κάπνισμα εγκυμοσύνη

Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού από το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υπερδιπλάσιος των προηγούμενων εκτιμήσεων

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες – υπερδιπλάσιες από την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο International Journal of Epidemiology.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το κάπνισμα σήμαινε ότι το μωρό είχε τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι μικρό για την ηλικία κύησης, θέτοντας το σε κίνδυνο δυνητικά σοβαρών επιπλοκών, όπως αναπνευστικές δυσκολίες και λοιμώξεις.

Αλλά η ερευνητική ομάδα δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι η πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται με δυσμενή αποτελέσματα.

Σήμερα συνιστάται στις γυναίκες να σταματήσουν το κάπνισμα και να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του κινδύνου επιπλοκών για το μωρό. Για παράδειγμα, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της ανάπτυξης του εμβρύου, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης, αν και έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας (υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος γέννησης και πιθανώς περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου. Η καφεΐνη είναι πιο δύσκολο να αποφευχθεί από τον καπνό του τσιγάρου, καθώς βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά, τα αναψυκτικά και ορισμένα φάρμακα.

Οι μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος, της καφεΐνης και των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης τείνουν να βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τις ίδιες τις εγκύους για την εκτίμηση της έκθεσης στον καπνό και την καφεΐνη, η οποία δεν είναι πάντα αξιόπιστη. Ένα πιο αντικειμενικό μέτρο είναι η εξέταση των επιπέδων των μεταβολιτών στο αίμα – χημικών υποπροϊόντων που δημιουργούνται όταν ουσίες όπως ο καπνός και η καφεΐνη υποβάλλονται σε επεξεργασία στο σώμα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Νοσοκομείο Rosie, μέρος του Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, στρατολόγησαν περισσότερες από 4.200 γυναίκες που παρακολούθησαν το νοσοκομείο μεταξύ 2008 και 2012 ως μέρος της μελέτης Pregnancy Outcome Prediction (POP). Η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ένα υποσύνολο αυτών των γυναικών τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Για να αξιολογήσει την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, η ομάδα εξέτασε τα επίπεδα του μεταβολίτη κοτινίνη, τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο. Μόνο δύο στις τρεις γυναίκες με ανιχνεύσιμα επίπεδα κοτινίνης σε κάθε δείγμα αίματος ήταν αυτοαναφερόμενες καπνίστριες, δείχνοντας ότι αυτό το μέτρο είναι ένας πιο αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης της καπνιστικής συμπεριφοράς.

Συνολικά 914 γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση καπνίσματος. Από αυτές, το 78,6% ταξινομήθηκε ως μη έκθεση στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 11,7% ως έχον κάποια έκθεση και το 9,7% ως με συνεχή έκθεση.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν εκτέθηκαν στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκείνες με σταθερή έκθεση είχαν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτόματο πρόωρο τοκετό - υπερδιπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση 1,27 από μια μετα-ανάλυση μελετών - και 4,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τα μωρά που γεννιούνται από καπνίστριες βρέθηκαν να είναι κατά μέσο όρο 387 γραμμάρια ελαφρύτερα από τα μωρά που γεννιούνται από μη καπνίστριες – δηλαδή περισσότερο από 10% μικρότερα από το βάρος ενός μέσου νεογέννητου. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό να έχει χαμηλό βάρος γέννησης (2,5 κιλά ή λιγότερο), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων καθώς και κακής υγείας στη μετέπειτα ζωή του.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, ωστόσο, η ομάδα δεν βρήκε στοιχεία ότι το κάπνισμα μείωσε τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι καλό για το μωρό, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι είναι δυνητικά πολύ χειρότερο από όσο πιστεύαμε έως τώρα.


Σχετικά θέματα: