Επιχείλιος έρπης και εγκυμοσύνη
Τι είναι ο επιχείλιος έρπης;
Ο επιχείλιος έρπης είναι μια αρκετά συχνή λοίμωξη, που εκδηλώνεται με μικρές επώδυνες φουσκάλες με υγρό, που στη συνέχεια σπάνε, δημιουργώντας μια μικρή πληγή.
Συνήθως ο επιχείλιος έρπης είναι αρκετά επώδυνος και αντιαισθητικός.
Εμφανίζεται κυρίως στα χείλη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και γύρω από αυτά ή και εντός της στοματικής κοιλότητας.
Από τι προκαλείται ο επιχείλιος έρπης;
Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (80%) και σε μικρότερο ποσοστό από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (20%), ο οποίος ευθύνεται κυρίως για τον έρπη των γεννητικών οργάνων.
Πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού, αλλά συνήθως δεν εκδηλώνουν επιχείλιο έρπη.
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά σύνηθες, γυναίκες που δεν είχαν εμφανίσει επιχείλιο έρπη να παρουσιάζουν εκδηλώσεις.
Πως μεταδίδεται ο επιχείλιος έρπης;
Η μετάδοση του ιού του απλού έρπητα μπορεί να γίνει μέσω άμεσης και στενής επαφής. Ακόμα και ένα απλό φιλί μπορεί να είναι αρκετό τη μετάδοση του ιού στον οργανισμό μας, είτε μέσω των βλεννογόνων είτε μέσω κάποιας εκδοράς του δέρματος, ενώ η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει από τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης έως και τη φάση της επούλωσης των πληγών. Επιπλέον, η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει μέσω της χρήσης αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα χείλη, όπως ένα ποτήρι.
Τι συμβαίνει αν εμφανίσω επιχείλιο έρπη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εντούτοις δε φαίνεται να επηρεάζει το έμβρυο.
Επειδή είναι ενοχλητικός, επώδυνος αλλά και εξαιρετικά μεταδοτικός, θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση θεραπείας.
Τι θεραπεία χορηγείτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ο επιχείλιος έρπης συχνά αντιμετωπίζεται με κρέμα ακυκλοβίρης, η οποία είναι ένας ειδικός αντιικός παράγοντας. Η χρήση του θεωρείται ασφαλής σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Αν ο επιχείλιος έρπης είναι σοβαρός μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση ακυκλοβίρης ή βαλασικλοβίρης με τη μορφή χαπιού. Και αυτές οι φαρμακευτικές αγωγές θεωρούνται ότι είναι ασφαλείς σε όλα τα στάδια της κύησης. Για τα υπόλοιπα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια της χορήγησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Άλλες θεραπείας περιλαμβάνουν αυτοκόλλητα επιθέματα τα οποία δρουν τοπικά και δεν περιέχουν κάποιο δραστικό συστατικό. Τα επιθέματα αυτά είναι επίσης ασφαλή και έχουν το πλεονέκτημα του περιορισμού της μετάδοσης λόγω της κάλυψης της βλάβης.
Τι συμβαίνει αν εμφανίσω επιχείλιο έρπη στη διάρκεια του θηλασμού και της λοχείας;
Ο έρπης μπορεί να προκαλέσει στα νεογνά σοβαρή λοίμωξη, απειλητική για τη ζωή τους. Επομένως είναι σημαντικό να χορηγείται επιθετική θεραπεία για τον επιχείλιο έρπη για την αποφυγή της μετάδοσης στο νεογνό. Η κρέμα ακυκλοβίρη, αλλά και τα χάπια ακυκλοβίρης ή βαλασικλοβίρης θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Για άλλες φαρμακευτικές θεραπείες, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα όσον αφορά της ασφάλεια τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Επιπλέον είναι απαραίτητα αυστηρά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού του έρπη προς το νεογνό. Αν υπάρχει επιχείλιος έρπης θα πρέπει να καλύπτεται η βλάβη. Θα πρέπει να μην φιλάτε το νεογνό. Θα πρέπει να αποφεύγεται να αγγίζεται τις βλάβες και να πλένεται σχολαστικά τα χέρια σας πάντοτε προτού αγγίξετε το νεογνό.
Επίσης άλλα άτομα που έχουν επιχείλιο έρπη και θα βρεθούν σε επαφή με νεογνό, θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.
Σχετικά άρθρα: