σεξουαλικές επαφές μετά από αποβολή

Πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσουν σεξουαλικές επαφές μετά από μια αποβολή;


Εάν είχατε μια αποβολή, θα λάβετε την οδηγία να περιμένετε λίγο πριν έχετε ξανά σεξουαλικές επαφές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ασφαλές να ξαναρχίσετε τις σεξουαλικές επαφές μόλις σταματήσει η αιμορραγία που σχετίζεται με την αποβολή (συνήθως μία έως δύο εβδομάδες). Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σας συσταθεί να περιμένετε έξι εβδομάδες ή περισσότερες, ειδικά εάν υπήρχαν επιπλοκές ή εάν η εγκυμοσύνη ήταν πιο προχωρημένη.

Γιατί είναι σημαντικό να περιμένετε;
Μετά από μια αποβολή, είστε πιο επιρρεπείς σε λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τράχηλος παραμένει μερικώς διεσταλμένος (ανοιχτός) για ένα διάστημα μετά, αυξάνοντας την πιθανότητα να περάσουν βακτήρια από τον κόλπο μέσω του τραχήλου στη μήτρα και από εκεί στις σάλπιγγες και να προκληθεί πυελική φλεγμονή.

Έτσι στο διάστημα αυτό, είναι σημαντικό πέρα από τις σεξουαλικές επαφές να αποφεύγετε να εισάγετε οτιδήποτε στον κόλπο, όπως ταμπόν, κύπελλα περιόδου ή σεξουαλικά βοηθήματα.

Μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχετε αναρρώσει πλήρως και ότι είναι εντάξει να συνεχίσετε τις σεξουαλικές δραστηριότητες.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από την έναρξη σεξουαλικών επαφών αμέσως μετά από μια αποβολή;
Η μόλυνση είναι μια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί μετά από μια αποβολή. Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί είτε ως αποτέλεσμα ιστού που παραμένει μέσα στη μήτρα ή είτε από την είσοδο βακτηρίων που εισέρχονται στη μήτρα από τον κόλπο διαμέσου του τραχήλου της μήτρας.

Συνήθως, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία που σχετίζεται με την αποβολή, ο τράχηλός σας θα πρέπει να κλείσει ξανά. Μόλις συμβεί αυτό, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται.

Επιπλέον, εκτός εάν θέλετε να μείνετε έγκυος αμέσως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια μορφή αντισύλληψης μόλις ξαναρχίσετε τις σεξουαλικές επαφές. Είναι δυνατόν να γίνει σύλληψη μόλις δύο εβδομάδες μετά από μια αποβολή, επομένως θα χρειαστεί να λάβετε προφυλάξεις εάν σας έχει συσταθεί να περιμένετε κάποιο διάστημα πριν μείνετε ξανά έγκυος ή εάν δεν αισθάνεστε ακόμα συναισθηματικά έτοιμη για μια νέα εγκυμοσύνη.

Είναι φυσιολογικό να μη θέλω να έχω σεξουαλικές επαφές μετά από μια αποβολή;
Μια αποβολή μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποσταθεροποιητική.
Το να μην θέλετε να έχετε σεξουαλικές επαφές μετά την εμπειρία μιας αποβολής είναι φυσιολογικό και αρκετά σύνηθες.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να επεξεργαστεί τα συναισθήματά σας και να θρηνήσετε την απώλεια σας.
Μπορεί να μην θέλετε να σας αγγίζουν, είτε στενά είτε με άλλο τρόπο, πόσο μάλλον να έχετε σεξουαλικές επαφές. Το πόσο διαρκεί αυτή η διαδικασία πένθους ποικίλλει πολύ για τον καθένα. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε όσο χρόνο σας χρειάζεστε.

Μιλήστε με το σύντροφο σας και εξηγήστε του πώς νιώθετε. Το να είστε ανοιχτοί με τον σύντροφό σας σχετικά με την εμπειρία σας και τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζετε μπορεί να διευκολύνει την επάνοδο σας.
Η επικοινωνία μπορεί να μειώσει τη σύγχυση ή τις συγκρούσεις στο ζευγάρι και προσφέρει έναν χώρο και στους δύο συντρόφους για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Μπορεί να εμφανιστεί κατάθλιψη μετά από μια αποβολή;
Εκτός από τη θλίψη που βιώνουν πολλές γυναίκες μετά από μια απώλεια εγκυμοσύνης, ορισμένες αναπτύσσουν μετατραυματικό στρες ή και κλινική κατάθλιψη. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

 • Επίμονη θλίψη ή άγχος
 • Αίσθημα απελπισίας ή απαισιοδοξίας
 • Αίσθημα ενοχής ή αναξιότητας
 • Κανένα ενδιαφέρον για χόμπι
 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος
 • Ιδεασμός ή απόπειρες αυτοκτονίας

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα κατάθλιψης, θα πρέπει να αναζητήσετε την κατάλληλη φροντίδα και τη συμβολή κάποιου ειδικού.

Πρόληψη αυτοκτονίας
Αν θεωρείται ότι κάποιος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο να αυτοτραυματιστεί, να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ή να κάνει κακό σε άλλο άτομο:

 • Καλέστε άμεσα για βοήθεια (112, 166, 100)
 • Παραμείνετε μαζί του μέχρι να φτάσει βοήθεια
 • Απομακρύνετε όπλα, φάρμακα ή άλλα δυνητικά επιβλαβή αντικείμενα
 • Ακούστε ότι σας λέει χωρίς διαφωνίες ή κριτική.
 • Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει σκέψεις αυτοκτονίας, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια σε μια τηλεφωνική γραμμή πρόληψης. Η 24ωρή γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία είναι διαθέσιμη στο 1018 (με αστική χρέωση).

 

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω την απώλεια της εγκυμοσύνης;
Εάν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε μόνη σας την απώλεια της εγκυμοσύνης σας, δοκιμάστε τα εξής:

 • Απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους για υποστήριξη
 • Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης
 • Απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας


Σχετικά θέματα: