Μαστογραφία

Μαστογραφία

Τι είναι η Μαστογραφία;

Μαστογραφία είναι μια ακτινολογική εξέταση του μαστού με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται μαστογράφος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται ακτινολογική εξέταση που μπορεί να εντοπίσει ακόμη και την ύπαρξη πολύ μικρού μεγέθους όγκων στο μαστό, όταν ακόμη δεν έχουν δώσει ακόμη, κανένα κλινικό εύρημα.

Πως γίνεται η Μαστογραφία;

Ο μαστός τοποθετείται στην ειδική θέση του μηχανήματος και συμπιέζεται ελαφρά.

Μαστογραφία


Η απεικόνιση του μαστού στην κλασσική μαστογραφία γίνεται σε φιλμ, ενώ στην ψηφιακή μαστογραφία αντί για φιλμ χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η ψηφιακή μαστογραφία πλεονεκτεί της κλασσικής μαστογραφίας στην απεικόνιση των μικροεπασβεστώσεων (βλαβών που μπορεί να σχετίζονται με αρχόμενο καρκίνο του μαστού).

Πονάει η μαστογραφία;

Κατά τη μαστογραφία, πρέπει να ασκηθεί μια ελαφρά πίεση του μαστού για να εξασφαλιστεί μια ικανοποιητική απεικόνιση του. Στις περιπτώσεις που ο μαστός είναι πυκνός απαιτείται μεγαλύτερη πίεση, η οποία μπορεί και να προκαλέσει πόνο.

Γιατί πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Μια γυναίκα πρέπει να κάνει μαστογραφία όχι για να μην πάθει καρκίνο, αλλά για να τον ανακαλύψει σε πολύ αρχικό στάδιο, οπότε η αντιμετώπιση είναι λιγότερο επώδυνη, αλλά και η πρόγνωση καλύτερη.

 
Ποιες είναι οι πληροφορίες που παίρνουμε από τη Μαστογραφία;

Η μαστογραφία μας δίνει πληροφορίες για τα ψηλαφητά ογκίδια αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές ανωμαλίες που η ίδια η γυναίκα ή ο ιατρός της δεν μπορούν να ψηλαφίσουν.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μαστογραφίας είναι η ικανότητα της να απεικονίζει όγκους μικρότερους του 0,5 εκατοστά. Δηλαδή, σε στάδιο που λόγω του πολύ μικρού μεγέθους του και κάποιες φορές λόγω θέσης (στο πίσω μέρος του μαστού, προς το θωρακικό τοίχωμα) δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό με την κλινική εξέταση.

Μαστογραφία


Άλλο εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα απεικόνισης μικροαποτιτανώσεων (εναποθέσεις ασβεστίου), οι οποίες ανάλογα με τη μορφολογία τους, πολλές φορές υποδηλώνουν κακοήθεια.

Η μέση διάμετρος ογκιδίου που ανευρίσκεται στις γυναίκες που κάνουν τακτικά μαστογραφία είναι 1 εκατοστό, ενώ σε γυναίκες που κάνουν για πρώτη φορά μαστογραφία είναι το 1,5 εκατοστά.

Το αντίστοιχο μέγεθος ογκιδίου που ανευρίσκεται στις γυναίκες που κάνουν τακτικά αυτοεξέταση είναι 2 εκατοστά.

Το μέγεθος του ογκιδίου που ανευρίσκεται τυχαία είναι κατά μέσον όρο 3,5 εκατοστά!

Είναι επικίνδυνη η Μαστογραφία;

Παρ' όλο που κατά την εξέταση χρησιμοποιείται ακτινοβολία, δεν είναι επικίνδυνη, αφού οι σύγχρονοι μαστογράφοι χρησιμοποιούν πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας.

Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία, συνοδεύεται από προβλήματα, κυρίως από υπερδιάγνωση και ασαφή ευρήματα (που οδηγούν σε πρόσθετες εξετάσεις, παρακεντήσεις ή και επεμβάσεις, χωρίς να αποδειχθεί τελικά, ότι η γυναίκα έχει καρκίνο). Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρής ηλικίας γυναίκες και όσο πιο συχνά γίνεται ο μαστογραφικός έλεγχος.

Κάθε πότε πρέπει να κάνει η γυναίκα Μαστογραφία για προληπτικό έλεγχο;

Ο τακτικός μαστογραφικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου, από την ηλικία των 40 ετών και να σταματά όταν η κατάσταση υγείας της γυναίκας δεν προσφέρει επαρκές προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο μαστογραφικός έλεγχος πραγματοποιείται ανά ένα ή δυο χρόνια, με βάση τη μαστογραφική εικόνα και το ιστορικό (ατομικό, οικογενειακό) της κάθε γυναίκας.

Η ψηφιακή μαστογραφία πλεονεκτεί στην ανίχνευση αρχόμενων καρκίνων σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών, με πυκνό μαστό.

Η μαστογραφία γίνεται σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου;

Συστήνεται η περίοδος μεταξύ 4ης έως 12ης ημέρας του κύκλου, για να αποφευχθεί η πιθανότητα μιας αδιάγνωστης εγκυμοσύνης και επιπλέον γιατί ο μαστός είναι μαλακός και λιγότερο επώδυνος.

Απαιτείται κάποια προετοιμασία για τη μαστογραφία;

Δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν καλλυντικά, κρέμα σώματος ή ταλκ στην περιοχή του μαστού την ημέρα της εξέτασης, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ψευδώς στη μαστογραφία, εικόνα που μοιάζει με μικροεπασβεστώσεις (παθολογικό εύρημα), που θα μπερδέψουν την αρχική εκτίμηση.

Γυναίκες που κατά τη διάρκεια προηγούμενης εξέτασης εμφάνισαν έντονη δυσφορία, μπορούν να λάβουν κάποιο απλό παυσίπονο μια ώρα πριν την εξέταση, ώστε να μειωθεί η δυσφορία και να εξασφαλισθεί η ηρεμία και η καλύτερη συνεργασία κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η προσκόμιση παλαιότερων εξετάσεων για σύγκριση είναι απαραίτητη για τον πληρέστερο έλεγχο.

Μπορεί να κάνει μια γυναίκα Μαστογραφία σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών;

Ναι, η γυναίκα μπορεί να κάνει μαστογραφία σε νεαρή ηλικία αλλά μόνο εφόσον υπάρχει υποψία για κακοήθεια. Και αυτό επειδή στις ηλικίες κάτω των 30 ετών:

• Ο μαστός είναι πλούσιος σε αδενικό ιστό, άρα πυκνός στη μαστογραφία, κατά φυσική συνέπεια η εξέταση είναι χαμηλής διαγνωστικής αξίας.
• Ο μαζικός αδένας σε αυτές τις ηλικίες είναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία και πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση του σε αυτή, εφόσον δε συντρέχει σοβαρός λόγος.

Έχω κάνει προσθετική μαστού (ενθέματα σιλικόνης), να κάνω μαστογραφία;

Η μαστογραφία είναι απαραίτητη και εξίσου χρήσιμη και στις γυναίκες που έχουν κάνει προσθετική μαστού. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται ειδική τεχνική για να απεικονιστεί ο μαζικός αδένας.

Η σιλικόνη δεν κινδυνεύει να "σπάσει" με τη μαστογραφία.

Επιπλέον, κάθε γυναικά που επιθυμεί να κάνει για προσθετική μαστού, θα πρέπει προτού αποφασίσει μπει στο χειρουργείο, να φροντίσει να κάνει έναν πλήρη έλεγχο για τον αποκλεισμό οποιασδήποτε βλάβης.

 


Σχετικά άρθρα: