εμμηνόπαυση φυσικές θεραπείες

Φυσικές θεραπείες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου και εμφανίζεται στο φυσικό τέλος της αναπαραγωγικής ζωής κάθε γυναίκας.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) αποτελεί μια κοινή θεραπευτική επιλογή για την εμμηνόπαυση.
Ωστόσο, συνδέεται με αύξηση του σχετικού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού όσο και για καρδιακές παθήσεις και υπάρχουν ομάδες γυναικών που έχουν σχετικές ή απόλυτες αντενδείξεις για τη χορήγηση της. Επιπλέον, μερικές γυναίκες αναζητούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν τη δυσφορία που βιώνουν κατά την εμμηνόπαυση. Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που αποτελούν πηγή δυσφορίας για αρκετές γυναίκες περιλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και εναλλαγές της διάθεσης.

Άσκηση
Η άσκηση είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να βελτιώσει τη συνολική της υγεία και ευεξία σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Η τακτική άσκηση με βάρη βοηθά στην πρόληψη και τη μείωση της απώλειας οστικής μάζας και παίζει βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη και πολλών ειδών καρκίνου. Πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, κηπουρική ή χορό.
Για απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστείτε 60 λεπτά ή περισσότερο, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, σε συνδυασμό με μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων.

Άσκηση στην εμμηνόπαυση


Πρακτικές μυαλού-σώματος
Ο διαλογισμός της προσοχής μελετάται για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των εξάψεων, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και τη μείωση του άγχους.

Το National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) των ΗΠΑ αναφέρει ότι μια μελέτη έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Η ύπνωση βρέθηκε επίσης ότι μειώνει τη συχνότητα εξάψεων σε μία μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το επίσης από NCCIH. Η γιόγκα μπορεί επίσης να βοηθήσει με ορισμένα συμπτώματα, αλλά δεν φαίνεται να μειώνει τις εξάψεις. Ο βελονισμός δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικός κατά των εξάψεων.

Διατροφή
Η διατροφή σας είναι ένα σημαντικό μέσο ελέγχου των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Για τη μείωση των επιπτώσεων των εξάψεων, μπορεί να βοηθήσει ο περιορισμός της καφεΐνης, των πικάντικων φαγητών και του αλκοόλ. Ο περιορισμός της καφεΐνης και του αλκοόλ τη νύχτα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της αϋπνίας φυσικά. Θα πρέπει να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D μέσω της τροφής, αν και τα συνιστώνται συμπληρώματα για ασβέστιο και βιταμίνη D3

Οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μετά την εμμηνόπαυση καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται

Επομένως η εμμηνόπαυση είναι η ώρα ώστε κάθε γυναίκα να ακολουθήσει τις διατροφικές συστάσεις για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι συστάσεις περιλαμβάνουν επί του παρόντος τον περιορισμό των κορεσμένων λιπών και την εξάλειψη των τρανς λιπαρών από τη διατροφή σας.

Η αύξηση βάρους είναι ένα κοινό πρόβλημα στην εμμηνόπαυση και θα πρέπει να προσέξετε πόσο τρώτε. Μειώστε τη ζάχαρη και τους απλούς υδρογονάνθρακες υδατάνθρακες από τη διατροφή σας καθώς αυτές θερμίδες χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία.

Τι πρέπει να τρώτε; Αυξήστε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν φυτοοιστρογόνα όπως σόγια, ρεβίθια, φακές και αλεσμένο λιναρόσπορο. Είναι καλύτερο να επιλέξετε φυσικές τροφές ως πηγές αυτών των φυτικών οιστρογόνων αντί να λαμβάνετε συμπληρώματα. Άλλα τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περιλαμβάνουν δημητριακά, βρώμη, σιτάρι, καστανό ρύζι, αμύγδαλα, κάσιους, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτά περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

Εμμηνόπαυση διατροφή

Βιταμίνες
Από την ηλικία των 50 ετών, χρειάζονται καθημερινά 1200 mg ασβεστίου και τουλάχιστον 600 IU βιταμίνης D3  για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Συμπληρώματα ενδέχεται να χρειαστούν για να εξασφαλιστεί η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να έχει ένα μικρό αποτέλεσμα στη μείωση των εξάψεων όπως φαίνεται σε μία μόνο μελέτη. Αλλά πρέπει να προσέξετε να μην πάρετε υπερβολικά υψηλή δόση ή σε περίπτωση που διατρέχετε κίνδυνο αιμορραγίας, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας

Προβιοτικά
Οι καλλιέργειες Lactobacillus acidophilus και Bifidus μπορεί να είναι χρήσιμες για τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση για να βοηθήσουν στο μεταβολισμό και τη χρήση των οιστρογόνων. Μερικοί πιστεύουν επίσης ότι αυτά τα «καλά» βακτήρια βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης λοιμώξεων από μύκητες.

Βότανα και συμπληρώματα
Πιθανότατα θα δείτε συμπληρώματα στην αγορά για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους σύμφωνα με το NCCIH, είναι τα ακόλουθα:

Τα φυτοοιστρογόνα όπως η ισοφλαβόνη κόκκινου τριφυλλιού δεν έχουν δείξει σταθερά αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και τα προϊόντα λιναρόσπορου έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά για τις εξάψεις. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή και όχι να τα παίρνετε σε μορφή χαπιών.

Το Black Cohosh ή αλλιώς Cimicifuga Racemosa δείχνει ασυνεπή αποτελέσματα. Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ικανοποιητικών αποδείξεων ότι είναι αποτελεσματικό. Δεν συνιστάται σε άτομα με ηπατικά προβλήματα.

Το DHEA είναι μια πρόδρομη ουσία των οιστρογόνων και η του παραγωγή στο σώμα μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Δεν είναι γνωστό εάν έχει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά η χρήση του μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη.

Το Dong quai είναι ένα κινέζικο φαρμακευτικό βότανο. Δεν υπάρχουν καλές μελέτες για το την αποτελεσματικότητα του. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με το αντιπηκτικό βαρφαρίνη.

Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το έλαιο νυχτολούλουδου, το τζίνσενγκ, το καβά, τη μελατονίνη ή το άγριο γιαμ. Ωστόσο, το καβά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική νόσο.

Βιομιμητικές ορμόνες
Οι φυσικές ενώσεις οιστρογόνων ή προγεστερόνης διατίθενται στα φαρμακεία.
Τα επιστημονικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι αυτές οι βιολογικές ορμόνες είναι πιο αποτελεσματικές ή ασφαλέστερες από τη συμβατική ορμονική θεραπεία υποκατάστασης.
Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η περιεκτικότητα τους μπορεί να διαφέρει από παρτίδα σε παρτίδα.


Μπορεί να θέλετε να βρείτε μια φυσική εναλλακτική λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά το φυσικό δεν σημαίνει πάντα ασφαλές ή αποτελεσματικό.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που δίνουν αόριστες υποσχέσεις αλλά δεν υποστηρίζονται από έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και της ασφάλεια τους.
Ενημερώνετε πάντα το γιατρό σας για τυχόν φυσικές εναλλακτικές θεραπείες που χρησιμοποιείτε. Μπορούν να επηρεάσουν τα άλλα σας φάρμακα ή να αυξήσουν επικίνδυνα τις επιδράσεις τους. Ο γιατρός σας πρέπει να το γνωρίζει έτσι ώστε τα φάρμακά σας να μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα.


Σχετικά θέματα: