Σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Το σεξ μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητικό με το σεξ πριν από την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, οι ορμονικές και φυσικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να απαιτούν κάποια προσαρμογή.

Τα μειωμένα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσουν την αυθόρμητη διέγερση και τη σωματική ευαισθησία για ορισμένα άτομα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι ενοχλητικές για ορισμένες γυναίκες αλλά απελευθερωτικές για κάποιες άλλες.

Ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση
Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, οι ωοθήκες έχουν όλο και λιγότερα ωάρια με την πάροδο του χρόνου. Έχουν επίσης λιγότερα ωοθυλάκια, τα οποία παράγουν ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως και τη λειτουργία των άλλων οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος. Νωρίς στην περιεμμηνόπαυση, το σώμα μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια των ωοθυλακίων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυτό γίνεται λιγότερο εφικτό.

Κατά τα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης, υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στα οιστρογόνα. Αυτές οι διακυμάνσεις προκαλούν πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως προβλήματα ύπνου και εξάψεις κ.α.. Καθώς η εμμηνόπαυση προχωρά και οι γυναίκες περνάνε στη μετεμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται μόνιμα και σταθεροποιούνται σε ένα χαμηλό επίπεδο.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται επίσης κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, αυτή η μείωση εμφανίζεται πιο αργά από τις αλλαγές που συμβαίνουν στα επίπεδα των οιστρογόνων. Επομένως, μεταβολές που σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να μην είναι τόσο αισθητές.

Οιστρογόνα και φυσικές μεταβολές στην εμμηνόπαυση
Η μείωση των οιστρογόνων που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση επηρεάζει τις δομές του αναπαραγωγικού συστήματος. Οι γυναίκες παρατηρούν συχνά προβλήματα με την ξηρότητα του κόλπου, Πολλές βιώνουν επίσης ατροφία του κόλπου και του αιδοίου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνοδεύονται από συμπτώματα όπως πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρεύνεια) ή δυσφορία κατά την ούρηση.

Η κολπική δυσφορία είναι θεραπεύσιμη. Τα κολπικά ενυδατικά και λιπαντικά, όπως και τα κολπικά οιστρογόνα, μπορούν να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας και των συμπτωμάτων της.

κολπική ατροφία

Οι ίδιες θεραπείες που βοηθούν στα ενοχλήματα από τον κόλπο μπορούν επίσης να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα από το ουροποιητικό. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε ενοχλητικό πόνο, κατά τη σεξουαλική επαφή ή και κατά την ούρηση, είναι καλή ιδέα να το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας.

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση;
Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή ενός ατόμου ή τη λίμπιντο. Η λίμπιντο δεν επηρεάζεται από την εμμηνόπαυση με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις γυναίκες.

Αν και οι αλλαγές στην τεστοστερόνη που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή ενός ατόμου, μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια λίμπιντο δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο συνηθισμένη. Μία μελέτη 500 γυναικών στην πρώιμη και όψιμη εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι, ενώ το 12% της περιεμμηνοπαυσιακής ομάδας ανέφερε απώλεια λίμπιντο, μόνο το 3% της μετεμμηνοπαυσιακής ομάδας ανέφερε το ίδιο.

Πέρα από τις διακυμάνσεις των ορμονών που επηρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν, όπως:

  • Κολπική ξηρότητα
  • Κατάθλιψη
  • Παιδιά που ζουν στο σπίτι

Περισσότερο σεξ μετά την εμμηνόπαυση;
Δε θα έχουν όλες οι γυναίκες μειωμένη λίμπιντο μετά την εμμηνόπαυση. Για μερικές γυναίκες, δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές. Άλλες βιώνουν πραγματικά αυξημένη σεξουαλική διάθεση μετά την εμμηνόπαυση.

Μερικά από αυτά που προβλέπουν αλλαγές στη σεξουαλική ορμή μετά την εμμηνόπαυση είναι αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας, αλλά πολλά από αυτά αφορούν το τι συμβαίνει στον κόσμο σας. Οι αλλαγές στους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το να μην υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, να μην υπάρχει ανησυχία για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή για την έμμηνο ρύση, μπορεί να είναι απελευθερωτικές. Επιπλέον, αυτή η ελευθερία μπορεί να είναι ερωτική.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που είναι λιγότερο αγχωμένα και πιο ενεργά μετά την εμμηνόπαυση είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα λίμπιντο. Αυτό ισχύει επίσης για άτομα πριν από την εμμηνόπαυση. Ένα μεγάλο μέρος της σεξουαλικής διέγερσης λαμβάνει χώρα στο μυαλό. Εάν το άγχος μειωθεί μετά την εμμηνόπαυση, η σεξουαλική ορμή μπορεί να αυξηθεί.

Αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει με την κολπική ξηρότητα. Αυτό συχνά περιλαμβάνει τοπικά ή τοπικά οιστρογόνα για να αυξήσει την ποσότητα των οιστρογόνων στον κολπικό ιστό, γεγονός που βελτιώνει τη ροή του αίματος και τη λίπανση.

Το πλεονέκτημα της χρήσης τοπικών οιστρογόνων έναντι των χαπιών οιστρογόνου είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαμηλότερες δόσεις για το ίδιο αποτέλεσμα - το οποίο έχει μικρότερο κίνδυνο να προκαλέσει προβλήματα. Οι μορφές τοπικών οιστρογόνων περιλαμβάνουν δακτυλίους, κρέμες και δισκία.

Οι κολπικές ενυδατικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν σε ήπιες περιπτώσεις κολπικής ξηρότητας. Πρέπει να χρησιμοποιούνται δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα. Τα κολπικά λιπαντικά χρησιμοποιούνται επίσης εκτός από ενυδατικές κρέμες, εφόσον απαιτείται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις γυναικών με σοβαρή ξηρότητα, τα οιστρογόνα είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή. Βέβαια υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες γυναικών που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οιστρογόνα, όπως για παράδειγμα, γυναίκες με οιστρογονοεξαρτωμενο καρκίνο του μαστού ή υψηλό κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Πέρα από τη χρήση οιστρογόνων υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές επιλογές. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Οσπεμιφένη* (ospemifene): Αυτός είναι ένας εκλεκτικός διαμορφωτής υποδοχέων οιστρογόνων που εγκρίθηκε το 2013 για τη θεραπεία της κολπικής ατροφίας. Χορηγείται από το στόμα.
  • Πραστερόνη* (δεϋδροεπιανδροστερόνη, DHEA): Αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το στόμα ή κολπικά ανάλογα με τα συμπτώματα που χρειάζονται ανακούφιση.

*Δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας


Σχετικά θέματα: