Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και σακχαρώδης διαβήτης
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που χαρακτηρίζεται από υπερανδρογοναιμία, ωοθηκική δυσλειτουργία και από πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών. Συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία, το οποίο είναι χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ή να χρησιμοποιεί ινσουλίνη.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 οφείλεται στην απουσία αυτής της ορμόνης, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη. Το σώμα μπορεί να παράγει λιγότερη ινσουλίνη και η ορμόνη μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συχνός από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που έχουν υπερβολικό βάρος ή είναι παχύσαρκα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μια γυναίκα με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιο πιθανό να εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για αυτόν το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Μια σειρά στοιχείων καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και διαβήτη:
- Σύμφωνα με το Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών, περίπου οι μισές από τις γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη πριν από την ηλικία των 40 ετών.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 από γυναίκες με όμοια χαρακτηριστικά, χωρίς τη διαταραχή. - Μια μελέτη περίπου 8.000 γυναικών διαπίστωσε ότι εκείνες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό το εύρημα ήταν ανεξάρτητο από τη σωματική μάζα.
- Σύμφωνα με μια ανασκόπηση από το 2016, διάφορες άλλες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.
Αν και η αιτία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι γνωστή, φαίνεται ότι σχετίζεται με πολλούς παράγοντες οι οποίοι έχουν συνεργική δράση.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων και οι διαταραχές της περιόδου. Η ύπαρξη αντίστασης στην ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η ύπαρξη υπερβολικού σωματικού βάρους είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου τόσο για τον διαβήτη τύπου 2 όσο και για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που αναπτύσσουν αυτό το είδος διαβήτη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ωστόσο, μερικές από τις παραπάνω μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών διατρέχουν ισχυρό κίνδυνο εμφάνισης αντοχής στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από το βάρος, τη διατροφή και το επίπεδο άσκησης.
Οι γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση διαβήτη κύησης, που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συνολικά, οι γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να έχουν τακτικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.
Στην έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει η γνώση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων του σακχαρώδη διαβήτη, όπως:
- Εύκολη κόπωση
- Θολή όραση
- Συχνουρία
- Συχνή ούρηση κατά τη νύχτα
- Πολυδιψία
- Αυξημένο αίσθημα πείνας
- Εμφάνιση περιοχών ιδιαίτερα σκουρόχρωμου δέρματος
- Μικροτραυματισμοί που δεν επουλώνονται γρήγορα
- Μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδι
Σχετικά θέματα: