Καρδιοτοκογράφημα

Καρδιοτοκογράφημα

Το καρδιοτοκογράφημα είναι ένα απλή, μη επεμβατική εξέταση που πραγματοποιείται σε κυήσεις άνω των 28 εβδομάδων κύησης. Χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του εμβρύου κατά τον τοκετό, αλλά και για την αξιολόγηση της κατάστασης του εμβρύου, εκτός τοκετού, κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης [καρδιοτοκογράφημα ηρεμίας- Non-Stress Test (NST)].

Πώς γίνεται ένα καρδιοτοκογράφημα;
Με το καρδιοτοκογράφημα πραγματοποιείται μια συνεχής καταγραφή των εμβρυικών παλμών και της έντασης και συχνότητας των συσπάσεων της μήτρας.
Αυτό γίνεται μέσω μιας συσκευής που περιλαμβάνει μια κεφαλή που τοποθετείται στην κοιλιά της μητέρας για τη μέτρηση του καρδιακού παλμού του εμβρύου και μιας άλλης κεφαλής για τη μέτρηση των συσπάσεων. Η κίνηση, ο καρδιακός ρυθμός και η «αντιδραστικότητα» του καρδιακού ρυθμού στην κίνηση μετρούνται για 20-30 λεπτά. Εάν το μωρό δεν κινείται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα. το μωρό θα μπορούσε απλώς να κοιμάται. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να παραταθεί η διάρκεια της εξέτασης.

Γιατί να γίνει ένα καρδιοτοκογράφημα;
Ένα καρδιοτοκογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν:

  • Η έγκυος αισθάνεστε ότι το έμβρυο δεν κινείται τόσο συχνά όσο συνήθως
  • Έχει παρέλθει η πιθανή ημερομηνία τοκετού
  • Υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να υποπτευόμαστε ότι ο πλακούντας δεν λειτουργεί επαρκώς
  • Κύηση υψηλού κινδύνου για οποιονδήποτε λόγο

Η εξέταση μπορεί να δείξει εάν το μωρό δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο λόγω προβλημάτων με τον πλακούντα ή τον ομφάλιο λώρο. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει άλλους τύπους εμβρυϊκής δυσφορίας.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες από το καρδιοτοκογράφημα;
Το καρδιοτοκογράφημα είναι μια μη επεμβατική εξέταση που δεν ενέχει γνωστούς κινδύνους ή παρενέργειες για τη μητέρα ή το έμβρυο.

Πότε πραγματοποιείται καρδιοτοκογράφημα ;
Τα NST γενικά εκτελούνται μετά την 28η εβδομάδα κύησης. Πριν από τις 28 εβδομάδες, το έμβρυο δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να ανταποκριθεί στο πρωτόκολλο της εξέτασης. Πριν από τις 28 εβδομάδες ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πρόωρες συσπάσεις της μήτρας.

Τι βλέπουμε με το καρδιοτοκογράφημα;
Ο πρωταρχικός στόχος του τεστ είναι να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου ως απόκριση στις δικές του κινήσεις. Τα υγιή μωρά ανταποκρίνονται με αυξημένο καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της κίνησης και ο καρδιακός ρυθμός θα μειωθεί κατά την ηρεμία. Η ιδέα πίσω από ένα τεστ χωρίς στρες είναι ότι απαιτείται επαρκές οξυγόνο για να είναι η εμβρυϊκή δραστηριότητα και ο καρδιακός ρυθμός εντός των φυσιολογικών ορίων.
Όταν τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά, το έμβρυο μπορεί να μην ανταποκρίνεται κανονικά. Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί συχνά να προκληθούν από προβλήματα με τον πλακούντα ή τον ομφάλιο λώρο.

καρδιοτοκογράφημα

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα καρδιοτοκογραφήματος και ποιοι είναι οι λόγοι για περαιτέρω έλεγχο;
Ένα καθησυχαστικό (αντιδραστικό) καρδιοτοκογράφημα δείχνει ότι η ροή αίματος (και οξυγόνου) στο έμβρυο είναι επαρκής. Ένα μη καθησυχαστικό (μη – αντιδραστικό) καρδιοτοκογράφημα ηρεμίας απαιτεί πρόσθετο έλεγχο για να προσδιοριστεί εάν το αποτέλεσμα οφείλεται πραγματικά σε κακή οξυγόνωση ή εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι για τη μη αντιδραστικότητα του εμβρύου (π.χ. συνήθειες ύπνου, λήψη ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών).


Σχετικά θέματα: