Κολπίτιδες
Τι είναι η κολπίτιδα;
Κολπίτιδα ονομάζεται κάθε φλεγμονή που αναπτύσσεται στην περιοχή του κόλπου. Σπάνια υπάρχει μόνο φλεγμονή του κόλπου, συχνότερα συνυπάρχει με φλεγμονή του τραχήλου (τραχηλίτιδα) ή και του αιδοίου (αιδοιίτιδα), Συνήθως προκαλείται από μύκητες και διάφορα μικρόβια.
Τι συμπτώματα έχει η κολπίτιδα;
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το είδος του μικροοργανισμού που προκαλεί την κολπίτιδα.
Ο κνησμός (φαγούρα) αποτελεί το πιο συχνό σύμπτωμα και μπορεί να είναι ιδιαιτέρα ενοχλητικός. Άλλα ενοχλήματα περιλαμβάνουν την αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, και αλλαγές στο χρώμα ή και στην οσμή τους. Μπορεί να συνυπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή του αιδοίου και μερικές φορές πόνος ή και αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή και ενοχλήματα κατά την ούρηση (αίσθημα καύσου).
Μπορεί να μην έχει συμπτώματα μια κολπίτιδα;
Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα ή τα συμπτώματα να είναι ασαφή και να αγνοηθούν από τη γυναίκα και η διάγνωση να γίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης για άλλο λόγο ή με το τεστ Παπανικολάου.
Πως προκαλείται η κολπίτιδα;
Μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της ισορροπίας της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου (επικράτηση κάποιου παθογόνου π.χ. λόγω λήψης αντιβιοτικών, κακής υγιεινής κ.α) ή να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική επαφή (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα).
Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω την κολπίτιδα;
Ιδιαίτερη σημασία έχει η σωστή υγιεινή της περιοχής.
Πρέπει να επιλέγονται προϊόντα καθαρισμού που δεν επηρεάζουν τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής. Ο καθαρισμός της περιοχής θα πρέπει να γίνεται με φορά από τον κόλπο προς τον πρωκτό και όχι αντίθετα, για να αποφεύγεται η μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό προς τον κόλπο.
Ο καθαρισμός της περιοχής θα πρέπει να γίνετε και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση ταμπόν, ενώ όταν αυτή είναι απαραίτητη να γίνετε συχνή αλλαγή τους.
Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει από τη μετάδοση λοιμώξεων.
Τα βαμβακερά εσώρουχα επιτρέπουν στο δέρμα να αερίζεται καλύτερα και για τον ίδιο λόγο προσπαθούμε να μη φοράμε στενά παντελόνια. Κατά την σεξουαλική επαφή πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό. Δεν χρησιμοποιούμε πότε ξένα εσώρουχα και πετσέτες.
Η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας μέσω της σωστής ισορροπημένης διατροφής βοηθάει στην πρόληψη τους. Προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε συχνά ζάχαρη και γλυκά. Προσθέτουμε στη διατροφή μας περισσότερα γιαούρτια και προβιοτικά προϊόντα.
Έχω συμπτώματα κολπίτιδας, τι θα πρέπει να κάνω;
Η εκτίμηση από το γυναικολόγο είναι απαραίτητη, για να αναγνωριστεί το αίτιο που την προκαλεί και για να χορηγηθεί εφόσον απαιτείται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του γυναικολόγου, καθώς η χρήση ακατάλληλων φαρμάκων μπορεί καθυστερήσει τη διάγνωση και να επιδεινώσει την φλεγμονή.
Συχνά μπορεί να απαιτηθεί η λήψη κολπικών υγρών για εξέταση στο μικροσκόπιο, καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, ώστε να διαπιστωθεί πιο είναι το μικρόβιο που προκαλεί την κολπίτιδα και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Χρειάζεται να πάρει θεραπεία και ο σύντροφος μου;
Σε ορισμένες περιπτώσεις θα απαιτηθεί η χορήγηση θεραπείας και στο σύντροφο σας. Αυτό εξαρτάται από το είδος του παθογόνου που προκαλεί την κολπίτιδα.
Αν δεν αντιμετωπισθεί μια κολπίτιδα, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές;
Μια κολπίτιδα δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε:
• Επέκταση της φλεγμονής προς την κοιλότητα τη μήτρας και στις σάλπιγγες (πυελική φλεγμονή), με πιθανότητα πρόκλησης στείρωσης.
• Μετάδοση στο νεογνό κατά τον τοκετό.
• Αποβολή ή πρόωρο τοκετό, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σχετικά θέματα: