.

Όταν τα ώριμα ωάρια απελευθερώνονται από την ωοθήκη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, μερικές γυναίκες αναπτύσσουν πολλαπλές ωοθυλακικές κύστεις των ωοθηκών. Αυτές οι κύστεις μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο συστροφής των ωοθηκών. Τέτοιες κύστεις μπορούν να παρατηρηθούν μετά από:

  • Λήψη ορμονών για την πρόκληση ωορρηξίας
  • Εξωσωματική γονιμοποίηση και ανάπτυξη συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Εγκυμοσύνη
  • Προηγούμενο ιστορικό συστροφής ωοθηκών

Σχεδόν οι μισές έφηβες με συστροφή ωοθηκών έχουν φυσιολογικές ωοθήκες χωρίς κύστη ή μάζα.


Πως γίνετε η διάγνωση της συστροφής των ωοθηκών;
Σε γυναίκες που προσέρχονται με άλγος χαμηλά στην κοιλιά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να γίνει έγκαιρη διάγνωση τυχόν συστροφής των ωοθηκών. Το ιατρικό ιστορικό, η φυσική εξέταση και η αναζήτηση της παρουσίας παραγόντων κινδύνου για συστροφή των ωοθηκών μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος που να υποδεικνύουν συστροφή των ωοθηκών. Ωστόσο οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι χρήσιμες για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως για παράδειγμα τεστ εγκυμοσύνης για τον αποκλεισμό εξωμήτριας κύησης.

Το κολπικό υπερηχογράφημα και το έγχρωμο doppler των ωοθηκικών αγγείων είναι η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της συστροφής των ωοθηκών.

Το συνηθέστερο εύρημα είναι η παρουσία διόγκωσης της ωοθήκης ή  η παρουσία κύστης . Η απουσία ροής αίματος Doppler είναι ένα διαγνωστικό εύρημα, αλλά δε συνοδεύει πάντα τη συστροφή.

Κύστη ωοθήκης

Η διαπίστωση της ωοθηκικής μάζας μπορεί να είναι αιτία της συστροφής αλλά μπορεί επίσης ένα τέτοιο εύρημα να είναι παραπλανητικό ως προς την πηγή του πόνου. Ωστόσο, μιας κύστης στην ωοθήκη θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά την υποψία προς τη διάγνωση της συστροφής της ωοθήκης.

Τα ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία (MRI) ή την αξονική τομογραφία (CT) δεν είναι διαγνωστικά και η αξία τους στη συστροφή της ωοθήκης αμφισβητείται. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμες για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων που μπορούν να εμφανίσουν παρόμοια κλινική εικόνα όπως της οξείας σκωληκοειδίτιδας ή της παρουσίας λίθου στα νεφρά.

Η άμεση επισκόπηση των ωοθηκών κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης, είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση της συστροφής των ωοθηκών όταν υπάρχει ισχυρή υποψία για την πάθηση, ενώ παράλληλα επιτρέπει και την αντιμετώπιση της.

Ποια είναι η θεραπεία της συστροφής της ωοθήκης;
Η μόνη θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στην επαναφορά της ωοθήκης ή και της σάλπιγγας στη σωστή τους θέση και στην αφαίρεση κυστικών μορφωμάτων ή μαζών που πιθανώς προκάλεσαν τη συστροφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί η πάσχουσα ωοθήκη.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της συστροφής ωοθήκης;
Όσο περισσότερος χρόνος περνά για τη διάγνωση και τη θεραπεία τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος νέκρωσης της ωοθήκης. Όταν συμβαίνει συστροφή ωοθήκης, η αιματική ροή προς την ωοθήκη και πιθανώς και τη σάλπιγγα μειώνεται. Η παρατεταμένη μείωση της αιματικής ροής μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση. Εάν αυτό συμβεί, θα πρέπει να αφαιρεθεί η ωοθήκη και οι υπόλοιποι νεκρωμένοι ιστοί.


Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αυξάνει την πιθανότητα συστροφής των ωοθηκών;
Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν συστροφή των ωοθηκών.
Ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται συνήθως στις ορμόνες που απαιτούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση ή την πρόκληση ωορρηξίας.
Αυτές οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν τη διάγνωση των ωοθηκών, την ανάπτυξη πολλαπλών κύστεων ή και τα δύο. Ενώ οι κύστεις των ωοθηκών είναι συνήθως αβλαβείς, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο συστροφής των ωοθηκών.

Ενώ η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να είναι μια επιτυχημένη θεραπεία για μια γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας, θα πρέπει να είναι ενήμερη για τους πιθανούς κινδύνους και να αναζητεί ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσει συμπτώματα συστροφής των ωοθηκών.


Σχετικά θέματα: