Σεξουαλικές επαφές μετά τον τοκετό

Πότε μπορώ να έχω σεξουαλικές επαφές μετά τον τοκετό;
Παραδοσιακά συνιστάται να ξεκινούν οι ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές μετά το τέλος της λοχείας (4-6 εβδομάδες μετά από τον τοκετό). Δεν υπάρχει όμως κανένας απολύτως κίνδυνος αν οι επαφές ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα, σε 10 με 14 από μετά τον τοκετό.

Η πρώιμη έναρξη των σεξουαλικών επαφών ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη για το ζευγάρι, όμως φαίνεται ότι βοηθάει στην ταχύτερη επάνοδο της μήτρας στο φυσιολογικό.

Ο χρόνος που θα προσπαθήσει το ζευγάρι να ξεκινήσει τι σεξουαλικές επαφές εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, το είδους του τοκετού (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομής), την παρουσία ή όχι περινεοτομής, την ψυχολογία της μητέρας κ.λπ.

Είναι φυσιολογικό να είναι μειωμένη η σεξουαλική διάθεση (λίμπιντο);
Η σεξουαλική διάθεση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν μετά τον τοκετό, η κόπωση, η τυχόν ύπαρξη αναιμίας, η εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψη κ.α. Γενικά οι γυναίκες ανακτούν την ερωτική τους επιθυμία σε διάστημα δυο μηνών από τον τοκετό.

Είναι φυσιολογικό να πονάνε οι σεξουαλικές επαφές μετά τον τοκετό;
Η εμφάνιση πόνου δεν είναι φυσιολογική και δε θα πρέπει να αγνοηθεί, εκτός αν υπήρξε σχετική ενημέρωση από το γυναικολόγο σας, λόγω ειδικών συνθηκών κατά τον τοκετό (εκτεταμένη περινεοτομή, κακώσεις του κόλπου κ.α.). Αν εμφανίζεται πόνος κατά την επαφή θα πρέπει να δοκιμάζεται διαφορετική στάση και αν συνεχίζει ο πόνος να διακόπτεται η επαφή και να γίνεται εκτίμηση από το γυναικολόγο. Αν δε βρεθεί κάποιο παθολογικό αίτιο, ο πόνος μπορεί να είναι ψυχογενής (π.χ. από φόβο, λόγω της ύπαρξης περινεοτομής) ή να οφείλεται σε ξηρότητα του κόλπου, που προκαλείται από τις ορμονικές μεταβολές.

 Πόνος κατά την επαφή

Μπορώ να συλλάβω τους πρώτους μήνες μετά από τον τοκετό;
Ακόμη και αν δεν υπάρχει έμμηνος ρύση μπορεί να συμβεί ωορρηξία και επομένως σύλληψη. Ο αποκλειστικός θηλασμός, προσφέρει κάποιου βαθμού αντισυλληπτική προστασία κατά τους πρώτους μήνες από τον τοκετό, αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα σύλληψης. Συνεπώς είναι απαραίτητη η λήψη πρόσθετων αντισυλληπτικών μέτρων.


Σχετικά άρθρα: