Απόστημα μαστού
Ένα απόστημα είναι μια συλλογή πύου σε κάποιο σημείο στο σώμα μας που προκαλείται από λοιμώξεις. Μια λοίμωξη στο στήθος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός αποστήματος του μαστού, η οποία είναι μια κοινή κατάσταση σε γυναίκες που θηλάζουν.
Τι μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αποστήματος στο στήθος;
Το απόστημα του μαστού είναι η δημιουργία μιας συλλογής (κοιλότητας) με πύον στο μαστό μετά από μόλυνση του. Μια φλεγμονή του ιστού του μαστού (μαστίτιδα) μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα.
Ενώ αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή σε θηλάζουσες γυναίκες, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες που δεν θηλάζουν μπορεί επίσης να αναπτύξουν σπανιότερα απόστημα στο στήθος.
Τα αποστήματα του μαστού που σχετίζονται με τη γαλουχία εμφανίζονται όταν υπάρχει μια λοίμωξη που δεν είχε αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
Προκαλούνται από μικρόβια που προέρχονται από το δέρμα της γυναίκας ή από το στόμα του μωρού. Τα μικρόβια μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στο μαστό και να προκαλέσουν λοίμωξη, διαμέσου:
- Τραυματισμών στο δέρμα
- Σχισιμάτων των θηλών
- Γαλακτοφόρων πόρων
Ο μέσος χρόνος έναρξης της μαστίτιδας σε θηλάζουσες γυναίκες είναι 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός εκτιμάται επίσης ότι σχετίζεται 10% έως 33% μολύνσεων του μαστού.
Τα αποστήματα μαστού μπορούν να αναπτυχθούν και σε άνδρες ή γυναίκες που δε θηλάζουν, αν και δεν είναι τόσο συχνά. Συνήθως είναι αποστήματα που εμφανίζονται γύρω από τη θηλή. Είναι συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή καπνίζουν.
Τα μικρόβια μπορεί να εισέλθουν στο στήθος μέσω:
- Τραυματισμών στο δέρμα
- Τρυπήματα (piercings) θηλών
- Σχισίματα των θηλών
Ποια είναι τα συμπτώματα του αποστήματος του μαστού;
Τα κοινά συμπτώματα ενός αποστήματος του μαστού περιλαμβάνουν:
- Πόνο
- Ερυθρότητα
- Πρήξιμο
- Ζεστό δέρμα
- Έκκριμα θηλών
- Έκκριμα από άλλη περιοχή του μαστού
- Πυρετός και ρίγη
- Αίσθημα κόπωσης
Πώς διαγιγνώσκεται το απόστημα του μαστού;
Τα συμπτώματα του αποστήματος του μαστού και της λοίμωξης είναι παρόμοια.
Ο γιατρός μπορεί να υποψιαστεί την παρουσία ενός αποστήματος του μαστού βάσει της κλινικής εξέτασης.
Για να διαγνώσει οριστικά το απόστημα του μαστού, θα χρειαστεί να γίνει υπερηχογράφημα του μαστού. Επίσης μπορεί να απαιτηθεί να γίνει παρακέντηση με μια λεπτή βελόνα για τη λήψη δείγματος. Αυτό βοηθά επίσης να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες, όπως ο καρκίνος ή οι καλοήθεις κύστεις, αλλά και να γίνει καλλιέργεια του περιεχομένου, για να διαπιστωθεί το υπεύθυνο μικρόβιο.
Πώς αντιμετωπίζεται το απόστημα του μαστού;
Η θεραπεία για το απόστημα του μαστού περιλαμβάνει την απομάκρυνση του πύου.
Η απομάκρυνση του πύου μπορεί να γίνει με παρακέντηση του αποστήματος και αναρρόφηση του πύου μέσω μιας βελόνας.
Το υγρό θα σταλεί για καλλιέργεια με σκοπό τη στοχευμένη χορήγηση αντιβιοτικών που είναι δραστικά έναντι του μικροβίου που προκαλεί το απόστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν επαναλαμβανόμενες παρακεντήσεις.
Αν με τον τρόπο αυτό δεν υποχωρήσει το απόστημα, θα απαιτηθεί να γίνει διάνοιξη και καθαρισμός της αποστηματικής κοιλότητας. Το τραύμα θα παραμείνει ανοιχτό και θα απαιτηθούν καθημερινές αλλαγές μέχρι την επούλωση του.
Με οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές, μπορείτε να περιμένετε να επιστρέψετε στο σπίτι την ημέρα της θεραπείας σας. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα χορηγήσει αντιβιοτικά και μπορεί επίσης να προτείνει την εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων και αναλγητικών για την αντιμετώπιση του πόνου
Πώς είναι η ανάρρωση για το απόστημα του μαστού;
Συνολικά, η ανάρρωση για ένα απόστημα του μαστού μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως 3 εβδομάδες. Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αρχικής λοίμωξης και από το εάν το απόστημα υποτροπιάζει. Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 5 εβδομάδες, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για τον αποκλεισμό της παρουσίας κακοήθειας.
Μετά τη θεραπεία για το απόστημα του μαστού, θα σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για την πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων.
Η αγωγή που χορηγήθηκε θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, ακόμα κι αν αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα.
Οι επιπλοκές από τη θεραπεία του αποστήματος του μαστού περιλαμβάνουν:
- Δημιουργία ουλών
- Παραμόρφωση της θηλής ή και του μαστού
- Ασυμμετρία των μαστών
- Συρίγγια
- Πόνο
Τι γίνεται με το θηλασμό;
Ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί στον πάσχον μαστό, ακόμη και μετά από χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος ή και επί ύπαρξης παροχέτευσης με την προϋπόθεση ότι το στόμα του βρέφους δε θα έρχεται σε επαφή με την παροχέτευση ή με μολυσμένο ιστό.
Υπάρχει η άποψη ότι η συνέχιση του θηλασμού μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Βέβαια υπάρχουν και απόψεις που εκφράζουν ανησυχία για τυχόν μετάδοση της λοίμωξης μέσω του μητρικού γάλακτος και γιαυτό συστήνουν την αποφυγή του θηλασμού από τον πάσχων μαστό.
Υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν ή να επανεμφανιστούν τα αποστήματα του μαστού;
Ως υποτροπή ενός αποστήματος του μαστού ορίζεται η επανεμφάνιση του εντός 6 μηνών από το αρχικό επεισόδιο.
Η θεραπεία της μαστίτιδας ή μιας λοίμωξης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αποστήματος του μαστού. Ωστόσο, όταν έχετε ένα απόστημα στο στήθος σας, υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα επανεμφάνισης. Εκτιμάται ότι περίπου 53% των ατόμων που έχουν απόστημα μαστού θα εμφανίσουν νέο απόστημα μαστού και στο μέλλον.
Φαίνεται ότι τα αποστήματα του μαστού εμφανίζονται συχνότερα στους καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρωτοπαθών και επαναλαμβανόμενων αποστημάτων. Η χειρουργικές επεμβάσεις στο μαστό και το τρύπημα των θηλών μπορεί επίσης να συνδέονται με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του μαστού, όπως και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.
Σχετικά θέματα: