κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Είναι μια εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας, αλλά και τον κόλπο, με τη βοήθεια ενός ειδικού μικροσκοπίου, που λέγεται κολποσκόπιο.

Πότε γίνετε η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση γίνετε για:

  • Αξιολόγηση παθολογικών αποτελεσμάτων τεστ Παπανικολάου.
  • Αξιολόγηση ύποπτων ευρημάτων κατά τη γυναικολογική εξέταση.
  • Παρακολούθηση γυναικών με δυσπλασίες του τραχήλου, μετά από θεραπεία.


Πως γίνετε η κολποσκόπηση;

Η γυναίκα θα πρέπει να ξεντυθεί από τη μέση και κάτω και να ξαπλώσει σε μια γυναικολογική καρέκλα. Στη συνέχεια τοποθετείται ένας κολποδιαστολέας για να είναι ορατός ο τράχηλος της μήτρας.

Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου (όχι μέσα στον κόλπο) και με τη βοήθεια του εξετάζεται ο τράχηλος της μήτρας. Χρησιμοποιούνται διάφορες χρωστικές και φωτισμός για να διακριθούν οι παθολογικές περιοχές και να καθοριστεί η βαρύτητα των βλαβών.

 

Κολποσκόπιο

Αν παρατηρηθούν ύποπτες περιοχές, είναι πιθανό ο γιατρός να πάρει βιοψίες με τη βοήθεια ειδικής λαβίδας. Οι βιοψίες θα σταλούν σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για εξέταση.

Είναι επώδυνη η κολποσκόπηση;

Η διαδικασία της κολποσκόπησης δεν είναι επώδυνη και είναι καλά ανεκτή από την πλειοψηφία των γυναικών. Εφόσον απαιτηθεί η λήψη βιοψίας, η γυναίκα μπορεί να αισθανθεί ένα τσίμπημα, αλλά όχι πόνο.

Λαβίδα βιοψίας τραχήλου

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν από την εξέταση;

Θα πρέπει να μην έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή, κολπική πλύση ή χρήση κολπικού φαρμάκου (υπόθετο, κρέμα) για 1-2 ημέρες πριν από την εξέταση.

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Η εξέταση συνήθως διαρκεί για 15-30 λεπτά.

Τι δείχνει η εξέταση;

Θα δείξει την τυχόν ύπαρξη βλαβών καθώς επίσης και την έκταση, τη θέση, τη βαρύτητα και το είδος της βλάβης.

Δυσπλασία τραχήλου

Πότε θα έχω το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Αμέσως μετά την εξέταση θα ενημερωθείτε για τα ευρήματα και θα σας δοθούν οδηγίες για την περαιτέρω παρακολούθηση ή θεραπεία. Αν έχουν ληφθεί βιοψίες το αποτέλεσμα από το παθολογοανατομικό εργαστήριο θα είναι έτοιμο σε 3-5 ημέρες.

Τι θα πρέπει να προσέξω μετά την εξέταση;

Αν έχει γίνει λήψη βιοψιών, η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει για τις επόμενες 2-4 ημέρες μερικές σταγόνες αίμα ή και καφέ ή μαύρα υγρά (από τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την εξέταση).

Αν έχουν ληφθεί βιοψίες θα πρέπει να αποφευχθούν οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ταμπόν, κολπικών σκευασμάτων, για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Η γυναίκα θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό αν εμφανίσει:

  • Βαριά κολπική αιμορραγία (αίμα περισσότερο από της περιόδου).
  • Δύσοσμα κολπικά υγρά.
  • Πυρετό, ρίγος.
  • Πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

Σχετικά άρθρα: