Θηλασμός και εγκυμοσύνη

Θηλασμός και εγκυμοσύνη

Για τις εγκύους, ο θηλασμός είναι ακόμα πιο απαιτητικός. Ο οργανισμός πρέπει να είναι υγιής, καλά ενυδατωμένος και να εφοδιάζεται με όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα και την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Είναι ασφαλής ο θηλασμός την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Αν διαπιστώσετε ότι είστε ξανά έγκυος ενώ ακόμη θηλάζετε μην ανησυχείτε. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές μητέρες. Μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά το θηλασμό. Δεν περικλείει κινδύνους για τη νέα εγκυμοσύνη ή για το μωρό που ήδη θηλάζετε.

Γιατί υπάρχουν ερωτηματικά για την ασφάλεια του θηλασμού στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης;
Με το θηλασμό, παράγεται μία ορμόνη η οποία ονομάζεται οξυτοκίνη. Η συγκεκριμένη ορμόνη, μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Ωστόσο, η παραγωγή οξυτοκίνης λόγω του θηλασμού δεν μπορεί από μόνη της δεν αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή αποβολή, για αυτό και ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη θεωρείται ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να συλλάβουν;
Κατά τους πρώτους 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού ή μέχρι την επιστροφή της περιόδου (αν αυτή γίνει πριν από τους 6 μήνες), η αντισυλληπτική προστασία είναι υψηλή και φτάνει το 98%. Για να συμβεί αυτό απαιτείται συχνός αποκλειστικός θηλασμός, όπου τα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις 6 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η αντισυλληπτική προστασία που προσφέρει ο θηλασμός ελαττώνεται σημαντικά όταν το μητρικό γάλα δεν αποτελεί την αποκλειστική τροφή του βρέφους.
Αν μια γυναίκα θηλάζει και έχει μείνει πάλι έγκυος, είναι πιθανό να μην το αντιληφθεί εύκολα, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αρκετά συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις τα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης δεν είναι εμφανή. Πιθανώς οι μόνες αλλαγές που να αισθάνεται η γυναίκα να είναι μόνο λίγη κούραση και ναυτία.

Μία εγκυμοσύνη συνεπάγεται τον απογαλακτισμό του παιδιού;
Εφόσον δεν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, είναι δική σας επιλογή εάν θα συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό στη διάρκεια της νέας εγκυμοσύνη σας ή όχι. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν λόγω της νέας εγκυμοσύνης ενδέχεται να επηρεάσουν και να αλλάξουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Επίσης η ποσότητα του γάλακτος ελαττώνεται μετά τον πέμπτο με έκτο μήνα. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή του θηλασμού από το μωρό σας, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο ότι αυτό θα συμβεί. Περίπου 1 στα 4 παιδιά θα απογαλακτίσουν μόνα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το γάλα των μαστών σας παρά τις όποιες μικρές αλλαγές που θα υπάρξουν στη σύστασή του είναι απόλυτα ασφαλές για το μωρό που θηλάζει.

Ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής;
Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα αποβολής.

  • Τι πρέπει να προσέξετε εάν είστε έγκυος και θέλετε να συνεχίσετε τον θηλασμό του παιδιού σας;
    Ο γυναικολόγος σας θα αξιολογήσει αν είναι ασφαλές στην περίπτωση σας να συνεχίσετε να θηλάζετε. Θα σας συμβουλεύσει να σταματήσετε τον θηλασμό εάν έχετε δίδυμη ή πολύδυμη κύηση ή εάν συντρέχει κάποιος άλλος ιατρικός λόγος που να αυξάνει τον κίνδυνοι πρόωρου τοκετού.
  • Προτιμήστε να κάθεστε ή να είστε ξαπλωμένη κατά τον θηλασμό
  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό προσλαμβάνει αρκετό μητρικό γάλα
    Μετά τον πέμπτο με έκτο μήνα, η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει η μητέρα, ελαττώνεται για αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρέφεται επαρκώς.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας
    Στην ιδιαίτερη αυτή φάση της ζωής σας, η ισορροπημένη διατροφή είναι πιο σημαντική από ποτέ. Καθημερινά πρέπει να προσλαμβάνετε όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος αλλά και στην εγκυμοσύνη.

Σχετικά θέματα: