Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
Τι είναι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο;
Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα συναισθήματα, τη σωματική υγεία και τη συμπεριφορά μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια ορισμένων ημερών του εμμηνορροϊκού κύκλου, γενικά λίγο πριν από την έμμηνο ρύση.
Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι μια πολύ κοινή κατάσταση. Τα συμπτώματά του επηρεάζουν περισσότερο από το 90% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου ξεκινούν 5 έως 11 ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση και συνήθως εξαφανίζονται μόλις αρχίσει η έμμηνος ρύση. Η αιτία του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου είναι άγνωστη.
Ωστόσο, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι σχετίζεται με μια αλλαγή τόσο στα επίπεδα των ορμονών του φύλου όσο και της σεροτονίνης στην αρχή του εμμηνορροϊκού κύκλου.
Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του μήνα. Η αύξηση αυτών των ορμονών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση, άγχος και ευερεθιστότητα. Τα στεροειδή των ωοθηκών ρυθμίζουν επίσης τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με προεμμηνορυσιακά συμπτώματα.
Τα επίπεδα σεροτονίνης επηρεάζουν τη διάθεση. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο και το έντερο που επηρεάζει τις διαθέσεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.
Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν στην εμφάνιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου;
Οι παράγοντες κινδύνου για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο περιλαμβάνουν:
- Ιστορικό κατάθλιψης ή διαταραχών της διάθεσης, όπως κατάθλιψη μετά τον τοκετό ή διπολική διαταραχή
- Οικογενειακό ιστορικό προεμμηνορυσιακού συνδρόμου
- Οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης
- Ενδοοικογενειακή βία
- Κατάχρηση ουσιών
- Σωματικό τραύμα
- Συναισθηματικό τραύμα
Ποια είναι τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου;
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας διαρκεί κατά μέσο όρο 28 ημέρες.
Η ωορρηξία, η περίοδος κατά την οποία ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες, εμφανίζεται την ημέρα 14 του κύκλου. Η έμμηνος ρύση ή αιμορραγία εμφανίζεται την 28η ημέρα του κύκλου Τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου μπορεί να ξεκινήσουν περίπου την ημέρα 14 και να διαρκέσουν έως επτά ημέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
Τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου είναι συνήθως ήπια ή μέτρια. Σχεδόν το 80% των γυναικών αναφέρουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την καθημερινή λειτουργία, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό American Family Physician.
20% έως 32% των γυναικών αναφέρουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν κάποια πτυχή της ζωής. 3% έως 8% αναφέρουν ποιο σοβαρές διαταραχές του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου (προεμμηνορυσιακή δυσφορική διαταραχή). Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει ανά άτομο και ανά μήνα.
Τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου περιλαμβάνουν:
- Φούσκωμα
- Κοιλιακό άλγος
- Πονόλαιμο
- Ακμή
- Λαχτάρα για φαγητό, ειδικά για γλυκά
- Δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
- Πονοκεφάλους
- Ευαισθησία στο φως ή τον ήχο
- Κόπωση
- Ευερεθιστότητα
- Αλλαγές στα πρότυπα ύπνου
- Ανησυχία
- Κατάθλιψη
- Θλίψη
- Συναισθηματικές εκρήξεις
Πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας;
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ο σωματικός πόνος, οι αλλαγές στη διάθεση και άλλα συμπτώματα αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή ή εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν μετά την έμμηνο ρύση.
Η διάγνωση γίνεται όταν έχετε περισσότερα από ένα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα στο σωστό χρονικό διάστημα που είναι αρκετά σοβαρά για να προκαλέσουν ενόχληση και απουσιάζουν μεταξύ των εμμήνων και της ωορρηξίας. Ο γιατρός σας πρέπει επίσης να αποκλείσει άλλες αιτίες, όπως:
- Αναιμία
- Ενδομητρίωση
- Παθήσεις του θυρεοειδούς
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
- Ρευματολογικές παθήσεις
Ο γιατρός σας μπορεί να ρωτήσει για οποιοδήποτε ιστορικό κατάθλιψης ή διαταραχών της διάθεσης στην οικογένειά σας για να προσδιορίσει εάν τα συμπτώματά σας είναι αποτέλεσμα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου ή άλλης πάθησης. Ορισμένες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο υποθυρεοειδισμός και η εγκυμοσύνη, έχουν συμπτώματα παρόμοια με το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις για να διασφαλίσει ότι ο θυρεοειδής σας αδένας λειτουργεί σωστά, ότι δεν είστε έγκυος και δεν έχετε αναιμία και πιθανώς μια πυελική εξέταση για να ελέγξει τυχόν γυναικολογικά προβλήματα.
Η τήρηση ημερολογίου για τα συμπτώματά είναι ένας άλλος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν έχετε προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τα συμπτώματα και την εμμηνόρροια κάθε μήνα. Εάν τα συμπτώματά ξεκινούν το ίδιο διάστημα σε κάθε κύκλο, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι πιθανή αιτία.
Πως αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου;
Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα συμπτώματα σας.
Εάν έχετε ήπια ή μέτρια μορφή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
- Πρόληψη άφθονα υγρά για να διευκολύνετε το φούσκωμα στην κοιλιά
- Ισορροπημένη διατροφή για να βελτιώσετε το συνολικό επίπεδο υγείας και ενέργειας, που σημαίνει ότι τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και Μείωση της πρόσληψη ζάχαρης, αλατιού, καφεΐνης και αλκοόλ
- Λήψη συμπληρωμάτων, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β-6, ασβέστιο και μαγνήσιο για να μειώσετε τις κράμπες και τις μεταβολές της διάθεσης
- Λήψη βιταμίνης D για τη μείωση των συμπτωμάτων
- Επαρκής ύπνος, τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα για να μειωθεί η κόπωση
- Άσκηση για να μειώσετε το φούσκωμα και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία
- Μείωση του άγχους, όπως μέσω της άσκησης και της ανάγνωσης
Μπορείτε να πάρετε φάρμακα για τον πόνο, όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη, για να ανακουφίσετε τους μυϊκούς πόνους, τους πονοκεφάλους και τις κράμπες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα διουρητικό μπορεί να βοηθήσει με την κατακράτηση υγρών. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να βοηθηθούν από τη λήψη αντισυλληπτικών ή αντικαταθλιπτικών.
Πάρτε φάρμακα και συμπληρώματα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και αφού μιλήσετε με το γιατρό σας.
Σχετικά θέματα: