Θηλασμός

Θηλασμός

Πόσο καιρό θα πρέπει να θηλάσω;
Ο αποκλειστικός θηλασμός συνίσταται για τους πρώτους 6 μήνες της  της ζωής του μωρού.

Ο θηλασμός θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι τον 1ο χρόνο της ζωής του μωρού, παράλληλα με την εισαγωγή νέων τροφών. Μετά τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου, μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό για όσο εσείς και το μωρό επιθυμείτε.

Πως ωφελεί ο θηλασμός το μωρό;
Ο θηλασμός είναι ότι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας, για τους εξής λόγους:
• Το μητρικό γάλα έχει τη σωστή αναλογία λίπους, σακχάρων, νερού, πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων που χρειάζονται για την ανάπτυξη του μωρού. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες διατροφικές ανάγκες του μωρού σας.
• Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν τα βρέφη από ορισμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα οι ωτίτιδες, η διάρροια, οι αναπνευστικές νόσοι και οι αλλεργίες. Όσο περισσότερο το θηλάζει το μωρό σας, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία.
• Τα θηλάζοντα βρέφη έχουν χαμηλότερο κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου   (SIDS).
• Το μητρικό γάλα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πολλών από τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα μωρά.

Πώς με ωφελεί ο θηλασμός;
Ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για εσάς για τους εξής λόγους:
• Ο θηλασμός προκαλεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται ωκυτοκίνη, η οποία προκαλεί τη σύσπαση της μήτρας. Αυτό βοηθά τη μήτρα να επιστρέψει στο κανονικό της μέγεθος πιο γρήγορα και μπορεί να μειώσει την απώλεια αίματος που έχετε μετά τον τοκετό.
• Ο θηλασμός μπορεί να σας διευκολύνει να χάσετε το βάρος που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
• Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.

Πως μπορώ να καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;
Όταν τα μωρά πεινούν δείχνουν ανήσυχα, λυγίζουν τα χέρια τους, κλείνουν τις γροθιές τους και βάζουν τα δάχτυλα στο στόμα τους. Το κλάμα είναι ένα καθυστερημένο σημάδι πείνας και στη φάση αυτή το μωρό μπορεί να δυσκολευτεί να πιάσει τη θηλή. Όταν τα μωρά είναι χορτάτα, χαλαρώνουν τα χέρια και τα πόδια τους και κλείνουν τα μάτια τους.

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;
Αφήστε το μωρό σας να ρυθμίσει το δικό του πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής, τα περισσότερα μωρά θηλάζουν 8-12 φορές μέσα σε 24 ώρες ή τουλάχιστον κάθε 2-3 ώρες (από την ώρα έναρξης του ενός θηλασμού έως την ώρα έναρξης του επόμενου). Πολλά νεογέννητα θηλάζουν για 10-15 λεπτά σε κάθε στήθος. Μπορούν επίσης να παραμένουν στο στήθος για πολύ μεγαλύτερες περιόδους (μερικές φορές ακόμη και 1-2 ώρες τη φορά) ή να θηλάζουν πολύ συχνά (κάθε 30 λεπτά). Μερικά μωρά θηλάζουν από ένα στήθος τη φορά ενώ άλλα θηλάζουν και από τα δυο. Αν το μωρό σας αφήνει το ένα στήθος, δώστε του το άλλο. Αν δε δείχνει ενδιαφέρον, ξεκινήστε τον επόμενο θηλασμό, από το στήθος που θήλασε λιγότερο ή καθόλου.

Θηλασμός

Τι θα πρέπει να κάνω αν έχω προβλήματα με το θηλασμό;
Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για εσάς και το μωρό σας. Οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να θηλάσουν. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των γυναικών που δε μπορούν να θηλάσουν λόγω προβλημάτων υγείας ή άλλων καταστάσεων.

Οι επαγγελματίες υγείας (μαίες, γυναικολόγοι, παιδίατροι) μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση, τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζεται με το θηλασμό.

Τι πρέπει να τρώω όταν θηλάζω;
Το σώμα σας χρειάζεται περίπου 450-500 επιπλέον θερμίδες, για την παραγωγή γάλακτος. Αν έχετε κανονικό βάρος σώματος, θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 2.500 θερμίδες.
Καταναλώστε ψάρια ιδανικά 2-3 φορές την εβδομάδα, αλλά αποφύγετε την κατανάλωση ψαριών με υψηλά επίπεδα υδραργύρου (όπως ξιφία, σολομό και περιορίστε την κατανάλωση τόνου σε λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα).
Μπορεί να σας συστηθεί να συνεχίσετε τα συμπληρώματα που παίρνατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πίνετε πολλά υγρά και αυξήστε περαιτέρω την ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε αν τα ούρα σας είναι σκούρα.

Μπορώ να πίνω καφέ όταν θηλάζω;
Η κατανάλωση καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα (200 mg ημερησίως - 1-2 φλυτζάνια καφέ) πιθανότατα δε θα έχει επίδραση στο μωρό σας. Τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη είναι πιο ευαίσθητα στην επίδραση της καφεΐνης. Μπορείτε να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό ή αν το βρέφος σας είναι πρόωρο.

Μπορώ να πίνω αλκοόλ όταν θηλάζω;
Αν σκοπεύετε να καταναλώσετε ένα αλκοολούχο ποτό, περιμένετε να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες από την κατανάλωση του προτού θηλάσετε. Το αλκοόλ παραμένει στο γάλα, για όσο διάστημα υπάρχει και στην κυκλοφορία του αίματος, επομένως δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε το γάλα. Η κατανάλωση περισσότερων από 2 ποτών ανά ημέρα, σε τακτική βάση, μπορεί να είναι επιβλαβής για το μωρό, και μπορεί να εκδηλωθεί με υπνηλία. αδυναμία, και μη φυσιολογική αύξηση του βάρους του μωρού.

Αλκοόλ και θηλασμός
Πως μπορώ να μάθω αν ένα φάρμακο, είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια του θηλασμού;
Τα περισσότερα φάρμακα είναι ασφαλή για λήψη στη διάρκεια του θηλασμού. Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα και την επίδραση τους σε βρέφη που θηλάζουν μπορούν να βρεθούν στο LactMed, μια βάση δεδομένων επιστημονικών πληροφοριών.
Επίσης μπορείτε να συζητήσετε για την ασφάλεια ενός φαρμάκου, με τον επαγγελματία υγείας που σας το χορήγησε ή με τον παιδίατρο και το γυναικολόγο σας.

Γιατί είναι σημαντικό να αποφύγω το κάπνισμα, στη διάρκεια του θηλασμού;
Ο καπνός από τα τσιγάρα (παθητικό κάπνισμα) είναι επιβλαβές για βρέφη και παιδιά. Αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργιών, άσθματος και του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την παροχή γάλακτος και μπορεί να δυσκολέψει το μωρό να πάρει βάρος. Βεβαιωθείτε ότι δεν καπνίζετε γύρω από το μωρό.

Τι μέθοδο αντισύλληψης μπορώ να χρησιμοποιήσω ενώ θηλάζω;
Οι μη ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης (προφυλακτικό, διάφραγμα, σπιράλ, διάφραγμα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Για τις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης (χάπι, δακτύλιος) υπάρχει ο προβληματισμός ότι μπορεί να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά που θηλάζει μια γυναίκα.

 


Σχετικά άρθρα: