Συμπτώματα υπογονιμότητας

Συμπτώματα υπογονιμότητας στη γυναίκα

Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με υπογονιμότητα. Εντούτοις αρκετές γυναίκες δε θα παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και η υπογονιμότητα δε θα γίνει αντιληπτή παρά μόνο όταν θα προσπαθήσουν να συλλάβουν.


Η υπογονιμότητα επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται σε προβλήματα που σχετίζονται με τη γυναίκα και ένα τρίτο με προβλήματα που σχετίζονται με τον άνδρα. Το υπόλοιπο ένα τρίτο μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό προβλημάτων του άνδρα και της γυναίκας, στην παρουσία άλλων παραγόντων ή άγνωστων αιτιών.

Ποια σημεία και συμπτώματα σε μια γυναίκα μπορεί να σχετίζονται με αίτια υπογονιμότητας;
Σημεία και συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνεια) μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός υποκείμενου νοσήματος που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα της γυναίκας. Καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με πόνο και υπογονιμότητα είναι η ενδομητρίωση, η πυελική φλεγμονή, τα ινομυώματα, οι συμφύσεις κ.α.

Έντονος πόνος κατά την έμμηνο ρύση
Η παρουσία έντονου πόνου κατά την περίοδο (δυσμηνόρροιας) μπορεί να αποτελεί ένδειξη της παρουσίας ενδομητρίωσης. Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που συνδέεται με υπογονιμότητα.

Χρόνιος πυελικός πόνος
Ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, οι συμφύσεις, τα ινομυώματα και η αδενομύωση, τα οποία ενδέχεται να αποτελούν αίτια υπογονιμότητας

Μεγάλη ροή ή μεγάλη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως
Η παρουσία βαριάς εμηνορρυσίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη της παρουσίας πολύποδα του ενδομητρίου, ινομυωμάτων, αδενομύωσης ή ενδομητρίωσης. Πρόκειται για καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με υπογονιμότητα με υπογονιμότητα.

Αίμα μεταξύ των περιόδων
Η ύπαρξη συχνής μεσοκυκλικής αιμόρροιας ενδέχεται να σχετίζεται με ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να αποτελούν αιτίες υπογονιμότητας, όπως η ενδομητρίωση, οι πολύποδες του ενδομητρίου, ορμονικές διαταραχές κ.α.

Σκούρο ή πολύ ανοιχτό αίμα στην περίοδο
Το αίμα κατά την έμμηνο ρύση είναι συνήθως έντονο κόκκινο στην αρχή και κατόπιν γίνεται πιο σκούρο.
Η τακτική ύπαρξη ανοιχτόχρωμου αίματος κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές υπογονιμότητα.
Η παρουσία σκούρου αίματος στο ξεκίνημα της περιόδου μπορεί να συνδέεται με την παρουσία ενδομητρίωσης.

Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
Το μήκος ενός εμηνοροϊκου κύκλου ποικίλει μεταξύ των γυναικών και μπορεί να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο στις περισσότερες γυναίκες με φυσιολογικό κύκλο, ο χρόνος μεταξύ των περιόδων είναι περίπου ο ίδιος.
Η ύπαρξη ενός ακανόνιστου κύκλου ή η απώλεια κύκλων μπορεί να σχετίζεται με υπογονιμότητα, καθώς σημαίνει ότι η γυναίκα μπορεί να μην κάνει τακτικά ωορρηξία.
Η μη κανονική ωορρηξία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα θέματα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία, το χαμηλό βάρος σώματος και προβλήματα του θυρεοειδούς.

Ορμονικές διαταραχές
Τα συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών μπορεί να μην είναι συγκεκριμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις να διαφύγουν της προσοχής της γυναίκας.
Οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν:
• Ανεξήγητη αύξηση βάρους
• Σοβαρή ακμή
• Μείωση ή απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας
• Έκκριμα θηλής
• Υπερτρίχωση
• Λέπτυνση ή απώλεια μαλλιών
• Ψυχρά άκρα

Υποκείμενες παθήσεις
Άλλες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα περιλαμβάνουν:
• Καρκίνος και θεραπείες του καρκίνου
• Παχυσαρκία
• Αυτοάνοσες διαταραχές
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
• Ενδομητρίωση
• Πρόωρη εμμηνόπαυση
• Βλάβες των σαλπίγγων


Σχετικά θέματα: