προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Συνηθισμένα προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, ενοχλήσεις ή και σε ορισμένες περιπτώσεις ανησυχία στη μέλλουσα μητέρα. Σπάνια πρόκειται για κάτι σοβαρό, αλλά σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.


Δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να εμφανιστεί νωρίς στην εγκυμοσύνη, από το πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα.

Στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μπορούν να βοηθήσουν:

• Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.α.)
• Κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού.

Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για τυχόν αλλαγή στην αγωγή σας με σίδηρο ή για τη λήψη κάποιας αγωγής για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 

Πόνος στη μέση.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν αλλαγές στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις που προετοιμάζουν το σώμα για τον τοκετό. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να έχουν σαν αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στο κάτω μέρος της μέσης και της λεκάνης, συχνά προκαλώντας πόνο.

Πόνος στη μέση στην εγκυμοσύνη

Για να αποφύγετε την πρόκληση πόνου στη μέση:

• Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη.
• Λυγίστε τα γόνατα και κρατήστε τη μέση σας ίσια όταν σηκώνετε κάτι από το πάτωμα.
• Αν πρέπει να κουβαλήσετε κάποιο βάρος κρατήστε το κοντά στο σώμα σας.
• Αποφύγετε το γύρισμα της σπονδυλικής στήλης, προτιμήστε να γυρίσετε ολόκληρο το σώμα σας.
• Αν φοράτε χαμηλά παπούτσια καθώς αυτά βοηθούν στην καλύτερη κατανομή του βάρους.
• Προτιμήστε να δουλεύετε σε επιφάνεια που δεν απαιτείται να σκύβετε.
• Αν κουβαλάτε ψώνια, μοιράστε σωστά το βάρος και στα δυο χέρια.
• Καθίστε με την πλάτη σας ίσια και φροντίστε να έχει καλή στήριξη.
• Προτιμήστε να κοιμάστε σε σκληρό στρώμα.

Αν μετά τον τοκετό εμφανίζεται πόνους στους γοφούς, χαμηλά στην κοιλιά και εσωτερικά στους μηρούς και εμφανίζεται δυσκολία στο περπάτημα ή στο να ανεβείτε σκάλες, θα απαιτηθεί η συνδρομή ενός ορθοπεδικού. Μπορεί να αφορά δυσλειτουργία της ηβικής σύμφυσης και η έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο πόνος και να αποφευχθεί η μακροχρόνια ενόχληση.


Έξοδος υγρού από το στήθος.

Μπορεί να παρατηρηθεί κάποια έξοδος υγρού από το στήθος. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και δεν πρέπει να σαν ανησυχήσει, εκτός από την περίπτωση που το υγρό είναι αιματηρό, οπότε και θα πρέπει να επικοινωνήσετε σύντομα με το γιατρό σας.

Επίσης μπορεί να υπάρχει ευαισθησία ή και πόνος στην περιοχή του στήθους, ως αποτέλεσμα των μεταβολών που συμβαίνουν στα πλαίσια της προετοιμασίας του για τη γαλουχία.

Τάση λιποθυμίας.

Είναι συχνό φαινόμενο και οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στο καρδιαγγειακό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό μια έγκυος να νιώσει τάση λιποθυμίας αν σηκωθεί απότομα, αν σταθεί όρθια για ώρα, αν ξαπλώνει ανάσκελα ή και μετά από ένα ζεστό μπάνιο.

Για να αποφευχθούν τα φαινόμενα αυτά:

• Προσπαθείτε να σηκώνεται αργά όταν κάθεστε ή είστε ξαπλωμένη.
• Αν στέκεστε όρθια και νιώσετε τάση λιποθυμίας, καθίστε μέχρι να περάσει.
• Αν επιμένει ξαπλώστε στο αριστερό πλάι.
• Αν νιώθετε τάση λιποθυμίας ενώ είστε ξαπλωμένη, γυρίστε στο πλάι. Είναι προτιμότερο να αποφεύγεται να ξαπλώνετε τελείως ανάσκελα τους τελευταίους μήνες της κύησης.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Σε περίπτωση λιποθυμικού επεισοδίου, η έγκυος θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο μαιευτήριο, για να διερευνηθεί η αιτία που το προκάλεσε.

Αυξημένη αίσθηση θερμότητας.

Οφείλεται στις ορμονικές και αγγειοκινητικές διαταραχές που συμβαίνουν στη διάρκεια της κύησης. Στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μπορούν να βοηθήσουν:

• Φοράτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα.
• Κρατήστε το χώρο που βρίσκεστε δροσερό.
• Καταναλώστε άφθονα υγρά.
• Κάντε δροσερά ντους.

Πονοκέφαλοι.

Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνούς πονοκεφάλους. Συνήθως μια μικρή βόλτα και κατόπιν ξεκούραση μπορούν να ωφελήσουν.

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ζητήστε οδηγίες από το γιατρό σας για τα φάρμακα που μπορείτε να λάβετε.

Αν παρουσιάζετε έντονους πονοκεφάλους επικοινωνήστε με το γιατρό σας, μπορεί να αποτελούν εκδήλωση υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

Πονοκέφαλοι στην εγκυμοσύνη

Δυσπεψία και καούρες.

Προκαλούνται λόγω των ορμονικών μεταβολών που επηρεάζουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού, ενώ αργότερα στην κύηση προστίθεται και η πίεση που ασκεί η μήτρα στο στομάχι.

Τα προβλήματα αυτά μπορούν να βελτιωθούν αν:

• Τρώτε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα.
• Κάθεστε ίσια όταν τρώτε για να μην ασκείται πίεση στο στομάχι.
• Αποφεύγετε φαγητά που σας ενοχλούν.
• Να ξαπλώνετε με το κεφάλι σχετικά ψηλά.
• Να αποφεύγετε το φαγητό μερικές ώρες πριν πέσετε για ύπνο.
• Πιείτε ένα ποτήρι γάλα.

Αν τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι έντονα ζητείστε οδηγίες από το γιατρό σας.

Κράμπες.

Η κράμπα είναι ένας οξύς πόνος που εμφανίζεται ξαφνικά στους μύες, συνήθως στις κνήμες. Η εμφάνιση τους είναι πιο συχνή το βράδυ.

Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη.

Συνήθως ανακουφίζει το να τρίψετε γρήγορα το μυ ή να τραβήξετε τα δάκτυλα δυνατά προς τα πάνω. Τακτική και ήπια άσκηση κατά την κύηση μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία στα κάτω άκρα και να περιορίσει την εμφάνιση τους.

Φαγούρα.

Ελαφριά φαγούρα είναι συνήθης στην αρχή της κύησης και οφείλεται στην αυξημένη αιμάτωση του δέρματος. Στους τελευταίους μήνες της κύησης, επίσης μπορεί να εμφανιστεί φαγούρα, που οφείλεται στην τάση του δέρματος της κοιλιάς.

Για την αντιμετώπιση της συνιστάται η χρήση άνετων βαμβακερών ρούχων και η καλή ενυδάτωση του δέρματος.

Βέβαια η φαγούρα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής διαταραχής της εγκυμοσύνης που λέγεται μαιευτική χολόσταση. Αν η φαγούρα γίνει πιο έντονη ή εμφανίσετε εξανθήματα ή ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος ή του άσπρου των ματιών) θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας.

Ακμή.

Οι αλλαγές των ορμονών στη διάρκεια της κύησης προκαλούν τη δημιουργία ακμής ή την επιδεινώνουν αν ήδη υπάρχει.

Απαιτείται καλή καθαριότητα του προσώπου. Στις περιπτώσεις που είναι έντονη μπορεί να χρειαστεί τοπική θεραπεία.

Η ακμή της εγκυμοσύνης εξαφανίζεται μόλις αποκατασταθούν τα επίπεδα των ορμονών.

Ρινίτιδα της εγκυμοσύνης.

Είναι το ενοχλητικό αίσθημα μπουκώματος της μύτης. Πολλές φορές προκαλεί και δυσχέρεια στην αναπνοή, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Οφείλεται στο οίδημα που προκαλείται στο ρινικό βλεννογόνο, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων.

Για την αντιμετώπιση της συνιστάται η λήψη άφθονων υγρών και η διατήρηση του κεφαλιού σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό του σώματος κατά την κατάκλιση.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, μπορεί να γίνετε καθαρισμός της ρινικής κοιλότητας με θαλασσινό νερό ή και να χρησιμοποιηθεί υγραντήρας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα συμπτώματα υποχωρούν περίπου σε δυο εβδομάδες από τον τοκετό.

Μούδιασμα στα δάκτυλα ή και σε ολόκληρο το χέρι.

Λόγω της κατακράτησης υγρών δημιουργείται οίδημα στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα, το οποίο πιέζει το μέσο νεύρο. Το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση μουδιάσματος στα δάκτυλα ή και σε ολόκληρο το χέρι ή αίσθημα απώλειας της αφής, πιο συχνά κατά τις βραδινές ώρες.

Για την αντιμετώπιση φροντίστε να έχετε το χέρι πάνω σε ένα μαξιλάρι κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αν τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι έντονα μπορεί να απαιτηθεί εκτίμηση από ορθοπεδικό. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μετά από τον τοκετό.

Ουλίτιδα της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει η ευαισθησία στην ανάπτυξη ουλίτιδας, αλλά και τερηδόνας.

Η ουλίτιδα οφείλεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Επιπλέον η παραμέληση της στοματικής υγιεινής που παρατηρείται συχνά σε εγκύους συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης. 

Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι η συχνότερη πάθηση της στοματικής κοιλότητας στη διάρκεια της κύησης. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν από το 1ο τρίμηνο και κορυφώνονται προς το μέσο του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τα κόκκινα, ερεθισμένα και πρησμένα ούλα τα οποία αιμορραγούν εύκολα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα αν δεν τηρούνται οι κανόνες καλής στοματικής υγιεινής.

 Ουλίτιδα εγκυμοσύνης

 

Βασικοί κανόνες στοματικής υγιεινής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

• Βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, με μία μαλακή οδοντόβουρτσα και με φθοριούχο οδοντόκρεμα.

• Καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος.

• Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

• Αποφυγή κατανάλωσης γλυκών μεταξύ των γευμάτων.

• Επίσκεψη στον οδοντίατρο από την αρχή της εγκυμοσύνης.

• Στις περιπτώσεις που υπάρχουν εμετοί, θα πρέπει να ξεπλένεται το στόμα με νερό και να αποφεύγεται το άμεσο βούρτσισμα των δοντιών.

 


Σχετικά θέματα: