Επιλόχεια κατάθλιψη

 Επιλόχεια κατάθλιψη

Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη;
Είναι μια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες και λιγότερο συχνά τους άνδρες μετά από τον ερχομό ενός παιδιού.

Τι είναι η επιλόχεια θλίψη;
Είναι μια διαταραχή της συμπεριφοράς που παρατηρείται στην πλειοψηφία των γυναικών μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μερικές μέρες και περιλαμβάνουν κλάμα, εκνευρισμό, υπνηλία, διαταραχές της συγκέντρωσης, απομόνωση και πονοκέφαλο. Η επιλόχεια θλίψη δεν σχετίζεται με την επιλόχεια κατάθλιψη ούτε με την επιλόχεια ψύχωση.

Επιλόχεια κατάθλιψη
Πόσο συχνή είναι;
Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει το 15% των γυναικών, αλλά μόνο το 25% αυτών θα αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Πότε εμφανίζεται;
Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη ημέρα μετά από τον τοκετό (συνήθως την τρίτη ή την τέταρτη ημέρα) και τα συμπτώματα είναι εντονότερα αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Κακή διάθεση, συχνά κλάματα, έντονη θλίψη, έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα πρόσφεραν ευχαρίστηση, έλλειψη ενδιαφέροντος ή και επιθετικότητα προς προς το μωρό, άγχος, κόπωση, μείωση ή αύξηση βάρους, έμμονες και ανεξήγητες ιδεοληψίες που αφορούν το βρέφος (π.χ. ότι μπορεί να αρρωστήσει ή να πεθάνει, ή ότι μπορεί να του κάνει κακό), μείωση ενεργητικότητας, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας, μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ, αισθήματα απόρριψης, σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζάλη κ.α.

 

Επιλόχεια κατάθλιψη


Ποια είναι η αιτιολογία της επιλόχειας κατάθλιψης;
Δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη αιτία που να ενοχοποιείται για την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης. Θεωρείται ότι η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να σχετίζεται με τις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν με τον τοκετό.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης:

• Ιστορικό κατάθλιψης ή επιλόχειας κατάθλιψης (γυναίκες που παρουσίασαν ήδη επιλόχεια κατάθλιψη, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ξανά σε επόμενο τοκετό).
• Ιστορικό κατάχρησης ουσιών.
• Οικογενειακό ιστορικό ψυχικής νόσου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στη λοχεία.
• Μικρή υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους.
• Προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που προκαλούν ανησυχία και για το έμβρυο.
• Προβλήματα με την προηγούμενη εγκυμοσύνη ή τοκετό.
• Οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα.
• Πολύ νεαρές σε ηλικία μητέρες.
• Επίδραση ενός έντονα στρεσσογόνου γεγονότος, όπως ένας θάνατος στην οικογένεια.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Σε πολλές περιπτώσεις, μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες τα συμπτώματα υποχωρούν και η μητέρα αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα, απολαμβάνοντας σιγά-σιγά τις στιγμές της με το μωρό αλλά και αυτές χωρίς αυτό.

Αν, όμως, μετά από αυτό το διάστημα τα συμπτώματα επιμένουν είναι απαραίτητη η συμβολή κάποιου ειδικού.

 

Πρόληψη αυτοκτονίας
Αν θεωρείται ότι κάποιος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο να αυτοτραυματιστεί, να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ή να κάνει κακό σε άλλο άτομο:

  • Καλέστε άμεσα για βοήθεια (112, 166, 100)
  • Παραμείνετε μαζί του μέχρι να φτάσει βοήθεια
  • Απομακρύνετε όπλα, φάρμακα ή άλλα δυνητικά επιβλαβή αντικείμενα
  • Ακούστε ότι σας λέει χωρίς διαφωνίες ή κριτική.
  • Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει σκέψεις αυτοκτονίας, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια σε μια τηλεφωνική γραμμή πρόληψης. Η 24ωρή γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία είναι διαθέσιμη στο 1018 (με αστική χρέωση).

 


Σχετικά άρθρα: