Καρκίνος μαστού

Καρκίνος μαστού

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος που αναπτύσσεται στα κύτταρα του μαστού.

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν γίνονται αλλαγές που ονομάζονται μεταλλάξεις σε γονίδια που ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη. Οι μεταλλάξεις αφήνουν τα κύτταρα να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο.

 Συνήθως, ο καρκίνος σχηματίζεται είτε στους λοβούς είτε στους πόρους του μαστού.

Οι λοβοί είναι οι αδένες που παράγουν γάλα και οι πόροι είναι τα μονοπάτια που φέρνουν το γάλα από τους αδένες στη θηλή. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον λιπώδη ιστό ή στον ινώδη συνδετικό ιστό μέσα στο στήθος σας.

Τα ανεξέλεγκτα καρκινικά κύτταρα συχνά εισβάλλουν σε άλλους υγιείς ιστούς του μαστού και μπορούν να ταξιδέψουν στους λεμφαδένες που βρίσκονται στις μασχάλες. Οι λεμφαδένες είναι μια κύρια οδός που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα καρκίνου του μαστού;
Στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας όγκος μπορεί να είναι πολύ μικρός για να γίνει αισθητός, αλλά μια ανωμαλία μπορεί ήδη να παρατηρηθεί σε μαστογραφία.

Εάν ένας όγκος μπορεί να γίνει αισθητός, το πρώτο σημάδι είναι συνήθως ένα νέο εξόγκωμα στο στήθος που δεν υπήρχε πριν. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ψηλαφητά μορφώματα του μαστού καρκίνοι.

Κάθε τύπος καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια, αλλά μερικά μπορεί να είναι διαφορετικά. Τα συμπτώματα για τους πιο συνηθισμένους καρκίνους του μαστού περιλαμβάνουν:

• Εξόγκωμα ή σκλήρυνση στο στήθος ή στη μασχάλη
• Πόνος στο στήθος
• Ερυθρότητα, ευαισθησία ή πόνος
• Πρήξιμο σε ολόκληρο ή μέρος του στήθους σας
• Έκκριση υγρού ή αίματος από τη θηλή εκτός από το μητρικό γάλα
• Ξεφλούδισμα, απολέπιση ή απολέπιση του δέρματος στη θηλή ή το στήθος
• Ξαφνική, ανεξήγητη αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος του στήθους σας
• Εισολκή της θηλής
• Αλλαγές στην εμφάνιση του δέρματος στο στήθος σας

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα, ο πόνος στο στήθος σας ή ένα εξόγκωμα στήθους μπορεί να προκληθεί από μια καλοήθη κύστη.

Πάντως σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώσετε ένα εξόγκωμα στο στήθος σας ή έχετε άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για περαιτέρω εξέταση και έλεγχο.

Καρκίνος μαστού


Ποιοι τύποι καρκίνου του μαστού υπάρχουν;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού και χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: διηθητικός και μη διηθητικός ή τοπικός.

Ενώ ο διηθητικός καρκίνος έχει εξαπλωθεί από τους πόρους του μαστού ή τους αδένες σε άλλα μέρη του μαστού, ο μη διηθητικός καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί από τον αρχικό ιστό.

Αυτές οι δύο κατηγορίες χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου του μαστού, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

Καρκίνωμα του πόρου in situ. Το καρκίνωμα του πόρου in situ (DCIS) είναι μια μη διηθητική κατάσταση. Με το DCIS, τα καρκινικά κύτταρα περιορίζονται στους πόρους του μαστού σας και δεν έχουν εισβάλει στον περιβάλλοντα ιστό του μαστού.
Λοβιακό καρκίνωμα in situ. Το λοβιακό καρκίνωμα επί τόπου (LCIS) είναι καρκίνος που αναπτύσσεται στους αδένες που παράγουν γάλα στο στήθος σας. Όπως το DCIS, τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν εισβάλει στον περιβάλλοντα ιστό.
Διηθητικό καρκίνωμα του πόρου. Το διηθητικό καρκίνωμα του πόρου (IDC) είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού. Αυτός ο τύπος καρκίνου του μαστού ξεκινά από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού σας και στη συνέχεια εισβάλλει στον κοντινό ιστό του μαστού. Μόλις ο καρκίνος του μαστού εξαπλωθεί στον ιστό έξω από τους γαλακτοφόρους πόρους, μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται σε άλλα κοντινά όργανα και ιστούς.
Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα. Το διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα (ILC) αναπτύσσεται αρχικά στους λοβούς του μαστού σας και έχει εισβάλει στον κοντινό ιστό.
Άλλοι, λιγότερο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

Νόσος Paget της θηλής. Αυτός ο τύπος καρκίνου του μαστού ξεκινά από τους πόρους της θηλής, αλλά καθώς μεγαλώνει, αρχίζει να επηρεάζει το δέρμα και την περιοχή της θηλής. Θεωρείται τύπος του DCIS, μπορεί όμως να συνυπάρχει και με διηθητικό καρκίνωμα.
Ο φυλλοειδής όγκος μαστού. Αυτός ο πολύ σπάνιος τύπος καρκίνου του μαστού αναπτύσσεται στον συνδετικό ιστό του μαστού. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους είναι καλοήθεις, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια και πρέπει πάντοτε να αφαιρείται.
Αγγειοσάρκωμα. Πρόκειται για καρκίνο που αναπτύσσεται στα αιμοφόρα αγγεία ή στα λεμφικά αγγεία του μαστού.
Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού. Βρίσκεται από την αρχή σε προχωρημένο στάδιο και παρουσιάζεται με φλεγμονή (ερυθρότητα και θερμότητα του δέρματος, διόγκωση του μαστού και εικόνα φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα του μαστού). Ο φλεγμονώδης καρκίνος μαστού είναι λιγότερο από το 1% των καρκίνων μαστού. Ο μαστός διογκώνεται, και μπορεί ή όχι να συνυπάρχει και ψηλαφητή μάζα

Ο τύπος καρκίνου που έχετε καθορίζει τις επιλογές θεραπείας σας, καθώς και το πιθανό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Πως γίνετε η διάγνωση του καρκίνου του μαστού;
Για να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματά σας προκαλούνται από καρκίνο του μαστού ή από μια καλοήθη διαταραχή του μαστού, ο γιατρός σας θα κάνει μια ενδελεχή εξέταση του στήθους. Μπορεί επίσης να ζητήθουν μία ή περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Οι εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

Μαστογραφία. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τον έλεγχο του στήθους είναι μια εξέταση απεικόνισης του μαστού που ονομάζεται μαστογραφία. Πολλές γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω κάνουν ετήσια μαστογραφία για έλεγχο καρκίνου του μαστού. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε όγκο ή ύποπτο σημείο, θα ζητήσει επίσης μαστογραφία. Εάν παρατηρηθεί μη φυσιολογική περιοχή στη μαστογραφία σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις.
Υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα του μαστού χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα των ιστών που βρίσκονται μέσα στο στήθος σας. Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει στη διάκρισημεταξύ μιας στερεάς μάζας, όπως ένας όγκος, και μιας καλοήθους κύστης.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει επιπλέον εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία των μαστών και η βιοψία του μαστού.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού;
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο.
Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Παρατηρείται εξαιρετικά σπάνια και στους άνδρες, με συχνότητα περίπου 100 φορές μικρότερη σε σχέση με τις γυναίκες και τα ίδια ποσοστά επιβίωσης.
Ωστόσο, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού χαρακτηρίζονται από πτωτική τάση, η οποία αποδίδεται στην έγκαιρη διάγνωση μέσω της μαστογραφίας καθώς και στη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών.

Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού;
Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι ένα άλλο όνομα για το στάδιο 4 του καρκίνου του μαστού. Είναι ο καρκίνος του μαστού που έχει εξαπλωθεί από το στήθος σας σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως τα οστά, τους πνεύμονες ή το συκώτι σας.

Αυτό είναι ένα προχωρημένο στάδιο καρκίνου του μαστού. Ο ογκολόγος σας θα δημιουργήσει ένα θεραπευτικό πλάνο με στόχο να σταματήσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του (των) όγκου (ων).

Τι είναι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού;
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας άλλος σπάνιος τύπος ασθένειας, που επηρεάζει μόνο περίπου το 10 έως 15 τοις εκατό των ατόμων με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Για να διαγνωστεί ως τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, ένας όγκος πρέπει να έχει και τα τρία από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• Στερείται υποδοχέων οιστρογόνων. Αυτοί είναι υποδοχείς στα κύτταρα που συνδέονται ή συνδέονται με την ορμόνη οιστρογόνο. Εάν ένας όγκος έχει υποδοχείς οιστρογόνων, τα οιστρογόνα μπορούν να διεγείρουν τον καρκίνο να αναπτυχθεί.
• Στερείται υποδοχέων προγεστερόνης. Αυτοί οι υποδοχείς είναι κύτταρα που συνδέονται με την ορμόνη προγεστερόνη. Εάν ένας όγκος έχει υποδοχείς προγεστερόνης, η προγεστερόνη μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου.
• Δεν έχει επιπλέον πρωτεΐνες HER2 στην επιφάνειά του. Το HER2 είναι μια πρωτεΐνη που τροφοδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Εάν ένας όγκος πληροί αυτά τα τρία κριτήρια, χαρακτηρίζεται ως τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού. Αυτός ο τύπος καρκίνου του μαστού τείνει να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται πιο γρήγορα από άλλους τύπους καρκίνου του μαστού.

Οι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι του μαστού είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή η ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού δεν είναι αποτελεσματική.

Ποια είναι τα στάδια καρκίνου του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να χωριστεί σε στάδια με βάση το μέγεθος του (των) όγκου (ων) και πόσο έχει εξαπλωθεί.

Οι καρκίνοι που είναι μεγάλοι ή και έχουν εισβάλει σε κοντινούς ιστούς ή όργανα βρίσκονται σε υψηλότερο στάδιο από τους καρκίνους που είναι μικροί ή και εξακολουθούν να εντοπίζονται μόνο στο στήθος. Για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού, οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν:

Εάν ο καρκίνος είναι διηθητικός ή μη διηθητικός
Πόσο μεγάλος είναι ο όγκος
Εάν εμπλέκονται οι λεμφαδένες
Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς ή όργανα

Ο καρκίνος του μαστού έχει 5 κύρια στάδια: στάδια 0 έως 5.

Στάδιο 0 καρκίνου του μαστού
Το στάδιο 0 είναι DCIS. Τα καρκινικά κύτταρα στο DCIS παραμένουν περιορισμένα στους πόρους του μαστού και δεν έχουν εξαπλωθεί στον κοντινό ιστό.

Στάδιο 1 καρκίνου του μαστού
Στάδιο 1Α: Ο πρωτογενής όγκος έχει πλάτος 2 εκατοστά (εκατοστά) ή λιγότερο και οι λεμφαδένες δεν επηρεάζονται.
Στάδιο 1Β: Ο καρκίνος βρίσκεται στους κοντινούς λεμφαδένες και είτε δεν υπάρχει όγκος στο στήθος είτε ο όγκος είναι μικρότερος από 2 εκατοστά.

Στάδιο 2 καρκίνου του μαστού
Στάδιο 2Α: Ο όγκος είναι μικρότερος από 2 cm και έχει εξαπλωθεί σε 1-3 κοντινούς λεμφαδένες, ή είναι μεταξύ 2 και 5 cm και δεν έχει εξαπλωθεί σε κανέναν λεμφαδένα.
Στάδιο 2Β: Ο όγκος είναι μεταξύ 2 και 5 cm και έχει εξαπλωθεί σε 1-3 μασχαλιαίους λεμφαδένες, ή είναι μεγαλύτερος από 5 cm και δεν έχει εξαπλωθεί σε κανέναν λεμφαδένα.

Στάδιο 3 καρκίνου του μαστού
Στάδιο 3Α: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε 4-9 μασχαλιαίους λεμφαδένες ή έχει διευρύνει τους εσωτερικούς μαστικούς λεμφαδένες και ο πρωτογενής όγκος μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος.
Οι όγκοι είναι μεγαλύτεροι από 5 εκατοστά και ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε 1-3 μασχαλιαίους λεμφαδένες ή οποιονδήποτε κόμβο στο στήθος.
Στάδιο 3Β: Ένας όγκος έχει εισβάλει στο θωρακικό τοίχωμα ή στο δέρμα και μπορεί να έχει εισβάλει έως και εννέα λεμφαδένες.
Στάδιο 3Γ: Ο καρκίνος βρίσκεται σε 10 ή περισσότερους μασχαλιαίους λεμφαδένες, λεμφαδένες κοντά στην κλείδα ή εσωτερικούς μαστικούς κόμβους.

Στάδιο 4 καρκίνου του μαστού
Το στάδιο 4 του καρκίνου του μαστού μπορεί να έχει όγκο οποιουδήποτε μεγέθους και τα καρκινικά του κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε κοντινούς και μακρινούς λεμφαδένες καθώς και σε μακρινά όργανα.

Οι εξετάσεις που κάνει ο γιατρός σας θα καθορίσουν το στάδιο του καρκίνου του μαστού σας, το οποίο θα επηρεάσει τη θεραπεία σας.

Τι είναι η βαθμοποίηση του καρκίνου του μαστού;
Η βαθμοποίηση (Grading) προσδιορίζει το βαθμός διαφοροποίησης του νεοπλάσματος (πόσο επιθετικό είναι) και ορίζεται από τα παθολογοανατομικά (μικροσκοπικά) ευρήματα:

Grade 1: Καλή διαφοροποίηση
Grade 2: Μέτρια διαφοροποίηση
Grade 3: Κακή διαφοροποίηση

Όσο πιο διαφοροποιημένος είναι ο κακοήθης όγκος, τόσο λιγότερο επιθετικός είναι.

Πιο είναι το ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο του μαστού;
Τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του μαστού ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό με βάση πολλούς παράγοντες.

Δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι ο τύπος καρκίνου και το στάδιο του καρκίνου τη στιγμή που γίνετε η διάγνωση. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο και τη φυλή.

Το θετικό είναι ότι τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του μαστού βελτιώνονται.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρκίνου (American Cancer Society) το 1975, το 5ετές ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες ήταν 75,2 %. Αλλά για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν μεταξύ 2008 και 2014, ήταν 90,6 τοις εκατό.

Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο κατά τη διάγνωση, και κυμαίνονται από 99% για τοπικούς καρκίνους, πρώιμου σταδίου έως 27% για προχωρημένους, μεταστατικούς καρκίνους.


Σχετικά θέματα: