Αντιβιοτικά στην εγκυμοσύνη
Όσο θαυμάσιο κι αν είναι να μεγαλώνεις έναν μικροσκοπικό άνθρωπο, οι σωματικές προσαρμογές μπορούν σίγουρα να σας επηρεάσουν αρνητικά. Το σώμα σας περνάει πολλά. Δεν ονειρεύεστε μόνο αν νιώθετε ότι αρρωσταίνετε περισσότερο από το συνηθισμένο.
Είναι σύνηθες το ανοσοποιητικό σας σύστημα να εξασθενεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς στο να κολλήσετε κάποια λοίμωξη. Επιπλέον, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μεταξύ 6 και 24 εβδομάδων, καθώς η μήτρα μεγαλώνει και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, εμποδίζοντας την αποβολή των ούρων.
Η λήψη ενός προβιοτικού, το οποίο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα καλά βακτήρια στο έντερο και στον κόλπο σας, μπορεί να δράσει προστατευτικά.
Είτε έχετε κολλήσει μια μικροβιακή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού είτε μια ουρολοίμωξη, υπάρχει μια κύρια κοινή θεραπεία, τα αντιβιοτικά. Τα καλά νέα είναι ότι τα αντιβιοτικά θεωρούνται γενικά ασφαλή για εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι είναι τα αντιβιοτικά;
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, τα οποία είναι μικρόβια που ζουν στο περιβάλλον καθώς και μέσα και έξω από το σώμα μας. Τα περισσότερα βακτήρια είναι αβλαβή (ή ακόμη και χρήσιμα), αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:
- Δερματικές λοιμώξεις
- Πνευμονία
- Λοιμώξεις των παραρρίνιων κόλπων
- Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- Λοιμώξεις των νεφρών
- Αποικισμός του κόλπου από Στρεπτόκοκκο Ομάδας Β
- Πρόωρο τοκετό
- Σκωληκοειδίτιδα
- Λοιμώξεις της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα)
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)
Τα αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.
Οι πιο συχνές παρενέργειες των αντιβιοτικών περιλαμβάνουν εξάνθημα, ναυτία, διάρροια και μολύνσεις από μύκητες.
Είναι ασφαλές να παίρνετε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Σε γενικές γραμμές, τα αντιβιοτικά θεωρούνται ασφαλή. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου μία στις τέσσερις εγκύους θα συνταγογραφηθεί αντιβιοτικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τις εγκύους.
Όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, ομαδοποιούνται σε κατηγορίες κινδύνου για να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν είναι ασφαλές να ληφθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ομαδοποιούνται στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Κατηγορία Α και Β: Φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή για εγκύους
- Κατηγορία Γ: Φάρμακα που θεωρούνται γενικά ασφαλή αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εάν είναι απαραίτητο, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι
- Κατηγορία Δ: Φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν πιθανή βλάβη, αλλά μπορούν να ληφθούν εάν το όφελος είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο βλάβης
- Κατηγορία Χ: Φάρμακα που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Υπάρχουν δύο αντιβιοτικά προς αποφυγή: η τετρακυκλίνη, η οποία μπορεί να κάνει τα εμβρυϊκά δόντια να κιτρινίζουν, και η στρεπτομυκίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής στο έμβρυο.
Και τα δύο χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.
Ιστορικά η ομάδα των αντιβιοτικών που ονομάζονταν φθοριοκινολόνες, όπως η σιπροφλοξασίνη ή η λεβοφλοξασίνη, θεωρούνταν μη ασφαλείς στην εγκυμοσύνη. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απίθανο να είναι επιβλαβείς, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται στο πρώτο τρίμηνο.
Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Φροντίστε να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι γίνεται αν πάρω αντιβιοτικά πριν συνειδητοποιήσω ότι είμαι έγκυος;
Ενώ πολλά αντιβιοτικά θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μερικά, συγκεκριμένα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής εάν ληφθούν πριν από τις 20 εβδομάδες. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η αζιθρομυκίνη, η σιπροφλοξασίνη και η τριμεθοπρίμη / σουλφομεθοξαζόλη που χρησιμοποιούνται συνήθως για αναπνευστικές λοιμώξεις και ουρολοιμώξεις, αύξησαν τον κίνδυνο αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο.
Εάν πήρατε ένα από αυτά τα αντιβιοτικά προτού καταλάβετε ότι είστε έγκυος, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε—εξάλλου, δεν το ξέρατε! Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σας για να συζητήσετε τα επόμενα βήματα και να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά με το μωρό.
Ένας γενικός κανόνας όσον αφορά τα αντιβιοτικά στην εγκυμοσύνη αποτλεί να βεβαιωθείτε ότι έχει διαγνωστεί με μια πραγματική λοίμωξη που χρειάζεται αντιβιοτική θεραπεία.
Είναι επίσηςσημαντικό να θυμάστε ότι εάν ο κίνδυνος για το μωρό σας είναι μεγαλύτερος αν αφήσετε μια βακτηριακή λοίμωξη χωρίς θεραπεία, ένα αντιβιοτικό είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή.
Μπορώ να να παίρνω αντιβιοτικά ενώ θηλάζω;
Είναι ασφαλές να συνεχίσετε τη λήψη όλων των αντιβιοτικών μετά τον τοκετό, αλλά υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε εάν θηλάζετε. Είναι σημαντικό να διασφαλίζετε ότι το φάρμακο που παίρνετε είναι ασφαλές για το παιδί σας, καθώς μπορεί να περάσει από το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια της σίτισης.
Τούτου λεχθέντος, το CDC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ασφαλή να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ωστόσο, όσον αφορά τα αντιβιοτικά, υπάρχουν ορισμένοι τύποι που πρέπει να αποφεύγονται.
Συνιστάται συνήθως η αποφυγή της μετρονιδαζόλης και της τετρακυκλίνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η μετρονιδαζόλη χρησιμοποιείται συνήθως για βακτηριακές λοιμώξεις του κόλπου και η τετρακυκλίνη χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων όπως η γαστρίτιδα, η πνευμονία και τα χλαμύδια.
Φυσικά, είναι πάντα σημαντικό να μιλάτε με τον γυναικολόγο και τον παιδίατρο σας σχετικά με τυχόν αντιβιοτικά που σκοπεύετε να πάρετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Σχετικά θέματα: