Παλίνδρομη κύηση

Παλίνδρομη κύηση

Παλίνδρομη κύηση είναι μια αποβολή κατά την οποία το έμβρυο δεν σχηματίστηκε ή δεν αναπτύσσεται πλέον, αλλά ο πλακούντας και οι εμβρυϊκοί ιστοί βρίσκονται ακόμα εντός της κοιλότητας της μήτρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας παλίνδρομης κύησης;
Είναι σύνηθες να μην υπάρχουν συμπτώματα με μια παλίνδρομη κύηση. Θα μπορούσε όμως να παρατηρηθεί:

  • Καφεοειδείς εκκρίσεις
  • Μείωση ή εξαφάνιση των πρώιμων συμπτωμάτων εγκυμοσύνης, όπως ναυτία και πόνος στο στήθος

Αυτό διαφέρει από μια τυπική αποβολή, η οποία μπορεί να προκαλέσει:

  • Κολπική αιμορραγία
  • Κοιλιακές κράμπες ή πόνο
  • Αποβολή υγρού ή ιστού
  • Έλλειψη συμπτωμάτων εγκυμοσύνης

Τι προκαλεί μια παλίνδρομη κύηση;
Τα αίτια της παλίνδρομης κύησης δεν είναι πλήρως γνωστά. Περίπου το 50% των αποβολών συμβαίνει επειδή το έμβρυο έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία.

Μερικές φορές, η παλίνδρομη κύηση μπορεί να προκληθεί από ένα πρόβλημα της μήτρας, όπως ουλές.

Μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για παλίνδρομη κύηση εάν έχετε ενδοκρινική ή αυτοάνοση διαταραχή ή είστε καπνίζετε πολύ. Σοβαροί τραυματισμοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια παλίνδρομη κύηση.

Εάν έχετε μια παλίνδρομη κύηση, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσει έναν λόγο. Σε μια παλίνδρομη κύηση, το έμβρυο σταματά να αναπτύσσεται και συνήθως δεν υπάρχει σαφής εξήγηση.

Πιθανά αίτια που συμβάλουν σε μια παλίνδρομη κύηση είναι τα ακόλουθα:

  • Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
  • Έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες
  • Ορμονικά προβλήματα
  • Λοιμώξεις
  • Παχυσαρκία
  • Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας
  • Διαταραχές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • Συστηματικές παθήσεις της μητέρας (όπως διαβήτης για τον οποίο δε λαμβάνεται θεραπεία)
  • Κάπνισμα
  • Μεγάλη ηλικία της μητέρας

Το άγχος, η άσκηση, το σεξ και τα ταξίδια δεν προκαλούν αποβολές, επομένως είναι σημαντικό να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό;
Θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε έναν γυναικολόγο εάν υποψιάζεστε οποιοδήποτε είδος αποβολής. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα αποβολής, όπως:

  • Κολπική αιμορραγία
  • Κοιλιακές κράμπες ή πόνο
  • Αποβολή υγρού ή ιστού
  • Σε μια παλίνδρομη κύηση, η έλλειψη συμπτωμάτων εγκυμοσύνης μπορεί να είναι το μόνο σημάδι.

Για παράδειγμα, εάν νιώθετε έντονη ναυτία ή κόπωση και ξαφνικά σταματήσουν , επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας.
Οι περισσότερες γυναίκες πιθανότατα δεν θα γνωρίζουν ότι έχουν μια παλίνδρομη κύηση έως ότου ο γυναικολόγος τους την εντοπίσει κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση μιας παλίνδρομης κύησης;
Μια παλίνδρομη κύηση διαγιγνώσκεται συχνότερα με υπερηχογράφημα πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.
Συνήθως, η διάγνωση γίνετε όταν ο γυναικολόγος δεν μπορεί να εντοπίσει καρδιακό παλμό σε ένα έλεγχο ρουτίνας.

Φυσιολογικά η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου απεικονίζεται όταν το μήκος του είναι μεγαλύτερο από 7 χιλιοστά στο κολπικό υπερηχογράφημα και μεγαλύτερο από 15 χιλιοστά στο κοιλιακό υπερηχογράφημα.

Μερικές φορές, είναι απλά πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη για να είναι ορατός ο καρδιακός παλμός του εμβρύου. Εάν είστε λιγότερο από 10 εβδομάδων έγκυος, ο γυναικολόγος σας μπορεί επαναλάβει το υπερηχογράφημα μερικές ημέρες αργότερα ή να παρακολουθεί τα επίπεδα της β χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα σας για μερικές ημέρες. Εάν τα επίπεδα της β χοριακής γοναδοτροπίνης δεν αυξάνονται με τυπικό ρυθμό, είναι ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη έχει τελειώσει.


Ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες σε μια παλίνδρομη κύηση;
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης μιας παλίνδρομης κύησης. Μπορεί να είστε σε θέση να επιλέξετε ή ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια θεραπεία που πιστεύει ότι είναι η καλύτερη για εσάς.

Στάση αναμονής
Αυτή είναι μια προσέγγιση αναμονής. Συνήθως, εάν μια παλίνδρομη κύηση αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι εμβρυϊκοί ιστοί θα αποβληθούν φυσικά. Αυτό θα είναι επιτυχές σε περισσότερο από το 65% των γυναικών που βιώνουν μια παλίνδρομη κύηση.

Εάν αυτό δε συμβεί, μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Ο γυναικολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που βοηθά στην ενεργοποίηση των μηχανισμών που προκαλούν μια αποβολή. Αυτό σημαίνει ότι θα προκαλέσει κράμπες, αιμορραγία και πιθανώς θρόμβους αίματος.

Εάν αυτό δε συμβεί ή υπάρξουν επιπλοκές όπως σημαντική αιμορραγία ή πόνος μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική αντιμετώπιση
Η χειρουργική επέμβαση με διαστολή του τραχήλου και απόξεση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αφαίρεση του ιστού από τη μήτρα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση αμέσως μετά τη διάγνωση μιας παλίνδρομης κύηση. Επίσης χειρουργική αντιμετώπιση θα χρειαστεί εφόσον η στάση αναμονής ή η φαρμακευτική αντιμετώπιση αποτύχουν.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνέλθετε από μια παλίνδρομη κύηση;
Ο χρόνος φυσικής αποκατάστασης μετά από μια αποβολή μπορεί να ποικίλλει από μερικές εβδομάδες έως ένα μήνα, μερικές φορές περισσότερο. Η περίοδός σας πιθανότατα θα επιστρέψει σε 4 έως 6 εβδομάδες.

Η συναισθηματική αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η θλίψη μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους.
Εάν ο σύντροφός σας, ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας έχει μια αποβολή, κατανοήστε ότι μπορεί να περνούν μια δύσκολη περίοδο. Δώστε τους χρόνο και χώρο αν λένε ότι το χρειάζονται, αλλά να είστε πάντα δίπλα τους καθώς θρηνούν.

Προσπαθήστε να ακούσετε. Κατανοήστε ότι το να βρίσκονται γύρω από μωρά και άλλες εγκύους μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς. Ο καθένας θρηνεί διαφορετικά και με τον δικό του ρυθμό.

Διαβάστε περισσότερα για το πόσο σύντομα μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά από μια αποβολή

Μπορώ να έχω μια υγιή εγκυμοσύνη μετά από μια παλίνδρομη κύηση;
Αν ήταν η πρώτη σας αποβολή, δεν αυξάνει την πιθανότητα να έχετε μια νέα αποβολή στο μέλλον.

Αλλά οι πολλαπλές αποβολές στη αυξάνουν τον κίνδυνο για μια επόμενη αποβολή.

Εάν είχατε δύο αποβολές στη σειρά, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει έλεγχο για να δει εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία. Ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν επαναλαμβανόμενες αποβολές μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είστε σε θέση να προσπαθήσετε να μείνετε ξανά έγκυος μετά την επόμενη. Μερικοί γιατροί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον 3 μήνες μετά την αποβολή πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε ξανά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα η προσπάθεια ξανά πριν από τους 3 μήνες μπορεί να σας δώσει τις ίδιες ή ακόμα και αυξημένες πιθανότητες να έχετε μια πλήρη εγκυμοσύνη. 

Εκτός από το ότι είστε σωματικά έτοιμοι να πραγματοποιήσετε μια άλλη εγκυμοσύνη, θα θέλετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε συναισθηματικά έτοιμες να προσπαθήσετε ξανά. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο εάν αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε.


Σχετικά θέματα: