έναρξη τοκετού

Πότε ξεκινάει ο τοκετός

Ο μηχανισμός που προκαλεί την έναρξη του τοκετού καθώς, και ο χρόνος που θα συμβεί, παραμένουν άγνωστα. Υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν την έναρξη του τοκετού.


Αυτά εμφανίζονται με τυχαία σειρά και δεν είναι απαραίτητο πως κάθε γυναίκα θα τα νιώσει όλα.

έμβρυο


Ρυθμικές συστολές:

Η έγκυος νιώθει την κοιλιά της να πετρώνει, καθώς η μήτρα αρχίζει να συστέλλεται.

Οι πρώτες συστολές είναι άτακτες και σύντομες και έχουν σαν στόχο να προετοιμάσουν τη μήτρα για τον επικείμενο τοκετό (συσπάσεις Braxton Hicks). Οι συστολές αυτές μπορεί να ξεκινήσουν αρκετό διάστημα πριν από την έναρξη του τοκετού.

Κάποια στιγμή οι ακανόνιστες αυτές συστολές αντικαθίστανται από άλλες, πιο συχνές, πιο επώδυνες, πιο ρυθμικές και μεγαλύτερης διάρκειας. Όταν η συχνότητα τους είναι μια συστολή ανά 10 λεπτά ή και συντομότερα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο.

Ρήξη του θυλακίου ("σπάσανε τα νερά")

Πρόκειται για την απώλεια μικρής ή μεγάλης απώλειας υγρού από τον κόλπο. Αυτό συμβαίνει όταν ο σάκος με το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το έμβρυο ρήγνυται. Αν σπάσουν τα νερά σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γυναικολόγο σας, ακόμα και αν οι συστολές (πόνοι) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Συχνά μπορεί να υπάρξει σύγχυση με απώλεια ούρων, ειδικά αν η ποσότητα υγρού είναι μικρή. Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία για την προέλευση των υγρών, θα πρέπει αυτή να αξιολογείται από το γυναικολόγο σας.

Αν μέσα στα υγρά που χάνετε δείτε μεγάλη ποσότητα αίματος ή φρέσκο κόκκινο αίμα θα πρέπει να κατευθυνθείτε επειγόντως στο πλησιέστερο μαιευτήριο.

Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις:

Καθώς ο τράχηλος ωριμάζει, μαλακώνει και διαστέλλεται, αποβάλλεται μια πηκτή, βλεννώδης ουσία, η οποία έκλεινε το στόμιο του τραχήλου (προστατευτική βλέννα ή αλλιώς τραχηλικό πώμα) σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. 

Συχνά η έκκριση αυτή συνοδεύεται από μια μικρή ποσότητα αίματος. Η απώλεια του τραχηλικού πώματος μπορεί να συμβεί βαθμιαία ή με τη μια. Μπορεί επίσης να μη γίνει αντιληπτή από τη γυναίκα. Σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού, αλλά μπορεί να μεσολαβήσουν ώρες αλλά και ημέρες μέχρι την έναρξη του τοκετού.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω;

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα και αν σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού σας, δε χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου υπάρχει αιμορραγία ή νιώθετε να προβάλλει κάτι από τον κόλπο, οπότε και θα πρέπει να μεταβείτε άμεσα στο πλησιέστερο μαιευτήριο.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των τοκετών, μεσολαβούν αρκετές ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων αυτών μέχρι το πέρας του τοκετού. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμη και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Επομένως θα έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεση σας, ώστε να φτάσετε έγκαιρα και με ασφάλεια στο μαιευτήριο.

 

τοκετός

 


Σχετικά άρθρα: