Υπερηχογράφημα 3D/4D

Υπερηχογράφημα 3D/4D

Το υπερηχογράφημα τριών ή τεσσάρων διαστάσεων (3D/4D) μπορεί να μας δώσει μια τρισδιάστατη απεικόνιση του εμβρύου. Με το υπερηχογράφημα τριών διαστάσεων (3D) έχουμε ακίνητη τρισδιάστατη απεικόνιση του εμβρύου, ενώ με το υπερηχογράφημα τεσσάρων διαστάσεων (4D) βλέπουμε το έμβρυο τρισδιάστατο όπως κινείται σε πραγματικό χρόνο.

Πότε μπορεί να γίνει;
Μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνη, αρκεί η θέση του εμβρύου να είναι κατάλληλη. Ιδανικό είναι το διάστημα μεταξύ 26 και 32 εβδομάδων της εγκυμοσύνης, που παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης απεικόνισης, επειδή υπάρχψει μεγάλος όγκος αμνιακού υγρού και το έμβρυο δεν έχει γίνει ακόμη πολύ μεγάλο.

Γιατί δε μπορούν να ληφθούν πάντα καλές εικόνες του εμβρύου;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ευκρίνεια της υπερηχογραφικής απεικόνισης του εμβρύου. Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν και την ευκρίνεια της εικόνας και στο κλασσικό υπερηχογράφημα και περιλαμβάνουν παράγοντες όπως το σωματικό βάρος της μητέρας, την παρουσία ουλών, την ποσότητα του αμνιακού υγρού, τη θέση του πλακούντα και κυρίως τη θέση και τη στάση του εμβρύου.

Για πιο λόγο γίνεται το υπερηχογράφημα 3D/4D;
Το υπερηχογράφημα 3D/4D χρησιμοποιείται συνήθως για να μπορέσουν οι γονείς να δουν το πρόσωπο του μωρού τους. Δεν απαιτείται συνήθως για ιατρικούς λόγους, διότι η διάγνωση των εμβρυϊκών ανωμαλιών γίνεται πρωτίστως με την κλασσική δισδιάστατη υπερηχογραφία (2D). Εντούτοις, μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και αξιολόγηση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων (όπως ανωμαλίες σκελετού ή προσώπου).

Είναι ασφαλές για τη μητέρα και το μωρό;
Στο υπερηχογράφημα 3D/4D χρησιμοποιείται η ίδια συχνότητα υπερήχων με το κλασσικό δισδιάστατο υπερηχογράφημα 2D. Δεν υπάρχουν γνωστές επιβλαβείς επιδράσεις του υπερηχογραφήματος στον άνθρωπο ή το έμβρυο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ακτινογραφίες, δεν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία, κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης αυτής.


Σχετικά θέματα: