Βιοχημική εγκυμοσύνη

Βιοχημική εγκυμοσύνη

Τι είναι μια βιοχημική εγκυμοσύνη;
Μια βιοχημική εγκυμοσύνη είναι μια πολύ πρώιμη αποβολή που συμβαίνει πριν από την πέμπτη εβδομάδα κύησης, περίπου την ίδια στιγμή ή λίγο μετά από την αναμενόμενη έμμηνο ρύση. 

Δεν είναι ψευδής εγκυμοσύνη ή ψευδώς θετικό σε τεστ εγκυμοσύνης, αλλά μια εγκυμοσύνη που τερματίζεται πριν από τη στιγμή που μπορεί να ανιχνευθεί με το υπερηχογράφημα και μπορεί να αναγνωριστεί μόνο με βιοχημικές εξετάσεις. 

Πόσο συχνές είναι οι βιοχημικές εγκυμοσύνες;
Θεωρείται ότι στις αυτόματες συλλήψεις, οι βιοχημικές εγκυμοσύνες είναι αρκετά συχνές. Ένας ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι περισσότερες γυναίκες που βιώνουν μια βιοχημική εγκυμοσύνη δεν συνειδητοποιούν ποτέ ότι είναι έγκυες εκτός και αν προσπαθούν να συλλάβουν και κάνουν τεστ εγκυμοσύνης τακτικά και νωρίς. Οι βιοχημικές εγκυμοσύνες  θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν μεταξύ 8% και 33% των κυήσεων που καταλήγουν σε αποβολή και μεταξύ 18% και 22% των κυήσεων εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Σήμερα αναγνωρίζονται πολλές βιοχημικές εγκυμοσύνες που διαφορετικά θα είχαν περάσει απαρατήρητες λόγω των εξαιρετικά ευαίσθητων τεστ εγκυμοσύνης που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αυτές οι εξετάσεις καθιστούν ευκολότερο τον εντοπισμό εγκυμοσύνης ήδη 4 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου μιας γυναίκας.

Βιοχημική εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας βιοχημικής εγκυμοσύνης;
Η πλειοψηφία των γυναικών που είχαν μια βιοχημική εγκυμοσύνη δεν συνειδητοποιούν ποτέ ότι έχουν συλλάβει, καθώς το μόνο πραγματικό σύμπτωμα είναι η τυχόν μικρή καθυστέρηση στην περίοδο. Μια βιοχημική εγκυμοσύνη αποκαλύπτεται μερικές φορές όταν ένα πρώιμο τεστ εγκυμοσύνης δείχνει ένα αμυδρό θετικό αποτέλεσμα αλλά αργότερα επιστρέφει ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε μια ή δύο εβδομάδες.

Δεδομένου ότι τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι πλέον αρκετά ευαίσθητα, πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες πολύ νωρίς — ακόμη και πριν από την αναμενόμενη περίοδο τους. Τα κύτταρα του γονιμοποιημένου ωαρίου παράγουν αρκετή β χοριακή γοναδοτροπίνη, για να προκαλέσουν θετικό αποτέλεσμα τεστ εγκυμοσύνης, αλλά στη συνέχεια το έμβρυο σταματά να αναπτύσσεται.

Η απώλεια μιας βιοχημικής εγκυμοσύνης θα συμβεί συνήθως περίπου μέχρι μια εβδομάδα μετά την αναμενόμενη περίοδο.

Ενώ θα μπορούσαμε να αναμένουμε ότι η αιμορραγία θα ήταν πιο βαριά από το συνηθισμένο μετά από μια βιοχημική εγκυμοσύνη, είναι συχνά η ίδια με μια κανονική περίοδο.

Άλλα σημάδια μιας βιοχημικής εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλά επίπεδα β χοριακής γοναδοτροπίνης σε μια εξέταση αίματος
  • Ήπιες κράμπες στην κοιλιά ή περισσότερες κράμπες από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου
  • Ήπια κηλίδα περίπου μια εβδομάδα πριν από την έναρξη μιας φυσιολογικής περιόδου (αυτή είναι διαφορετική από την αιμορραγία κατά την εμφύτευση ή την κηλίδα που εμφανίζεται στην αρχή της εγκυμοσύνης)

Επειδή τα επίπεδα ορμονών της εγκυμοσύνης είναι παρόντα αλλά χαμηλά σε μια βιοχημική εγκυμοσύνη, δεν θα εμφανίζατε κανονικά κανένα από τα άλλα κοινά συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης, όπως κόπωση ή ναυτία.

Ενώ μια βιοχημική εγκυμοσύνη συνήθως δεν βλάπτει το σώμα μιας γυναίκας, μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία. Ακόμη και η πιο πρώιμη απώλεια εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα βαθιάς θλίψης και κατάθλιψη.

Πως γίνεται η διάγνωση μιας βιοχημικής εγκυμοσύνης;
Σε μια βιοχημική εγκυμοσύνη, ο σάκος κύησης δεν θα είναι αρκετά μεγάλος ώστε να είναι ορατός στο κολπικό υπερηχογράφημα, επομένως ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η παρουσία εγκυμοσύνης είναι μέσω εξετάσεων αίματος.

Αντίθετα, μια «κλινική εγκυμοσύνη» είναι αυτή στην οποία είτε ανιχνεύεται καρδιακός παλμός εμβρύου είτε υπάρχουν οπτικές ενδείξεις σε υπερηχογράφημα (σάκος, λεκιθικός ασκός).

Οι αιματολογικές εξετάσεις εγκυμοσύνης μπορεί να μην είναι απαραίτητες σε περίπτωση βιοχημικής εγκυμοσύνης, αλλά εάν γίνουν, μπορεί να μην είναι σε θέση να ανιχνεύσουν β χοριακή γοναδοτροπίνη ή να διαπιστώσουν ότι τα επίπεδα πέφτουν. Σε μια κλινική εγκυμοσύνη, η Οι βιοχημικές εγκυμοσύνες αντιπροσωπεύουν μεταξύ 8% και 33% των κυήσεων που καταλήγουν σε αποβολή και μεταξύ 18% και 22% των κυήσεων εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). θα είναι παρούσα και θα αυξάνεται.

Ποια είναι τα αίτια μιας βιοχημικής κύησης;
Ενώ η ακριβής αιτία μιας βιοχημικής εγκυμοσύνης συνήθως δεν είναι ποτέ γνωστή, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η παρουσία χρωμοσωμικών ανωμαλιών εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου ή οδηγεί σε αναστολή της ανάπτυξης του.

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών
  • Εμφύτευση εκτός μήτρας (εξωμήτρια κύηση)
  • Λοιμώξεις (χλαμύδια ή σύφιλη)
  • Ανωμαλίες της μήτρας

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου μιας βιοχημικής εγκυμοσύνης;
Αν και δεν μπορείτε να αποτρέψετε μια βιοχημική εγκυμοσύνη, υπάρχουν ορισμένοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου. Οι βιοχημικές εγκυμοσύνες εντοπίζονται συχνά σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η αυξημένη αναμονή εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να οδηγήσει ορισμένα ζευγάρια να κάνουν εξετάσεις πιο συχνά και νωρίτερα από εκείνα που συλλαμβάνουν φυσικά.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου και καταστάσεις χωρίς θεραπεία που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να έχετε μια βιοχημική εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η θεραπεία μιας βιοχημικής εγκυμοσύνης;
Οι βιοχημικές εγκυμοσύνες συμβαίνουν αρκετά νωρίς, έχουν μικρή επίδραση στο σώμα μιας γυναίκας και δεν χρειάζονται θεραπεία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, συνήθως δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει το ζευγάρι να προσπαθήσει ξανά αμέσως. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν διαδοχικές μετρήσεις της β χοριακής γοναδοτροπίνης μέχρι τα επίπεδα της να γίνουν μη ανιχνεύσιμα, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας εξωμήτριας κύησης.

Εάν είχατε περισσότερες από μία βιοχημικές εγκυμοσύνες, ωστόσο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν πιθανές αιτίες και να μειώσετε τον κίνδυνο μιας άλλης πρόωρης αποβολής.


Σχετικά θέματα: