πολύποδας τραχήλου

Πολύποδες του τραχήλου της μήτρας

Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας είναι μικρές, ακανόνιστες προσεκβολές που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του τραχήλου ή στον τραχηλικό σωλήνα.

Ο τράχηλος συνδέει τη μήτρα σας με τον κόλπο. Ένας πολύποδας στον τράχηλό σας είναι σπάνια καρκινικός (κακοήθης). Ωστόσο, ορισμένοι πολύποδες μπορούν να μετατραπούν σε προκαρκινικούς.

Τύποι πολυπόδων του τραχήλου της μήτρας:
Εξωτραχηλικοί πολύποδες: Πολύποδες που αναπτύσσονται στην έξω επιφάνεια του τραχήλου.
Ενδοτραχηλικοί πολύποδες: Πολύποδες που αναπτύσσονται στον τραχηλικό σωλήνα. Αυτοί είναι πιο συνήθεις.

Πόσο συχνοί είναι οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας;
Περίπου το 2% έως 5% των γυναικών αναπτύσσουν έναν πολύποδα του τραχήλου της μήτρας. Είναι πιο συνηθισμένοι λίγο μετά τα αναπαραγωγικά σας χρόνια και σε άτομα που έχουν αποκτήσει περισσότερα από ένα παιδιά. Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις. Οι κακοήθεις (καρκινικοί) πολύποδες είναι πιο συχνοί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά αφορούν λιγότερο από το 1% όλων των περιπτώσεων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πολύποδα του τραχήλου της μήτρας;
Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ποτέ συμπτώματα από την παρουσία ενός πολύποδα του τραχήλου της μήτρας. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βαριά έμμηνος ρύση (μηνορραγία).
  • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία, όπως μεταξύ των περιόδων (διάμεση αιμόρροια) ή μετά την εμμηνόπαυση.
  • Δυσοσμία ή πυώδης λευκή ή κίτρινη κολπική έκκριση.
  • Υπογονιμότητα (όταν είναι αρκετά μεγάλος και φράσσει το τραχηλικό στόμιο).

Πώς μοιάζει ο πολύποδας του τραχήλου της μήτρας;
Οι περισσότεροι πολύποδες είναι επιμήκεις όγκοι σε σχήμα δακρύου που προεξέχουν από τον τράχηλό σας. Έχουν λεία ή ελαφρώς σπογγώδη στην υφή και έντονο κόκκινο, ροζ έως μωβ ή γκριζόλευκο χρώμα. Μερικοί πολύποδες έχουν ένα μακρύ, λεπτό μίσχο (που ονομάζεται μίσχος) προσκολλημένο σε αυτούς. Συνήθως έχουν μήκος λιγότερο από ένα εκατοστό, αλλά μπορούν να μεγαλώσουν. Μπορεί να αιμορραγούν όταν τα αγγίζετε.

Τι προκαλεί τους πολύποδες του τραχήλου της μήτρας;
Η αιτιολογία των πολυπόδων του τραχήλου της μήτρας παραμένει άγνωστη. Αλλά πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί. Μια θεωρία προτείνει ότι μπορεί να προκύψουν από τη συμφόρηση των αιμοφόρων αγγείων του τραχήλου της μήτρας, τα οποία μπορεί να διαταράξουν τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε ανάπτυξη πολύποδων.

Άλλες θεωρίες περιγράφουν ότι εμφανίζονται λόγω μόλυνσης ή χρόνιας φλεγμονής του τραχήλου της μήτρας και σε ορισμένες περιπτώσεις, χημικές ουσίες που ερεθίζουν τον τράχηλο μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα.

Τέλος, άλλοι προτείνουν μια ανώμαλη απόκριση στην αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη του τραχηλικού ιστού και μπορεί να σχετίζεται με υπερπλασία του ενδομητρίου.

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου είναι:

Πώς γίνεται η διάγνωση του πολύποδα του τραχήλου της μήτρας;
Ο πολύποδας του τραχήλου της μήτρας συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης ή της λήψης ενός τεστ Παπανικολάου. Ο γυναικολόγος μπορεί να δει έναν πολύποδα μόλις εισαγάγει ένα κολποδιαστολεα στον κόλπο σας. Ο κολποδιαστολέας είναι μια συσκευή που ανοίγει τα τοιχώματα του κόλπου σας για να δείτε καλύτερα τον τράχηλο σας.

Σπανιότερα ένας πολύποδας του ενδοτραχήλου μπορεί να μην προβάλει από το τραχηλικό στόμιο και κατά συνέπεια να μην είναι ορατός κατά τη γυναικολογική εξέταση, αλλά να απεικονίζεται στο κολπικό υπερηχογράφημα.

Ποιες εξετάσεις γίνονται για τη διάγνωση των πολύποδων του τραχήλου της μήτρας;
Ο γυναικολόγος μπορεί να διαγνώσει τον τραχηλικό πολύποδα κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης.

Η οριστική διάγνωση των πολυπόδων του τραχήλου της μήτρας τίθεται με την ιστολογική εξέταση. Για τον αποκλεισμό σχετικών παθολογιών θα πρέπει να γίνουν:

  • Τεστ Παπανικολάου, για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών του τραχήλου.
  • Κολπικό υπερηχογράφημα για τον αποκλεισμό σχετικών παθολογιών του ενδομητρίου. Εάν υπάρχει ένδειξη, παράλληλα με την αφαίρεση του τραχηλικού πολύποδα, θα ληφθούν και βιοψίες από το ενδομήτριο.

 Η βιοψία και η ιστολογική εξέταση του τραχηλικού πολύποδα προσδιορίζει εάν ο πολύποδας είναι κακοήθης. Είναι σπάνιο ένας πολύποδας του τραχήλου της μήτρας να είναι κακοήθης.

Χρειάζεται αφαίρεση πολύποδων του τραχήλου της μήτρας;
Η αφαίρεση ενός πολύποδα είναι η πιο ασφαλής προσέγγιση τις περισσότερες φορές. Ο τρόπος αντιμετώπισης των πολυπόδων του τραχήλου της μήτρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κλινικά χαρακτηριστικά τους. Οι ασυμπτωματικοί πολύποδες συνήθως δεν χρειάζονται καμία παρέμβαση, αλλά υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Συμπτωματικοί, μεγάλοι ή άτυποι πολύποδες συνήθως δικαιολογούν την αφαίρεση.

Ορισμένες τεχνικές για τη διαχείριση των πολυπόδων περιλαμβάνουν την πολυπεκτομή για πολύποδες με λεπτούς μίσχους, η οποία συνίσταται στη σύλληψη της βάσης του πολύποδα με μια δακτυλιοειδή λαβίδα και στη συστροφή και περιστροφή του μέχρι να αποκολληθεί. για μικρότερους πολύποδες, χρησιμοποιούνται λαβίδες βιοψίας διάτρησης και οι πολύποδες με παχύ μίσχο συνήθως απαιτούν ηλεκτροχειρουργική εκτομή ή υστεροσκοπική αφαίρεση.

Πώς αφαιρούνται οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας;
Η αφαίρεση ενός πολύποδα ονομάζεται πολυπεκτομή. Αυτό μπορεί να γίνει στο ιατρείο κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης. Αν ο πολύποδας είναι μεγάλος μπορεί να απαιτηθεί αφαίρεση του στο χειρουργείο.

Οι πολύποδες με λεπτούς μίσχους μπορούν να αφαιρεθούν με μια δακτυλιοειδή λαβίδα που συλλαμβάνει τη βάση του πολύποδα και στη συνέχεια περιστρέφεται μέχρι να αποκολληθεί. Είναι μια σχετικά γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία και δεν απαιτεί αναισθησία.
Για μικρούς πολύποδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση τους λαβίδα βιοψίας.
Εάν ο πολύποδας είναι μεγάλος ή έχει ευρεία βάση ή πλατύ μίσχο, μπορεί να απαιτηθεί ηλεκτροχειρουργική εκτομή με αγκύλη διαθερμίας (LEEP). Αυτή είναι μια χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιεί έναν συρμάτινο βρόχο που θερμαίνεται από ηλεκτρικό ρεύμα για να κάψει τον πολύποδα από την επιφάνεια του τραχήλου. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται αναισθησία.
Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί υστεροσκοπική αφαίρεση του πολύποδα.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αφαίρεσης ενός πολύποδα;
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Η αφαίρεση ενός πολύποδα του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να προκαλέσει:

  • Μόλυνση.
  • Υπερβολική αιμορραγία.
  • Διάτρηση μήτρας.

Πόσο καιρό χρειάζεται για ανάρρωση μετά την αφαίρεση ενός πολύποδα του τραχήλου της μήτρας;
Μπορείτε να περιμένετε να αισθανθείτε ήπιες κράμπες μετά την αφαίρεση των πολύποδων. Οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν ελαφριά αιμορραγία μετά. Η χρήση ενός μη συνταγογραφούμενου αναλγητικού (OTC) όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει. Δεν πρέπει να κάνετε σεξ ή να φοράτε ταμπόν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή μέχρι να υποχωρήσει η αιμορραγία.

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο να εμφανίσω πολύποδα του τραχήλου της μήτρας;
Η εμφάνιση πολυπόδων του τραχήλου της μήτρας είναι δύσκολο να αποφευχθεί, αλλά μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, όπως το να κάνετε ασφαλές σεξ (χρησιμοποιώντας προφυλακτικό). Η τακτική εξέταση της πυέλου και το τεστ Παπανικολάου είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε και να θεραπεύσετε τους πολύποδες πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα.

Πρέπει να ανησυχώ για έναν πολύποδα στον τράχηλο μου;
Οι περισσότεροι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας είναι καλοήθεις και αφαιρούνται εύκολα. Ο γυναικολόγος σας θα συστήσει την αφαίρεση του πολύποδα εάν το θεωρεί απαραίτητο. Δεν υπάρχουν μακροχρόνιες επιπλοκές από την ύπαρξη πολύποδα του τραχήλου της μήτρας.

Μπορούν να επανεμφανιστούν οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας;
Είναι σπάνιο οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας να αναπτυχθούν ξανά, αλλά μπορεί να συμβεί. Μια γυναίκα που είχε πολύποδα του τραχήλου της μήτρας, έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει έναν νέο πολύποδα, συγκριτικά με μια γυναίκα που δεν είχε ποτέ.

Ποια είναι η πρόγνωση των τραχηλικών πολυπόδων;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας είναι καλοήθεις στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και μπορεί να είναι κακοήθεις στο 0,2 έως 1,5% των περιπτώσεων. Η αφαίρεση των πολυπόδων του τραχήλου της μήτρας είναι μια απλή διαδικασία με μικρή πιθανότητα επιπλοκών. Οι γυναίκες που είχαν στο παρελθόν πολύποδες κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν.

Τι συμβαίνει εάν είμαι έγκυος;
Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας είναι ασυνήθιστοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως είναι μικρό και δεν προκαλούν συμπτώματα. Εάν αναπτύξετε έναν πολύποδα ενώ είστε έγκυος, ο γυναικολόγος μπορεί να αφαιρέσει τον πολύποδα ή όχι. Εξαρτάται από την κατάστασή σας, το μέγεθος του πολύποδα και τη θέση του και την ύπαρξη ή όχι συμπτωμάτων.


Σχετικά θέματα: