Αντισυλληπτικά χάπια και αντιβιοτικά
Εάν έχετε πάρει ποτέ αντισυλληπτικά χάπια και αντιβιοτικά ταυτόχρονα, μπορεί να σας έχουν πει ότι τα αντιβιοτικά κάνουν τα χάπια λιγότερο αποτελεσματικά. Πολλά επίσης ενημερωτικά φύλλα αντιβιοτικών συνοδεύονται από μια προειδοποίηση που λέει ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να κάνουν τα αντισυλληπτικά χάπια λιγότερο αποτελεσματικά.
Επηρεάζουν τα αντιβιοτικά την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών;
Μέχρι σήμερα, τα μόνα αντιβιοτικά που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών είναι η ριφαμπίνη και η ριφαμπουτίνη. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης και άλλων σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων, όπως της μηνιγγίτιδας. Τα φάρμακα αυτά έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα συνήθη χορηγούμενα αντιβιοτικά.
Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα ενώ χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια, προκαλείται μείωση στο αίμα των επιπέδων των ορμονών από τα αντισυλληπτικά χάπια σας. Αυτή η μείωση στα επίπεδα ορμονών μπορεί να επηρεάσει την καταστολή της ωορρηξίας, με συνέπεια τη μείωση της αποτελεσματικότητας των αντισυλληπτικών χαπιών.
Πέρα από τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την προστασία που παρέχεται από τον κολπικό αντισυλληπτικό δακτύλιο, το αντισυλληπτικού που περιέχει μόνο προγεστερόνη, το αντισυλληπτικό εμφύτευμα και των διαδερμικά χορηγούμενων αντισυλληπτικών.
Δεν επηρεάζεται η αντισύλληψη με ενέσιμη προγεστερόνη και το σπιράλ, είτε πρόκειται για ορμονικό είτε χαλκού.
Αν λαμβάνεται κάποιο από τα φάρμακα αυτά, θα πρέπει να πάρετε πρόσθετα αντισυλληπτικά μέτρα, όπως π.χ. προφυλακτικό ή άλλη μέθοδο φραγμού για όλο το διάστημα που λαμβάνεται την αγωγή και για τις επόμενες 28 ημέρες.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό J Am Acad Dermatol τα επίπεδα ορμονών από τη χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων παραμένουν αμετάβλητα όταν λαμβάνονται παράλληλα τα ακόλουθα συνήθως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά: Αμπικιλλίνη, Σιπροφλοξασίνη, Κλαριθρομυκίνη, Δοξυκυκλίνη, Μετρονιδαζόλη, Οφλοξασίνη, Ροξυθρομυκίνη και Τετρακυκλίνη.
Παρά την αντίληψη ότι τα αντιβιοτικά μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία της αντισύλληψης.
Για παράδειγμα, μπορεί να μην πάρετε τα αντισυλληπτικά σας χάπια έγκαιρα ή μπορείτε να παραλείψετε ένα ή δύο χάπια όταν είστε άρρωστες. Μπορεί να μη γίνει σωστή απορρόφηση του αντισυληπτικού χαπιού εάν έχετε εμετούς ή διάρροιες. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι φταίνε τα αντιβιοτικά, μπορεί να είναι σύμπτωση.
Οι κλινικές αναφορές αποτυχίας της αντισύλληψης με τη χρήση αντιβιοτικών είναι αναδρομικές, έχουν πολλαπλές πιθανές προκαταλήψεις και δεν υποστηρίζονται από φαρμακοκινητικά δεδομένα.
Τα διαθέσιμα επιστημονικά και φαρμακοκινητικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα αντιβιοτικά (με εξαίρεση τη ριφαμπίνη) μειώνουν την αντισυλληπτική αποτελεσματικότητα των από του στόματος αντισυλληπτικών χαπιών.
Ποιες είναι οι παρενέργειες της ταυτόχρονης λήψης αντισυλληπτικών χαπιών και αντιβιοτικών;
Δεν υπάρχει μεγάλη επιστημονική έρευνα σχετικά με τις αρνητικές παρενέργειες του συνδυασμού της λήψης αντιβιοτικών με αντισυλληπτικά χάπια. Θεωρητικά, παρόμοιες παρενέργειες και των δύο φαρμάκων μπορεί να επιδεινωθούν όταν και τα δύο είδη φαρμάκων λαμβάνονται μαζί. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ναυτία
- Εμετούς
- Διάρροιες
- Αλλαγές στην όρεξη
- Πονοκεφάλους
- Ζάλη
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και την κατηγορία του αντιβιοτικού που λαμβάνεται. Δεν αντιμετωπίζουν παρενέργειες όλοι όσοι λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια και αντιβιοτικά.
Σχετικά θέματα: