Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη μετά τα 35

Πως η ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα;

Τα καλύτερα αναπαραγωγικά χρόνια για τη γυναίκα είναι από τα τέλη της εφηβείας μέχρι και την ηλικία των 30 ετών.

Μετά την ηλικία των 30 ετών, η γονιμότητα (η ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος) αρχίζει προοδευτικά να μειώνεται. Η μείωση γίνεται ταχύτερη από τα 35 έτη και μετά. Μέχρι την ηλικία των 45 ετών η γονιμότητα έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η περίπτωση φυσικής σύλληψης να είναι απίθανη για τις περισσότερες γυναίκες.

Γονιμότητα και ηλικία

 

Πόσο πιθανό είναι να μείνει μια γυναίκα έγκυος με βάση την ηλικία της;

Σε υγιή ζευγάρια, όταν η ηλικία της γυναίκας κυμαίνεται μεταξύ 20 και 35 ετών, θα επιτύχει εγκυμοσύνη 1 στα 4 ζευγάρια σε κάθε κύκλο. Μετά τα 35 και μέχρι τα 40 έτη, περίπου 1 στις 10 γυναίκες ανά κύκλο, θα επιτύχει να μείνει έγκυος.

Και η γονιμότητα των ανδρών μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας, αλλά με λιγότερο προβλέψιμο τρόπο συγκριτικά με τις γυναίκες.

Γιατί οι γυναίκες γίνονται λιγότερο γόνιμες όσο αυξάνει η ηλικία τους;

Η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας, γιατί οι γυναίκες αρχίζουν τη ζωή τους με ένα σταθερό αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες τους. Ο αριθμός αυτός μειώνεται όσο αυξάνει η ηλικία της γυναίκας. Επιπλέον τα εναπομείναντα ωοθυλάκια σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες είναι πιο πιθανό να μην έχουν φυσιολογικά χρωμοσώματα. Επίσης καθώς αυξάνει η ηλικία, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών, που μπορούν αν επηρεάσουν τη γονιμότητα, όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της τεκνοποίησης σε μεγαλύτερες ηλικίες;

Οι γυναίκες που μένουν έγκυες κοντά ή και μετά τα 40 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Μερικά από τα προβλήματα μπορούν αν επηρεάσουν την υγεία της γυναίκας και άλλα την υγεία του εμβρύου.

Πως η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία μπορεί να επηρεάσει την υγεία της γυναίκας;

Οι έγκυες άνω των 40 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας. Η αύξηση του κινδύνου οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας συγκριτικά με νεότερες γυναίκες. Για παράδειγμα καταστάσεις όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία κ.α είναι συχνότερες όσο αυξάνει η ηλικία και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας. Επίσης μελέτες δείχνουν ότι γυναίκες μετά τα 40 ακόμη και αν δεν έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών συγκριτικά με νεότερες γυναίκες.

Πως η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο να αποκτήσεις μωρό με γενετική ανωμαλία;

Ο συνολικός κίνδυνος να έχει ένα μωρό κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία είναι μικρός. Όμως όσο αυξάνει η ηλικία της γυναίκας, μεγαλώνει και ο κίνδυνος να έχει ένα μωρό ελαττωματικά ή επιπλέον χρωμοσώματα. Η τρισωμία 21 (σύνδρομο Down) είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία που σχετίζεται με την ηλικία της μητέρας. 

 

Τρισωμία 21 ανά ηλικία

 

Υπάρχει τρόπος για να διαπιστωθεί αν το μωρό εμφανίζει χρωμοσωμικές ανωμαλίες;

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου αξιολογούν τον κίνδυνο που παρουσιάζει ένα μωρό για να γεννηθεί με χρωμοσωμική ανωμαλία ή άλλη γενετική διαταραχή. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται: 

Ποιο είναι οι άλλοι κίνδυνοι τεκνοποίησης σε μεγάλη ηλικία;

Ο κίνδυνος αποβολής και ενδομήτριου θανάτου είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μεγαλύτερες των 35 ετών. Επίσης οι πολύδιμες κυήσεις εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Καθώς οι ωοθήκες γερνούν αυξάνει η πιθανότητα να απελευθερώσουν περισσότερα από ένα ωάρια κάθε μήνα.

Τι θα πρέπει να κάνω αν θέλω να μείνω έγκυος σύντομα;

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος θα πρέπει να προσπαθήσετε να είστε όσο το δυνατό πιο υγιείς πριν από τη σύλληψη. Τα βήματα για την καλή υγεία περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής (άσκηση, διατροφή). Επίσης θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνεται φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθάει στην πρόληψη των βλαβών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Αλκοόλ κάπνισμα και κύηση

 

Τι είναι η επίσκεψη προγεννητικού ελέγχου;

Μια συζήτηση με το γυναικολόγο σας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίπτωση σε μια μελλοντική σύλληψη.

Επίσης θα θα εξεταστούν τυχόν φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνεται και θα ελεγχθεί αν έχετε κάνει όλα τα συνιστώμενα εμβόλια.

Επίσης μπορεί να συζητηθούν θέματα που αφορούν:

  • Τη διατροφή και τον τρόπο ζωής
  •  Την επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη
  • Τον έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Τον έλεγχο για γενετικά κληρονομούμενα νοσήματα

Υπάρχουν τρόποι για να προστατευτεί η γονιμότητα;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ιατρική τεχνική που να εγγυάται ότι η γονιμότητα θα διατηρηθεί.

Αν γνωρίζεται ότι επιθυμείτε παιδιά αργότερα στη ζωή σας, μια επιλογή είναι οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που επιτρέπουν την κατάψυξη ωαρίων ή και εμβρύων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά χρόνια αργότερα.

Δεν έχω μείνει έγκυος, πότε θα πρέπει να απευθυνθώ σε γυναικολόγο;

Αν είστε άνω των 35 ετών και δεν έχετε μείνει έγκυος μετά από 6 μήνες ελεύθερων επαφών, θα πρέπει να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας για να γίνει εκτίμηση της γονιμότητας σας.

Αν είστε άνω των 40 ετών θα πρέπει να γίνει εκτίμηση της γονιμότητας πριν ακόμη ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη.

Τι είναι η εκτίμηση της γονιμότητας; 

Πραγματοποιούνται ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί το αίτιο της υπογονιμότητας. Αν διαπιστωθεί αίτιο, η θεραπεία του είναι πιθανή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αν δε διαπιστωθεί η αιτιολογία, μπορεί να υπάρξει επιτυχής θεραπεία. Η πιθανότητα επιτυχίας μειώνεται όσο αυξάνει η ηλικία της γυναίκας.

Μπορεί μια γυναίκα άνω των 35 ετών να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη;

Ναι. Παρά το γεγονός ότι αυξάνει ο κίνδυνος επιπλοκών, οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες των 35 ετών μπορούν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Η εκτίμηση πριν από τη σύλληψη και η συστηματική παρακολούθηση στη διάρκεια της κύησης, συντελούν σημαντικά σε αυτό. 

 


Σχετικά άρθρα: