Εμβρυϊκές κινήσεις

Εμβρυϊκές κινήσεις

Μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να καθορίσει πότε μια έγκυος μπορεί να αισθανθεί το μωρό να κινείται, που περιλαμβάνει το ιστορικό προηγούμενων κυήσεων και τη θέση του πλακούντα.

Πότε γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις του εμβρύου;
Μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί τις πρώτες εμβρυϊκές κινήσεις, που ονομάζονται επιταχύνσεις, κατά το δεύτερο τρίμηνο, μεταξύ 16 και 22 εβδομάδων εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες περιγράφουν αυτές τις κινήσεις ως φτερουγίσματα, γρήγορες κινήσεις ή διακριτικά λάκτισμα.

Μια γυναίκα μπορεί να μην αναγνωρίσει αρχικά αυτές τις αισθήσεις, επειδή μπορεί να αισθάνεται παρόμοια με τις συστολές των κοιλιακών μυών ή την περισταλτική ακούσια κίνηση του εντέρου κατά τη διάρκεια της πέψης.

Οι γυναίκες που είχαν προηγούμενες εγκυμοσύνες μπορεί να αναγνωρίσουν αυτές τις κινήσεις νωρίτερα, περίπου στις 16 εβδομάδες. Οι γυναίκες που βιώνουν εγκυμοσύνη για πρώτη φορά, μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τις εμβρυϊκές κινήσεις πριν από τις 20–22 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου από την 32η εβδομάδα και μετά, η συχνότητα των εμβρυϊκών κινήσεων συνήθως παραμένει σταθερή μέχρι και τον τοκετό.

Μία περίοδος κίνησης μπορεί να διαρκέσει 20-40 λεπτά, ενώ το έμβρυο μπορεί να μην κινείται κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού ύπνου. Το έμβρυο μπορεί να κοιμάται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, για διαστήματα 20-40 λεπτών, τα οποία σπανιότερα μπορεί να διαρκέσουν έως και 90 λεπτά.

Οι κινήσεις του εμβρύου τείνουν να γίνονται πιο δυνατές καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη.
Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν επίσης αυξημένη δραστηριότητα του εμβρύου κατά τις βραδινές ώρες.

Εμβρυϊκές κινήσεις

Τι μπορεί να επηρεάσει την ένταση των εμβρυϊκών κινήσεων;
Μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να επηρεάσει το πόσο έντονα μπορεί να αισθάνεται η έγκυος τις κινήσεις του εμβρύου. Μεταξύ αυτών των παραγόντων περιλαμβάνονται:

• Σωματικό βάρος της εγκύου
Φαίνεται ότι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος της μητέρας συνοδεύεται από μειωμένη αίσθηση των εμβρυικών κινήσεων.

• Θέση του πλακούντα
Όταν ο πλακούντας βρίσκεται στο πρόσθιο τοίχωμα της μήτρας συνήθως η έγκυος αντιλαμβάνεται αργότερα τις εμβρυϊκές κινήσεις.

• Κατάσταση της μητέρας
Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτή η κίνηση του εμβρύου σε περιόδους στρες ή καταστάσεων που αποσπούν την προσοχή της μητέρας.
Γυναίκες που εργάζονται έξω από το σπίτι προς το τέλος του τρίτου τριμήνου είναι πιο πιθανό να αναφέρουν μειωμένη κινητικότητα του εμβρύου.

• Προηγούμενη εγκυμοσύνη
Οι πρώτες κινήσεις μπορεί να γίνονται αντιληπτές σαν ήπια φτερουγίσματα. Οι γυναίκες που είχαν προηγούμενες εγκυμοσύνες να αναγνωρίσουν νωρίτερα τις κινήσεις του εμβρύου, επειδή τα τοιχώματα της μήτρας είναι πιο χαλαρά, αλλά έχουν και την εμπειρία των εμβρυϊκών κινήσεων από τις προηγούμενες κυήσεις.

Το μωρό κινείται κατά τη διάρκεια του τοκετού;
Όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε τοκετό, το μωρό συνεχίζει να κινείται.

Πόσο συχνά πρέπει να κινείται το μωρό;
Οι εμβρυϊκές κινήσεις αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές από το δεύτερο τρίμηνο.

Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και αναπτύσσεται, τα μοτίβα κίνησης τους γίνονται πιο τακτικά. Μπορεί να είναι πιο δραστήρια σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μετά από ένα γεύμα ή όταν υπάρχουν έντονοι θόρυβοι στο περιβάλλον.

Ξεκινώντας από περίπου 28 εβδομάδες, συνίσταται στην έγκυο να γίνετε μέτρηση του αριθμού των κινήσεων σε ένα διάστημα 2-3 ωρών. Αυτό βοηθά στο να αποκτήσει η έγκυος μια εικόνα για το τι είναι φυσιολογικό για το έμβρυο που φέρει.

Εάν ο αριθμός των κινήσεων αλλάξει σημαντικά, θα μπορούσε να υποδηλώνει την παρουσία προβλήματος.

Ένα υγιές έμβρυο κάνει συχνά 10 διακριτές κινήσεις σε διάστημα 2 ωρών, αν και μπορεί να εμφανιστούν αποκλίσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι εμβρυϊκές κινήσεις είναι πιο εύκολο να γίνουν αντιληπτές όταν η έγκυος βρίσκεται ξαπλωμένη στο πλάι.

Παρατεταμένες περίοδοι λίγων ή καθόλου κινήσεων μπορεί να αποτελούν ένδειξη για την παρουσία κάποιου προβλήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Τι προκαλεί μείωση των εμβρυϊκών κινήσεων;

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως ισχυρά παυσίπονα και ηρεμιστικά μειώνουν τις εμβρυϊκές κινήσεις.
Επίσης το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ  και ναρκωτικών ουσιών μειώνουν τη δραστηριότητα του εμβρύου, όπως και η έντονη σωματική καταπόνηση ή εξάντληση της μητέρας.

Οποιαδήποτε κατάσταση επηρεάζει το νεογνό μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μείωση των εμβρυϊκών κινήσεων και αυτό να αποτελεί αυτή ένα πρώτο σημείο εμβρυϊκής δυσφορίας.

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με το γιατρό;
Εάν περάσει μια ασυνήθιστα μεγάλη περίοδος με λίγες ή καθόλου κινήσεις, δοκιμάστε να πιείτε κάτι γλυκό ή να μετακινηθείτε. Εάν το μωρό εξακολουθεί να μην κινείται, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας ή μεταβείτε στο μαιευτήριο.

Θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια ή να μεταβείτε στο μαιευτήριο εάν τα μοτίβα κίνησης του εμβρύου αλλάξουν ή σταματήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό συνοδεύεται από:

  • Πόνο.
  • Συσπάσεις.
  • Ροή υγρού ή αίματος από τον κόλπο.

Εάν έχετε φτάσει στις 24 εβδομάδες και δεν αντιλαμβάνεστε εμβρυϊκές κινήσεις, επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Εάν υπάρχει μειωμένη εμβρυϊκή κίνηση μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων, κανονίστε ένα ραντεβού για την ίδια ημέρα.

Εάν παρατηρήσετε μειωμένες εμβρυϊκές κινήσεις μετά από 28 εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας ή να μεταβείτε στο μαιευτήριο το συντομότερο δυνατό, για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης του εμβρύου.

Καρδιοτοκογράφημα

Οι περισσότερες γυναίκες που θα αναφέρουν ένα επεισόδιο μειωμένων εμβρυϊκών κινήσεων θα έχουν τελικά μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, επειδή όμως η μείωση των εμβρυϊκών κινήσεων μπορεί να αποτελεί πρώιμη εκδήλωση δυσφορίας του εμβρύου, είναι σύμπτωμα που δε θα πρέπει να αγνοείτε.

 


Σχετικά θέματα: