Διάρροια και εγκυμοσύνη

Διάρροια και εγκυμοσύνη

Τα προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα δεν είναι ασυνήθιστα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διάρροια είναι ένα ακόμη πρόβλημα από το γαστρεντερικό που πολλές έγκυες μπορεί να αντιμετωπίσουν, αν και είναι λιγότερο συχνό από την πρωινή ναυτία ή τη δυσκοιλιότητα.

Η διάρροια συνήθως δεν συνδέεται με την πρωινή ναυτία και δεν θεωρείται πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τρίμηνο.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν από τη στιγμή της σύλληψης και κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα και ακόμη και να οδηγήσουν σε διάρροια. Ωστόσο, η ευαισθησία στο στήθος, η κόπωση και η ναυτία είναι πολύ πιο κοινά συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης.

Ορισμένες έγκυες ανησυχούν ότι η διάρροια μπορεί να είναι επιβλαβής για το μωρό ή να αυξήσει την πιθανότητα αποβολής. Ωστόσο, ενώ οι συνοδευτικές κράμπες στην κοιλιά μπορεί να γίνονται αντιληπτές παρόμοια με τα συμπτώματα της επικείμενης απώλειας εγκυμοσύνης, ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα από τα αναπαραγωγικά όργανα. Είναι απίθανο μια τυπική περίπτωση διάρροιας να θέσει το μωρό σας σε κίνδυνο, αρκεί να ληφθεί η κατάλληλη φροντίδα για να παραμείνετε ενυδατωμένες και να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε μόλυνση μπορεί να έχετε, εφόσον απαιτηθεί.

Η διάρροια κατά την όψιμη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο τοκετός πλησιάζει. Ορισμένες έγκυες αναφέρουν διάρροια, καούρα, ναυτία και/ή έμετο ακριβώς πριν ξεκινήσει ο τοκετός. Φυσικά, οι έγκυες εμφανίζουν διάρροια για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της τροφικής δηλητηρίασης ή άλλων λοιμώξεων, και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πια είναι τα αίτια της διάρροιας στην εγκυμοσύνη;
Η διάρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις τόσο διαφορετικές όπως οι ορμόνες, οι αλλαγές στη διατροφή σας ή μια γαστρεντερίτιδα. Μπορεί να εμφανίσετε διάρροια για διάφορους λόγους:

  • Αλλαγές στο σώμα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα αντιμετωπίσετε αλλαγές στις ορμόνες και στο σώμα σας. Η αναπτυσσόμενη μήτρα σας πιέζει το πεπτικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου και να οδηγήσει σε ναυτία και έμετο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
  • Διατροφή: Η εγκυμοσύνη μπορεί να σας οδηγήσει να τρώτε πιο υγιεινά. Μερικές φορές, μια ξαφνική αλλαγή σε πιο θρεπτικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή και στις κινήσεις του εντέρου. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα σας στις μεταβολές αυτές. Η κατανάλωση πολλών τροφών όπως τα μούρα ή τα σταφύλια μπορεί να σας προκαλέσει διάρροια.
  • Συμπληρώματα βιταμινών: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες προγεννητικών βιταμινών. Μερικά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και μερικά μπορεί να οδηγήσουν σε πιο χαλαρά κόπρανα. Εάν νομίζετε ότι έχετε διάρροια λόγω των βιταμινών σας, μιλήστε με το γιατρό σας για να συζητήσετε την αντικατάσταση με άλλο σκεύασμα.

Η διάρροια μπορεί επίσης να αναπτυχθεί από κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την εγκυμοσύνη, όπως:

  • Τροφική δηλητηρίαση
  • Θέματα υγείας όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη ή ο υπερθυρεοειδισμός
  • Λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια
  • Λήψη φαρμάκων όπως αντιβιοτικά
  • Ταξίδια

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η διάρροια είναι όταν έχετε κενώσεις πιο συχνά και πιο χαλαρές από ό,τι θα είχατε συνήθως. Τα κόπρανα μπορεί να είναι πολύ υδαρή ή απλώς πιο μαλακά από τα κανονικά κόπρανα. Μερικές φορές, η διάρροια μπορεί να συμβεί αρκετά συχνά και να χρειαστεί να φτάσετε γρήγορα στην τουαλέτα. Δείτε τι πρέπει να αναζητήσετε:

  • Φούσκωμα
  • Κράμπες
  • Πόνος στο στομάχι
  • Αίσθηση ότι πρέπει να τρέξεις στο μπάνιο
  • Δύο ή περισσότερες υδαρείς ή χαλαρές κενώσεις την ημέρα

Ποια είναι η αντιμετώπιση της διάρροιας στην εγκυμοσύνη;

Ενώ είστε έγκυος, μπορεί να εμφανίσετε πρωινή ναυτία ή καούρα. Όπως αυτά τα γαστρεντερικά προβλήματα, η διάρροια είναι μια άλλη άβολη διαταραχή που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και η διάρροια διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει και για άλλες επιλογές θεραπείας.

Ενυδατώστε το σώμα σας
Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένες, ειδικά όταν είστε έγκυος. Η διάρροια μπορεί να εξαντλήσει γρήγορα το σώμα από υγρά και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Έτσι, πίνετε πολλά υγρά, ειδικά νερό, για να αντικαταστήσετε αυτά που χάνετε.

Δεδομένου ότι χάνετε επίσης ηλεκτρολύτες μέσω της διάρροιας, άλλα υγρά, όπως ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών και διαλύματα υποκατάστασης ηλεκτρολυτών, είναι χρήσιμα. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά, τα ζαχαρούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια. Τελικά, ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη να πιείτε τίποτα, φροντίστε να πίνετε νερό ή άλλα υγρά ενώ αναρρώνετε.

Προσέξτε τη διατροφή σας
Τρώτε τροφές που είναι εύπεπτες και δεν ερεθίζουν ή διεγείρουν το στομάχι και το πεπτικό σύστημα. Η δίαιτα BRAT (μπανάνες, ρύζι, πουρέ μήλου, φρυγανισμένο ψωμί ) και τα θρεπτικά συστατικά σε άλλα εύπεπτα τρόφιμα (πατάτες, σούπα κοτόπουλου και λαχανικών, άπαχα κρέατα, ζυμαρικά, ψωμί) μπορεί να βοηθήσουν μέχρι να περάσει η διάρροια. Μείνετε μακριά από τηγανητά, πικάντικα και πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Σημειώστε ότι η αντίστροφη πλευρά της διάρροιας είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από σκληρά κόπρανα, μπορεί να εμφανιστεί εάν παρακάνετε τη δίαιτα BRAT. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αρκετά άβολη αλλά δεν είναι επικίνδυνη για το μωρό σας. Αυτό το θέμα είναι αρκετά συχνό στην εγκυμοσύνη. Παρόμοια με τη διάρροια, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και την πίεση της αναπτυσσόμενης μήτρας στο πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση άφθονων υγρών, η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών και η κινητικότητα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Δώστε χρόνο
Η διάρροια συχνά υποχωρεί από μόνη της. Εάν έχετε ήπια διάρροια χωρίς άλλα συμπτώματα (πυρετός, πόνος, κράμπες), μπορείτε να περιμένετε μερικές ημέρες για να δείτε εάν υποχωρεί.

Προσέξτε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής
Τα μαλακά ή υδαρή κόπρανα μπορούν να διευκολύνουν βακτήρια στο παχύ έντερο να ταξιδέψουν στο ουροποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν λοίμωξη. Η επιμελής καθαριότητα μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση μικροβίων σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Αποφύγετε τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα
Μείνετε μακριά από μη συνταγογραφούμενα (OTC) φάρμακα για τη θεραπεία της διάρροιας. Δεν είναι όλα τα φάρμακα ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πάντα να συζητάτε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τυχόν συμπτώματα που έχετε και πριν πάρετε φάρμακα. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας θα συστήσει ή θα συνταγογραφήσει φάρμακα για εσάς με βάση τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας.

Είναι επικίνδυνη η διάρροια στην εγκυμοσύνη;
Η διάρροια μπορεί να είναι ήπια και να περάσει γρήγορα ή μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Η απώλεια νερού μέσω του εντέρου σας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, για να μην γίνει επικίνδυνη η διάρροια, φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένες.

Να είστε ενήμερες για τα σημεία και τα συμπτώματα της αφυδάτωσης:

  • Ξηρό στόμα
  •  Αίσθημα ζάλης, ζάλης ή αίσθημα λιποθυμίας
  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία ή εμετός
  • Μείωση της ποσότητας των ούρων
  • Ούρα με έντονη μυρωδιά
  • Ούρα πολύ σκούρα κίτρινα ή πορτοκαλί

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με το γιατρό;
Αν και η διάρροια συνήθως δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ενημερώστε τον γιατρό εάν:

  • Η διάρροια διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ημέρες
  • Έχετε συσπάσεις
  • Δεν αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται τόσο πολύ όσο πριν
  • Έχετε πυρετό 38°C ή υψηλότερο
  • Έχετε σημάδια αφυδάτωσης
  • Έχετε άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή έμετο
  • Παρατηρείτε αίμα στα κόπρανα σας
  • Αισθάνεστε πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας
  • Η διάρροια σας χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται

Διάρροια και εγκυμοσύνη

Τι γίνετε σε περίπτωση σοβαρής διάρροιας;
Εάν έχετε κάτι περισσότερο από μια ήπια περίπτωση διάρροιας, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να γίνουν εξετάσεις αίματος και ούρων και εξέταση κοπράνων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει λοίμωξη. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα αντιβιοτικό ή άλλο φάρμακο.

Εάν υπάρχουν ενδείξεις αφυδάτωσης, μπορεί να απαιτηθεί η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών για να επανέλθει το σώμα σας σε ισορροπία.

Έχουν σχέση οι διάρροιες με αποβολή;

Εάν εμφανίσετε διάρροια, μπορεί να ανησυχείτε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη σας ή ότι είναι σημάδι αποβολής. Αλλά η διάρροια δεν είναι τυπική αιτία ή σύμπτωμα αποβολής.

Ενώ μερικές γυναίκες ενδέχεται να εμφανίσουν διάρροια κατά τη διάρκεια μιας απώλειας εγκυμοσύνης, ένα επεισόδιο διάρροιας δεν σημαίνει ότι πρόκειται να συμβεί αποβολή.

Είναι σύνηθες να εμφανίζετε διάρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις περισσότερες φορές, δεν επηρεάζει καθόλου την εγκυμοσύνη. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες ή ανησυχείτε για την εγκυμοσύνη σας για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.


Σχετικά θέματα: