Πυρετός και υπερθερμία

Πυρετός και υπερθερμία στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Δεν είναι ασυνήθιστο μια γυναίκα να εμφανίζει πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ήπιοι πυρετοί που διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Τι είναι υπερθερμία;
Ο όρος υπερθερμία αναφέρεται στην παθολογικά υψηλή θερμοκρασία του σώματος. Η φυσιολογική τιμή της θερμοκρασίας του σώματος παρουσιάζει διακυμάνσεις και η μέση τιμή της είναι 36,6oC. Οι γυναίκες κατά την ωορρηξία έχουν αυξημένη θερμοκρασία κατά μισό περίπου βαθμό.
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38,3oC, προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα αν διαρκεί πολύ και αν αφορά πολύ αρχόμενη εγκυμοσύνη.

Τι προκαλεί υπερθερμία;
Ο πυρετός στα πλαίσια διαφόρων παθήσεων αποτελεί το πιο συχνό αίτιο υπερθερμίας. Υπερβολική άσκηση ή παρατεταμένη έκθεση σε χώρους με αυξημένη θερμοκρασία όπως η σάουνα και τα υδρομασάζ μπορεί επίσης να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και σε θερμοπληξία. Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάσει τους 40,56oC και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην έγκυο.

Αυξάνει ο πυρετός την πιθανότητα αποβολής;
Υπάρχουν παλιές μελέτες που έχουν δείξει ότι ο πυρετός αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Μια πιο πρόσφατη μελέτη δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο αποβολής λόγω πυρετού, μέχρι και τις 16 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί αν πράγματι ο πυρετός αυξάνει ή όχι τον κίνδυνο αποβολής.

Ο πυρετός αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης ανωμαλιών του εμβρύου;
Κάθε εγκυμοσύνη έχει έναν κίνδυνο 3%-5% να υπάρχει κάποια ανωμαλία του εμβρύου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μικρή αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης ανωμαλιών από το νευρικό σωλήνα σε γυναίκες που είχαν πυρετό νωρίς κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα προκύπτουν όταν η σπονδυλική στήλη ή και το κρανίο δε σχηματίζονται σωστά. Ο κίνδυνος αυτός δεν ήταν αυξημένος σε γυναίκες που λάμβαναν καθημερινά 400 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος.
Επίσης μερικές μελέτες αναφέρουν μικρή αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης ανωμαλιών από την καρδιά, από το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και σχιστιών, όταν εμφανιστεί πυρετός στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, ειδικά αν δεν αντιμετωπισθεί. Υπάρχουν βέβαια από την άλλη πλευρά και μελέτες που δεν έχουν διαπιστώσει αντίστοιχη αύξηση της συχνότητας αυτών των ανωμαλιών από την καρδιά, από το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και των σχιστιών.
Και σε αυτήν την περίπτωση απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν πράγματι ο πυρετός στην αρχή της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών.
Οι πυρετοί συχνότερα οφείλονται σε λοιμώξεις. Η εμφάνιση των συγγενών ανωμαλιών μπορεί να σχετίζεται είτε με την ίδια τη λοίμωξη, είτε με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της, είτε στον ίδιο των πυρετό, είτε σε συνδυασμό όλων αυτών των παραγόντων.

Είχα πυρετό νωρίς στην εγκυμοσύνη, τι εξετάσεις είναι διαθέσιμες για την αναγνώριση των βλαβών του νευρικού σωλήνα;
Οι περισσότερες διαταραχές του νευρικού σωλήνα μπορούν να αναγνωριστούν με ένα συνδυασμό υπερηχογραφήματος και μέτρησης της α-εμβρυικής φετοπρωτεΐνης (AFP) μέχρι και τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Ο σχηματισμός του νευρικού σωλήνα του εμβρύου ολοκληρώνεται με την έναρξη της 6ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, επομένως πυρετός που εμφανίζεται μετά την 6η εβδομάδα, δε μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης των βλαβών του νευρικού σωλήνα λόγω υπερθερμίας.

Έχω κάνει σάουνα ή υδρομασάζ, αυτό αυξάνει τους κινδύνους για την εγκυμοσύνη μου;
Η χρήση σάουνας ή υδρομασάζ θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη ή η χρήση τους να περιορίζεται σε λιγότερο από 10 λεπτά. Αυτό επειδή μπορεί να χρειαστεί μόλις 10 έως 20 λεπτά για να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος στους 38,9oC. Παρά το γεγονός ότι η χρήση σάουνας από μόνη της δε συνδέεται σημαντικά με αύξηση της συχνότητας βλαβών του νευρικού σωλήνα, εφόσον έχει συμβεί πριν από την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αναφέρεται στο γιατρό σας για να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος.

Αν έχω πυρετό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει στο μωρό μου διαταραχές της συμπεριφοράς ή μαθησιακά προβλήματα;
Οι υπάρχουσες μελέτες δεν έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ πυρετού και μαθησιακών διαταραχών ή διαταραχών συμπεριφοράς, εκτός από τις περιπτώσεις που συνυπάρχουν και βλάβες του νευρικού σωλήνα.

Μπορώ να θηλάσω αν έχω πυρετό;
Είναι εξαιρετικά σπάνια να απαιτηθεί μια γυναίκα να μη θηλάσει λόγω κάποιας ασθένειας. Στο μητρικό γάλα υπάρχουν αντισώματα που βοηθούν το μωρό να μη νοσήσει. Η γυναίκα που θηλάζει ενώ είναι άρρωστη θα πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια και να μην αναπνέει προς το πρόσωπο του μωρού, ενώ θηλάζει ή να χρησιμοποιήσει μάσκα. Ο πυρετός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκευάσματα που είναι συμβατά με το θηλασμό.

Θηλασμός

Τι συμβαίνει αν ο πατέρας είχε πυρετό ενώ έμεινα έγκυος;
Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη σπερματογένεση, η οποία είναι η διαδικασία παραγωγής σπέρματος. Μελέτες που εξετάζουν την υψηλή θερμοκρασία στους όρχεις, κυρίως λόγω της επαγγελματικής έκθεσης σε θερμότητα, διαπίστωσαν χαμηλότερη παραγωγή σπέρματος, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη εγκυμοσύνης. Ο πυρετός δεν έχει συσχετιστεί άμεσα με αυτόν τον κίνδυνο, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει παροδικά την παραγωγή σπέρματος. Ο πυρετός στον πατέρα κατά τη στιγμή της σύλληψης ή στις αρχές της εγκυμοσύνης δεν έχει συσχετιστεί με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης ανωμαλιών του εμβρύου.


Σχετικά θέματα: