Καρδιοτοκογράφημα

Καρδιοτοκογράφημα

Το καρδιοτοκογράφημα είναι ένα απλή, μη επεμβατική εξέταση που πραγματοποιείται σε κυήσεις άνω των 28 εβδομάδων κύησης. Χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του εμβρύου κατά τον τοκετό, αλλά και για την αξιολόγηση της κατάστασης του εμβρύου, εκτός τοκετού, κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης [καρδιοτοκογράφημα ηρεμίας- Non-Stress Test (NST)].

Παθητικό κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Παθητικό κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Σε όλες τις γυναίκες συνιστάται να διακόψουν το κάπνισμα όταν μείνουν έγκυες. Ωστόσο, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η απλή διακοπή δεν αρκεί για την εξάλειψη των κινδύνων που συνδέονται με την έκθεση στο τσιγάρο. Πολλές γυναίκες εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα από φίλους και μέλη της οικογένειας. Το παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου και του μωρού της.

Αιμορραγία εμφύτευσης

Αιμορραγία εμφύτευσης

Η αιμορραγία εμφύτευσης εμφανίζεται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας). Η εμφύτευση γίνετε συνήθως 6 έως 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση και μπορεί να προκαλέσει κηλίδες αίματος ή ελαφριά αιμορραγία, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Θέση ύπνου στην εγκυμοσύνη

Θέση ύπνου στην εγκυμοσύνη

Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συστήνεται η έγκυος να κοιμάται στο πλάι γιατί οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό είναι πιο ασφαλές για το μωρό. Αυτό ισχύει τόσο για το νυχτερινό ύπνο όσο και για τον ύπνο σε οποιαδήποτε φάση της ημέρας.

Σεξουαλικές επαφές αποβολές

Σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κίνδυνος αποβολής

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι σεξουαλικές επαφές είναι απολύτως ασφαλείς από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι και το τέλος της.