Προεκλαμψία λοχείας

Προεκλαμψία της λοχείας

Η προεκλαμψία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και λευκωματουρία (παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα). Οι γυναίκες μπορούν επίσης να παρουσιάσουν προεκλαμψία και μετά τον τοκετό (προεκλαμψία της λοχείας).

Η προεκλαμψία παραμένει η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Είναι μια απειλητική για τη ζωή διαταραχή.

Αν και η προεκλαμψία εμφανίζεται συνήθως μετά από 20 εβδομάδες της κύησης, τα συμπτώματα μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και μετά τον τοκετό. Είναι επίσης πιθανό η προεκλαμψία να εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά τον τοκετό.

Πόσο συχνή είναι η προεκλαμψία της λοχείας;
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι 0,3-28% των γυναικών εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τον τοκετό.

Πόσο επικίνδυνη είναι η προεκλαμψία της λοχείας;
Η προεκλαμψία μετά τον τοκετό μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία, μια επιπλοκή που μπορεί να περιλαμβάνει επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, βλάβες διαφόρων οργάνων, ακόμη και θάνατο.

Ωστόσο, με έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση, η προεκλαμψία δε θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μιας γυναίκας. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό για κάθε έγκυο να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα συμπτώματα και να αναζητήσει άμεσα ιατρική περίθαλψη, αν αυτά εμφανιστούν.

Πως εκδηλώνεται η προεκλαμψία της λοχείας;

Η προεκλαμψία μετά τον τοκετό εμφανίζεται συνήθως μέσα στις πρώτες 7 ημέρες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μια γυναίκα διατρέχει κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας έως και 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μερικές φορές δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα. Για το λόγο αυτό παρακολουθείται η πίεση της γυναίκας μετά τον τοκετό.

Η αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 140/90 mm Hg μπορεί να συνδέεται με προεκλαμψία. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διαταραχές της όραση, όπως η εμφάνιση κηλίδων
 • Σοβαρός πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί
 • Πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χέρια ή στα πόδια
 • Πόνος στο στομάχι με ή χωρίς ναυτία ή εμετούς
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Πότε θα πρέπει να ζητήσω βοήθεια από το γιατρό;
Σε ορισμένες γυναίκες, η προεκλαμψία είναι ήπια, αλλά σε άλλες, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Οι γυναίκες δε μπορούν να εκτιμήσουν πόσο σοβαρή η περίπτωσή τους, σύμφωνα μόνο στα συμπτώματα, οπότε είναι σημαντικό να αναζητήσουν άμεση ιατρική περίθαλψη.

Συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν μια γυναίκα και το περιβάλλον της, περιλαμβάνουν:

 • Αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 160/110 mm Hg
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Σοβαρός πονοκέφαλο
 • Διαταραχές στην όραση, όπως θολή όραση, στίγματα ή φώτα που αναβοσβήνουν
 • Κοιλιακό άλγος
 • Ναυτία ή εμετός
 • Πρήξιμο των χεριών και του προσώπου

Αν εμφανίσετε τέτοια συμπτώματα μεταβείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή καλέστε το 166. Μην αμελήσετε να ενημερώσετε ότι η γυναίκα που παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα έχει γεννήσει πρόσφατα.

 

Προεκλαμψία


Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση προεκλαμψίας της λοχείας;
Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να αναπτύξει προεκλαμψία κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλες.

Μερικοί παράγοντες κινδύνου για προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

 • Νεφρική νόσο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης
 • Προεκλαμψία σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
 • Παχυσαρκία
 • Ηλικία άνω των 40 ετών
 • Οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας

Ποιες είναι οι επιπλοκές της προεκλαμψίας της λοχείας;
Μία από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές της προεκλαμψίας μετά τον τοκετό είναι το σύνδρομο HELLP.

Το σύνδρομο HELLP χαρακτηρίζεται από:

 • Αιμόλυση, η οποία είναι η καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων
 • Αυξημένα ηπατικά ένζυμα, που σχετίζεται με ηπατική βλάβη η οποία μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές
 • Χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πως γίνετε η διάγνωση της προεκλαμψίας της λοχείας;
Η διάγνωση βασίζεται σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και σε εξέταση ούρων.
Εάν μια γυναίκα έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα της, μπορεί να έχει προεκλαμψία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, προβλήματα με τα νεφρά και το ήπαρ μπορεί να εμφανιστούν χωρίς να συνυπάρχει λευκωματουρία. Σε απουσία λευκωματουρίας εφόσον υπάρχει επίμονα αυξημένη αρτηριακή πίεση και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με προεκλαμψία, θα τεθεί η διάγνωση της προεκλαμψίας ακόμη και αν απουσιάζει το λεύκωμα από τα ούρα. Αν εμφανιστούν σπασμοί, η διάγνωση γίνεται εκλαμψία.

Ποια είναι η θεραπεία της προεκλαμψίας της λοχείας;
Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση αντιϋπερτασικών φαρμάκων για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη αντιμετώπιση των τυχόν επιπλοκών που θα εμφανιστούν.

Μπορώ να θηλάσω ενώ έχω εμφανίσει προεκλαμψία ή παίρνω αγωγή για την αντιμετώπιση της;
Συνήθως είναι ασφαλές να συνεχιστεί ο θηλασμός. Ωστόσο, το άγχος μιας απειλητικής για τη ζωή διάγνωσης και οι διαταραχές του θηλασμού που μπορεί να απαιτήσει η θεραπεία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Θηλασμός

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις  της προεκλαμψίας της λοχείας;
Οι περισσότερες γυναίκες θα αναρρώσουν πλήρως από προεκλαμψία εάν λάβουν πρώιμη θεραπεία.
Ωστόσο, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ή και στην καρδιά, οπότε είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί καρδιολογικός έλεγχος και να καθοριστεί η τυχόν περαιτέρω παρακολούθηση.

Η προεκλαμψία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας σε μια επόμενη εγκυμοσύνη, οπότε μια γυναίκα πρέπει να ενημερώσει για την ύπαρξη ενός τέτοιου ιστορικού


Σχετικά άρθρα: