none 2310 707 957none info@obstetric.gr

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κακοήθούς όγκου στον τράχηλο της μήτρας.


Ο τράχηλος της μήτρας καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα ιστού (επιθήλιο) το οποίο είναι φτιαγμένο από κύτταρα. Τα υγιή κύτταρα, μεγαλώνουν διαιρούνται και αντικαθίστανται όποτε απαιτείται. Τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται πιο γρήγορα. Μπορούν να αναπτυχθούν σε βαθύτερες στιβάδες ή να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Τα καρκινικά κύτταρα συνήθως σχηματίζουν μια μάζα ιστού, που ονομάζεται όγκος.

Πόσο καιρό χρειάζεται ο καρκίνος του τραχήλου για να αναπτυχθεί;

Συνήθως απαιτούνται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί καρκίνος. Στο διάστημα αυτό τα κύτταρα του τραχήλου γίνονται ανώμαλα. Οι αλλαγές αυτές που εμφανίζονται στα κύτταρα πριν την ανάπτυξη καρκίνου ονομάζονται δυσπλασία ή ενδοεπιθηλιακή τραχηλική νεοπλασία.

Πιο είναι το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Το κύριο αίτιο είναι η λοίμωξη από τους ιούς HPV (human papillomavirus). Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV. Ορισμένοι τύπου HPV, που ονομάζονται υψηλού κινδύνου, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, στο αιδοίο, στο ορθό, στον πρωκτό, στο στοματοφάρυγγα, στον κόλπο και στο πέος.

Άλλοι τύποι HPV σχετίζονται με τα οξυτενή κονδυλώματα.

Υπάρχουν δυο εμβόλια διαθέσιμα που μπορούν να προστατέψουν έναντι ορισμένων τύπων HPV.

Ποιες γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι οι λοίμωξη από υψηλού κίνδυνου τύπους HPV. Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από HPV:
• Πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι.
• Σεξουαλικός σύντροφος με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.
• Έναρξη σεξουαλικών επαφών σε μικρή ηλικία (κάτω των 18 ετών).

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

• Ατομικό ιστορικό δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του αιδοίου.
• Κάπνισμα.
• Ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως χλαμύδια).
• Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχει εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Το τεστ Παπανικολάου γίνεται για τον έλεγχο της παρουσίας μη φυσιολογικών (δυσπλαστικών) κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. Αυτό επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση αλλοιώσεων και τη θεραπεία τους ώστε τα παθολογικά κύτταρα να μην εξελιχθούν σε καρκινικά.

Επίσης το HPV test χρησιμοποιείται μαζί με το τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, και για την παρακολούθηση γυναικών με παθολογικό τεστ Παπανικολάου.

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Η πρόληψη μπορεί να γίνει με τον εμβολιασμό έναντι των HPV.

 

Εμβολιασμός για HPV

Διαβάστε περισσότερα για τα Εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (HPV).

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ανώμαλη αιμορραγία, διάμεση σταγονοειδής αιμόρροια ή υδαρείς εκκρίσεις από τον κόλπο. Η έμμηνος ρύση μπορεί να έχει μεγαλύτερη ποσότητα από πριν και μπορεί να εμφανιστεί αίμα μετά από τις σεξουαλικές επαφές.

Σημεία προχωρημένου καρκίνου περιλαμβάνουν πυελικό πόνο, διαταραχές της ούρησης και πρήξιμο στα πόδια. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε γειτονικά όργανα ή λεμφαδένες, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, λόγω της δυσλειτουργίας αυτών. Για παράδειγμα ένας όγκος μπορεί να πιέζει την ουροδόχο κύστη ή να αποφράσσει τη ροή σε κάποιο αγγείο.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Αν υπάρχει υποψία παρουσίας καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα ληφθεί βιοψία. Αν υπάρχει παθολογικό τεστ Παπανικολάου, που απαιτεί θεραπεία, θα αφαιρεθεί κομμάτι του τραχήλου και θα σταλεί σε παθολογονατομικό εργαστήριο. Αν διαπιστωθεί παρουσία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα γίνει εκτίμηση του μεγέθους του όγκου και της ύπαρξης ή όχι διασποράς εκτός του τραχήλου της μήτρας.

Τι είναι η σταδιοποίηση;

Σταδιοποίηση είναι η εκτίμηση, του πόσο εξαπλωμένος είναι ο καρκίνος. Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου έχουν στάδια από ένα έως τέσσερα (I-IV). Όσο μικρότερο είναι το στάδιο τόσο μικρότερη είναι η εξάπλωση του καρκίνου. Μερικοί τύπου καρκίνου έχουν και στάδιο 0. Σταδίου 0 αποκαλείται ο μη διηθητικός καρκίνος ή καρκίνωμα in situ. Στο στάδιο 0 τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στην επιφάνεια του τραχήλου. Δεν έχουν περάσει σε βαθύτερα στρώματα ή σε άλλα όργανα. Στα υπόλοιπα στάδια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ονομάζεται διηθητικός, δηλαδή έχει περάσει σε βαθύτερα στρώματα από την επιφάνεια του τραχήλου ή και σε άλλα όργανα.

Τι είδη θεραπείας υπάρχουν;

Ο διηθητικός καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζεται με χειρουργείο (υστερεκτομή), ακτινοβολίες ή χημειοθεραπεία. Μπορεί να απαιτηθεί συνδυασμός των ανωτέρω θεραπειών. Σε αυστηρά επιλεγμένες περιπτώσεις γυναικών που δεν έχουν τεκνοποιήσει μπορεί να πραγματοποιηθεί τραχηλεκτομή, με διατήρηση του σώματος της μήτρας.

Χρειάζεται ειδική παρακολούθηση μετά τη θεραπεία

Θα συστηθεί συχνότερος έλεγχος για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για μερικά χρόνια μετά τη θεραπεία, για να επιβεβαιωθεί ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν απομακρυνθεί πλήρως. Ακόμη και αν ο τράχηλος έχει αφαιρεθεί, στα πλαίσια της θεραπείας, θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι λήψεις γίνονται από το ανώτερο τμήμα του κόλπου, αντί του τραχήλου.

 

 


Σχετικά θέματα:


 

MAIN MENU