Καρκίνος ωοθηκών

Καρκίνος των ωοθηκών

 Τι είναι καρκίνος των ωοθηκών;

Καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας κακοήθης όγκος που μπορεί να αναπτυχθεί στη μια ή και τις δυο ωοθήκες.

Ποιοι τύποι καρκίνου των ωοθηκών υπάρχουν;

Ο τύπος του καρκίνου της ωοθήκης χαρακτηρίζεται από τον τύπου των κυττάρων από τα οποία αναπτύσσεται.
Οι τρεις κύριοι τύποι καρκίνου των ωοθηκών είναι οι εξής:

  • Καρκίνος από επιθηλιακά κύτταρα. Τα επιθηλιακά κύτταρα καλύπτουν την επιφάνεια της ωοθήκης. 85-90% των καρκίνων των ωοθηκών είναι αυτού του τύπου.

  • Καρκίνος από γεννητικά κύτταρα. Τα γεννητικά κύτταρα είναι τα κύτταρα από τα οποία αναπτύσσονται τα ωάρια. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι συχνότερος στις νεότερες γυναίκες και συνήθως έχει καλύτερη πρόγνωση.

  • Καρκίνος από κύτταρα του στρώματος. Προέρχεται από το συνδετικό ιστό, που δημιουργεί την εσωτερική δομή της ωοθήκης. Και αυτός ο τύπος έχει καλή πρόγνωση.


Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου των των ωοθηκών;

Οι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με τον επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών. Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο στην ωοθήκη:


Ποιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών;

Η γυναικολογική εξέταση και το διακολπικό υπερηχογράφημα, μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να εντοπίσουν αλλοιώσεις από τις ωοθήκες.
Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η μέτρηση του Καρκινικού αντιγόνου 125 (CA-125), ενός παράγοντα που σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει στον καρκίνο των ωοθηκών.
Η μέτρηση του δεν έχει νόημα σαν εξέταση ρουτίνας στο γενικό πληθυσμό.

Καρκίνος ωοθηκών

Επί του παρόντος δεν υπάρχει εξέταση που να θεωρείται αποτελεσματική για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών;

Αν εμφανίζεται κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία δεν υποχωρούν, εμφανίζονται συχνά ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας:

  • Φούσκωμα ή αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς.
  • Πυελικό ή κοιλιακό πόνο.
  • Δυσκολία στην πρόληψη τροφής ή αίσθημα εύκολου κορεσμού.
  • Συχνοουρία ή επιτακτική ανάγκη για ούρηση.
  • Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία.
  • Ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους.


Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών;

Αν έχετε συχνά συμπτώματα, που μπορεί να συνδέονται με καρκίνο των ωοθηκών, θα γίνει γυναικολογική εξέταση, διακολπικό υπερηχογράφημα για την απεικόνιση των ωοθηκών και μέτρηση των επιπέδων του Ca 125.

Για να τεθεί η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών θα απαιτηθεί βιοψία, δηλαδή η αφαίρεση ενός τμήματος ιστού και η εξέταση του στο παθολογοανατομικό εργαστήριο.Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Η θεραπεία βασίζεται στο στάδιο της νόσου και στο βαθμό που έχει επεκταθεί εκτός της ωοθήκης.

Αν υπάρχει υπόνοια καρκίνου των ωοθηκών είναι απαραίτητο να γίνει χειρουργική επέμβαση και άλλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί το στάδιο και ο τύπος του καρκίνου. Συνήθως στην επέμβαση γίνεται αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών, καθώς και λεμφαδένων. Μετά την επέμβαση μπορεί να χρειαστεί χημειοθεραπεία.

 


Σχετικά θέματα: