Κοιλιακό υπερηχογράφημα

Κοιλιακό υπερηχογράφημα

Τι είναι το κοιλιακό υπερηχογράφημα;

Είναι το υπερηχογράφημα που εκτελείται μέσω μιας κεφαλής υπέρηχων η οποία τοποθετείται στην κοιλιά της ασθενούς. Χρησιμοποιείται για την εξέταση των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας (μήτρας, ωοθηκών) και του εμβρύου μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Απαιτείται κάποια προετοιμασία για την εξέταση;

Το κοιλιακό υπερηχογράφημα δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου της γυναίκας. Μπορεί να σας ζητηθεί να πιείτε μερικά ποτήρια νερό πριν από την εξέταση, ώστε να είναι γεμάτη η ουροδόχος κύστη, κάτι που επιτρέπει την καλύτερη απεικόνιση της μήτρας και των ωοθηκών. Αν λαμβάνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορείτε να τη συνεχίσετε κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πως πραγματοποιείται η εξέταση;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης η γυναίκα είναι ξαπλωμένη σε ύπτια θέση. Μια μικρή ποσότητα τζελ απλώνεται στην κοιλιά. Το τζελ επιτρέπει την καλύτερη επαφή της κεφαλής των υπερήχων με το δέρμα. Έχει σαν βάση το νερό και δεν δημιουργεί ερεθισμούς στο δέρμα ή λεκέδες στα ρούχα. Στη συνέχεια τοποθετείται η κεφαλή υπερήχων, η οποία λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα και λαμβάνει τις αντανακλάσεις τους πάνω στα κοιλιακά όργανα. Ένας υπολογιστής επεξεργάζεται τα κύματα αυτά και τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια εικόνα. Ο γιατρός μπορεί να δει άμεσα την εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων και η εξεταζόμενη σε μια οθόνη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κατά τη διάρκεια της εξέτασης να αισθάνεται η γυναίκα ασφαλής, ήρεμη και ενημερωμένη για τα ευρήματα του γιατρού. Συγκεκριμένα περιγράφονται τα όργανα της πυέλου όπως αυτά απεικονίζονται στον υπέρηχο και εξηγείται η φυσιολογική ανατομία πριν να αναλυθούν πιθανά προβλήματα που εντοπίζονται.

Πως αισθάνομαι κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Η εξέταση είναι ανώδυνη. Η μόνη ενόχληση που μπορεί να αισθανθεί η ασθενής οφείλεται στην πίεση που ασκείται από την κεφαλή των υπερήχων στη γεμάτη ουροδόχο κύστη.

Γιατί γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση πραγματοποιείται στη διάρκεια της κύησης και κυρίως μετά το πρώτο τρίμηνο, για να αξιολογηθούν:

  • Η ηλικία της κύησης,
  • Η ανάπτυξη του εμβρύου,
  • Η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου,
  • Η ανατομία του εμβρύου,
  • Το φύλο του εμβρύου,
  • Το αμνιακό υγρό,
  • Ο πλακούντας,
  • Η ροή του αίματος στα μητριαία αγγεία, στον ομφάλιο λώρο και στα αγγεία του εμβρύου.

 

έμβρυο

Επίσης χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες), σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της διακολπικής κεφαλής, όπως σε κορίτσια και γυναίκες που δεν έχουν αρχίσει σεξουαλικές επαφές, καθώς και σε ηλικιωμένες ασθενείς με στένωση του κόλπου.

Κοιλιακό υπερηχογράφημα

Διακόλπικό ή κοιλιακό υπερηχογράφημα;

Το κολπικό υπερηχογράφημα υπερτερεί έναντι του κοιλιακού στην εξέταση των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες), επιτρέποντας την καλύτερη, αλλά και πιο λεπτομερή απεικόνιση τους.

Το ίδιο ισχύει και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (μέχρι την 11η με 12η εβδομάδα), όπου η θέση του εμβρύου επιτρέπει την καλύτερη απεικόνιση του με τη διακολπική οδό.

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της αύξησης του μεγέθους του εμβρύου και της αλλαγής της θέσης του, η απεικόνιση του γίνετε καλύτερα διακοιλιακά.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;


Δεν υπάρχουν γνωστές επιβλαβείς επιδράσεις του υπερηχογραφήματος στον άνθρωπο ή το έμβρυο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ακτινογραφίες, δεν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία, κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης αυτής.

 


Σχετικά θέματα: