Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη
Ανάμεσα στις πολλές, πολλές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τρόπος που κοιμόσαστε αποτελεί μια από αυτές. Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη θέση που κοιμάστε ή να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης για να νιώσετε άνετα. Ενδέχεται επίσης να ξυπνάτε πιο συχνά για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο. Δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να αρχίζουν να ροχαλίζουν όταν μένουν έγκυες.
Γιατί οι έγκυες ροχαλίζουν περισσότερο;
Η αυξημένη πιθανότητα ροχαλητού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλεται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του μωρού σας. Στην εγκυμοσύνη, το σώμα παράγει πολλή προγεστερόνη για να βοηθήσει
στη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη έχει επιπτώσεις στους λείους μυς των αεραγωγών και των ρινικών οδών σας, γεγονός που προκαλεί διεύρυνση των αεραγωγών. Καθώς ο μυϊκός τόνος στο λαιμό σας μειώνεται, η οροφή του στόματός σας μπορεί να πέσει τη νύχτα και να προκαλεί.
Αυτή η πτώση της οροφής του στόματός είναι επίσης το αίτιο που προκαλεί το ροχαλητό σε μη εγκύους. Οι μύες στο λαιμό χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου που φράζουν εν μέρει τον αεραγωγό και δονούνται κατά την αναπνοή, με αποτέλεσμα το ροχαλητό. Οι μυοχαλαρωτικές επιδράσεις της προγεστερόνης καθιστούν αυτό σημαντικά πιο πιθανό να συμβεί σε εγκύους.
Επιπλέον, η προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσει στη διαστολή των αγγείων, οδηγώντας σε ρινική συμφόρηση που επιδεινώνει περαιτέρω το ροχαλητό. Έως και το 39% των εγκύων υποφέρουν από συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και καταρροή, τα οποία μπορούν όλα να συμβάλουν στην απόφραξη των αεραγωγών και στην πρόκληση ροχαλητού.
Η αύξηση βάρους και η κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Εάν μια γυναίκα ήταν υπέρβαρη ή γίνει υπέρβαρη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι πρόσθετες αλλαγές στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν στο να εκδηλωθεί το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη.
Το περιβάλλον μπορεί επίσης να συμβάλει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η υγρασία και ο ξηρός αέρας μπορεί να οδηγήσουν σε ροχαλητό.
Πώς μπορεί να μειωθεί το ροχαλητό;
Πολλές από τις σωματικές προσαρμογές που κάνουν οι έγκυες για να βελτιώσουν την άνεσή τους στο κρεβάτι μπορούν να βοηθήσουν στο ροχαλητό. Ορισμένες προσαρμογές για τη μείωση του ροχαλητού περιλαμβάνουν τον ύπνο στο πλάι, τη χρήση μαξιλαριού σώματος ή λαιμού και ανύψωση της περιοχής του κεφαλιού, του λαιμού και των ώμων. Η χρήση υγραντήρα μπορεί επίσης να μειώσει το ροχαλητό.
Δεδομένου ότι η αύξηση βάρους μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να αρχίσετε να ροχαλίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το να παρακολουθείτε πόσα κιλά βάζετε μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα. Εάν είστε ήδη υπέρβαρες, προσπαθήστε να μην υπερβείτε τα 20 κιλά αύξησης βάρους κατά την εγκυμοσύνη.
Επιπλέον, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε ότι οι αεραγωγοί σας παραμένουν όσο το δυνατόν πιο καθαροί.
Διατηρήστε τους αεραγωγούς ελεύθερους χρησιμοποιώντας απαλές εκπλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό. Εάν μια βουλωμένη μύτη που προκαλείται από την εγκυμοσύνη συμβάλλει στο ροχαλητό σας, ένα ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό πριν τον ύπνο μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε οποιαδήποτε ρινικά αποσυμφορητικά που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη και φαινυλεφρίνη, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι αυτά δεν είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε;
Αν και συνήθως το ροχαλητό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αθώο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος.
Θα πρέπει να διερευνηθούν περιπτώσεις επίμονου ροχαλητού που δε βελτιώνονται με προσαρμογές του τρόπου που κοιμόσαστε και του περιβάλλοντος. Το επίμονο ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, για την οποία η εγκυμοσύνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Η παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο της μητέρας καθώς και στο μωρό μπορεί να επηρεαστεί.
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (υπνική άπνοια) χαρακτηρίζεται από επεισόδια πλήρους ή μερικής κατάρρευσης του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που εισπνέετε και μπορεί να γίνει επικίνδυνη εάν δεν αντιμετωπιστεί. Εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένες παρά τον επαρκή ύπνο ή αν ο σύντροφός σας παρατηρεί περιόδους που δεν αναπνέετε τη νύχτα, θα σας πρότεινα να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Από εκεί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια μελέτη ύπνου, η οποία είναι εξέταση για τη διάγνωση της άπνοιας ύπνου. Περιλαμβάνει τον ύπνο σε ένα εργαστήριο όπου παρακολουθείστε χρησιμοποιώντας αισθητήρες που ανιχνεύουν τη ροή του αέρα και την κίνηση, ενώ μετράτε άλλα συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτούν ότι έχετε άπνοια ύπνου.
Εάν έχετε διαγνωστεί με άπνοια ύπνου, η πιο κοινή και αποτελεσματική θεραπεία είναι η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών με τη χρήση μάσκας CPAP. Η CPAP θεωρείται ασφαλής στην εγκυμοσύνη. «Είναι μια μάσκα που φοράτε προσαρτημένη σε ένα μηχάνημα που παράγει συνεχή θετική πίεση στους αεραγωγούς. Αυτό αποτρέπει τα διαλείμματα στην αναπνοή που μπορεί να συμβούν ενώ κοιμάστε.
Επίσης υπάρχουν μελέτες που συσχετίζουν την εμφάνιση ροχαλητού για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης αυξημένης αρτηριακής πίεσης, διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας, καθυστέρησης της ενδομήτριας ανάπτυξης και κατάθλιψης της εγκυμοσύνης.
Σχετικά θέματα: