Πόνος στο μαστό

Πόνος στο μαστό

Ο πόνος στο μαστό ή αλλιώς μασταλγία ή μαστοδυνία είναι από τα συχνότερα συμπτώματα που θα οδηγήσει μια γυναίκα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Μέχρι και 70% των γυναικών θα βιώσουν κάποια στιγμή πόνο στο μαστό.
Το σύμπτωμα προκαλεί το φόβο ότι πίσω από τον πόνο μπορεί να κρύβεται κάποια κακοήθεια του μαστού, όμως ο πόνος ως σύμπτωμα, συνήθως σχετίζεται με καλοήθεις καταστάσεις και σπάνια με καρκίνο του μαστού.

Τι προκαλεί πόνο στο μαστό;
Υπάρχουν δυο τύποι πόνου στους μαστούς, ο κυκλικός πόνος και ο μη κυκλικός.

Ο κυκλικός πόνος είναι αποτέλεσμα των αλλαγών των επιπέδων των ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου.
Μπορεί να αισθάνεστε το στήθος σας πρησμένο, περισσότερο ευαίσθητο ή και επώδυνο μερικές ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση.
Πιο συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά στα χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση. Συχνά μπορεί να συνυπάρχουν και καλοήθεις παθήσεις του μαστού, όπως κύστεις, ινοαδενώματα κ.α.
Μπορεί να παρουσιάζεται αντίστοιχα συμπτώματα αν χρησιμοποιείται συνδυασμένη ορμονική αντισύλληψη όπως αντισυλληπτικά χάπια ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση.

Ο μη κυκλικός πόνος δε σχετίζεται με τον κύκλο. Συνήθως εντοπίζεται στο ένα στήθος σε συγκεκριμένη περιοχή. Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν μη κυκλικό πόνο στο στήθος. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο τραυματισμός, η φλεγμονή, μυοσκελετικές παθήσεις, αλλά και το μεγάλο μέγεθος του στήθους. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο μη κυκλικός πόνος στο στήθος μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο του μαστού.

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος στο μαστό;
Για τον κυκλικό πόνο, η χρήση στηθόδεσμου που στηρίζει καλά το στήθος (αθλητικού τύπου), ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης, η χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής και η λήψη αναλγητικών μπορούν να βοηθήσουν. Αν λαμβάνετε αντισυλληπτικά ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας για ενδεχόμενη τροποποίηση της αγωγής σας.

Αν εμφανίζεται μη κυκλικό πόνο στο στήθος, θα πρέπει επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας, για να γίνει ο απαιτούμενος κατά περίπτωση έλεγχος, για τη διαπίστωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο και για τον αποκλεισμό της πιθανότητας ύπαρξης κακοήθειας.

 


Σχετικά Θέματα: