Πρόκληση τοκετού

Πρόκληση τοκετού

Τι είναι η πρόκληση τοκετού;

Πρόκληση τοκετού είναι η χρήση φαρμάκων ή άλλων μεθόδων για να επιτευχθεί η έναρξη του τοκετού.

Γιατί γίνεται πρόκληση τοκετού;

Η πρόκληση του τοκετού γίνεται για να προκληθούν συσπάσεις της μήτρας σε μια προσπάθεια να υπάρξει κολπικός τοκετός. Η πρόκληση μπορεί να συνίσταται όταν υπάρχουν καταστάσεις που ενδεχομένως να απειλούν την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου. Σε ειδικές περιπτώσεις η πρόκληση μπορεί να γίνετε για μη ιατρικούς λόγους, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση εγκύου που κατοικεί σε δυσπρόσιτη περιοχή. Αυτό καλείται εκλεκτική πρόκληση τοκετού. Η εκλεκτική πρόκληση τοκετού δε θα πρέπει να γίνεται πριν τις 39 εβδομάδες.

Ενδείξεις πρόκλησης τοκετού:

 • Παράταση της κύησης
 • Προεκλαμψία
 • Υπέρταση της κύησης
 • Πρόωρη ρήξη των υμένων
 • Καθυστέρηση της ενδομήτριας αύξησης
 • Υποψία εμβρυϊκής δυσφορίας
 • Παθήσεις της μητέρας (διαβήτης, νεφροπάθεια, χρόνια πνευμονική νόσος)
 • Χοριοαμνιονίτιδα
 • Ευαισθητοποίηση στον παράγοντα Rhesus
 • Εμβρυϊκός θάνατος
 • Σχετικοί κίνδυνοι, π.χ. κίνδυνος οξέος τοκετού, απόσταση από το νοσοκομείο, ψυχολογικές ενδείξεις.

 Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η πρόκληση τοκετού;

Η προσπάθεια πρόκλησης τοκετού αντενδείκνυται στις περιπτώσεις στις οποίες δε θα πρέπει να πραγματοποιείται κολπικός τοκετός. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 • Προδρομικός πλακούντας
 • Προδρομικά αγγεία – υμενώδης έκφυση ομφαλίδας
 • Ανώμαλο σχήμα εμβρύου
 • Πρόπτωση ομφαλίδας
 • Ενεργός ερπητική λοίμωξη γεννητικών οργάνων
 • Προηγηθείσα ινομυωματεκτομή με διάνοιξη της ενδομητρικής κοιλότητας ή πλαστική της μήτρας
 • Διηθητικός καρκίνος τραχήλου μήτρας

Στις περιπτώσεις αυτές η διενέργεια εκλεκτικής καισαρικής τομής αποτελεί λύση εκλογής.

Τι είναι το Bishop score;

Κατά την προετοιμασία του για τον τοκετό, ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει να μαλακώνει (ωριμάζει) να λεπταίνει και να ανοίγει. Αυτές οι αλλαγές σαυνήθως συμβαίνουν μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη του τοκετού. Το Bishop score χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες υγείας για να αξιολογήσουν την κατάσταση του τραχήλου. Με το σύστημα αυτό βαθμολόγησης προκύπτει ένα score από 0-13, που αξιολογεί την κατάσταση του τραχήλου. Ένα Bishop score μικρότερο από 6 σημαίνει ότι ο τράχηλος μπορεί να μην είναι έτοιμος για τοκετό.

 Τι είναι η ωρίμανση του τραχήλου;

Η ωρίμανση του τραχήλου είναι μια διαδικασία που βοηθά τον τράχηλο να μαλακώσει και να λεπτύνει, ώστε να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Φάρμακα ή και συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία του τραχήλου, ώστε να ανοίξει για τον τοκετό.

 Πως γίνετε η ωρίμανση του τραχήλου;

Η ωρίμανση του τραχήλου μπορεί να γίνει με προσταγλανδίνες ή με ειδικές συσκευές.

 Τι είναι οι προσταγλανδίνες;

Οι προσταγλανδίνες είναι φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ωριμάσουν τον τράχηλο. Πρόκειται για φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες παράγονται και φυσικά από τον οργανισμό. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χορηγηθούν ενδοκολπικά ή από το στόμα. Μερικά από τα φάρμακα αυτά δε χρησιμοποιούνται σε γυναίκες με προηγούμενη καισαρική τομή ή άλλη επέμβαση στη μήτρα, για να αποφευχθεί η αύξηση του κινδύνου ρήξης της μήτρας.

 Τι συσκευές χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του τραχήλου;

Η Laminaria ή ένας καθετήρας με μπαλόνι μπορούν να εισαχθούν στον τράχηλο για να προκαλέσουν τη διαστολή του. Οι μηχανικές μέθοδοι δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ρουτίνα στην πρόκληση του τοκετού.

 Τι είναι η αποκόλληση των υμένων;

Η αποκόλληση των υμένων αποτελεί μια μέθοδο για την πρόκληση του τοκετού. Κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης γίνεται αποκόλληση των μεμβρανών που συνδέουν τον αμνιακό σάκο με το τοίχωμα της μήτρας. Η ενέργεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση προσταγλανδινών, οι οποίες ωριμάζουν τον τράχηλο και μπορούν να προκαλέσουν συσπάσεις.

 Πως η ρήξη των εμβρυικών υμένων μπορεί να προκαλέσει τοκετό;

Η ρήξη των εμβρυικών υμένων μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις. Μπορεί επίσης να τις ενισχύσει αν έχουν ήδη ξεκινήσει. Με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου γίνεται μια μικρή ρήξη στον αμνιακό σάκο. Η διαδικασία που ονομάζεται αμνιοτομία, αυτή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Αμνιοτομή (ρήξη των εμβρυικών υμένων)

 

Πότε γίνετε η ρήξη των εμβρυικών υμένων;

Η ρήξη των εμβρυικών υμένων γίνεται όταν ο τράχηλος είναι διεσταλμένος και λεπτός και το κεφάλι του εμβρύου έχει μετακινηθεί προς τη λεκάνη. Στις περισσότερες γυναίκες μερικές ώρες μετά τη ρήξη του αμνιακού σάκου (σπάσιμο των νερών) θα ακολουθήσει τοκετός.

 Τι είναι η οξυτοκίνη;

Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη που προκαλεί συσπάσεις της μήτρας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει τον τοκετό ή και για να τον επιταχύνει.

 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πρόκληση του τοκετού;

Μερικές μέθοδοι μπορούν να προκαλέσουν υπερδιέγερση της μήτρας, προκαλώντας πολύ συχνές συσπάσεις. 

Η υπερδιέγερση μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού.

Άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πρόκληση του τοκετού είναι:

 • Λοίμωξη της μητέρας ή του εμβρύου
 • Ρήξη της μήτρας

Ιατρικά προβλήματα που υπήρχαν πριν την εγκυμοσύνη ή εμφανίστηκαν στη διάρκεια αυτής, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών.

 

Είναι η πρόκληση του τοκετού πάντοτε αποτελεσματική;

Μερικές φορές η πρόκληση του τοκετού δε λειτουργεί. Μια αποτυχημένη προσπάθεια πρόκλησης τοκετού σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνει νέα πρόκληση ή να γεννήσετε με καισαρική τομή.

Η πιθανότητα καισαρικής τομής είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν για πρώτη φορά, ιδιαίτερα αν ο τράχηλος δεν είναι έτοιμος κατά την έναρξη της πρόκλησης του τοκετού.

 

Τοκετός

 


 Σχετικά άρθρα: