τεστ Παπανικολάου αιμορραγία

Αιμορραγία μετά από λήψη τεστ Παπανικολάου

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η εμφάνιση αιμορραγίας μετά από τη λήψη τεστ Παπανικολάου δεν οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Επομένως, οι γυναίκες που θα εμφανίσουν λίγο αίμα μετά από τη λήψη του τεστ Παπανικολάου, που δε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα και το οποίο σταματά στις επόμενες 1-2 ημέρες, δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της αιμορραγίας μετά από τη λήψη ενός τεστ Παπανικολάου;
Οι πιο πιθανές αιτίες εμφάνισης αιμορραγίας μετά από τη λήψη ενός τεστ Παπανικολάου περιλαμβάνουν:

Ερεθισμός του τραχήλου:

Κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, πραγματοποιείται λήψη ενός μικρού δείγματος κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας.

Τεστ Παπανικολάου

Η συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας μπορεί να προκαλέσει ελαφρά αιμορραγία ή εμφάνιση κηλίδων αίματος, που μπορεί να διαρκέσει για 1 έως 2 ημέρες.

Η αιμορραγία συνήθως συμβαίνει επειδή η εξέταση ερεθίζει τον τράχηλο και όχι επειδή υπάρχει κάτι παθολογικό στην περιοχή. Στις περισσότερες γυναίκες η αιμορραγία θα σταματήσει από μόνη της και δε θα επανεμφανιστεί.

Εγκυμοσύνη:
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος έχει αυξημένη αιμάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αιμορραγεί πιο εύκολα μετά από τον ερεθισμό, ακόμη και σε μια αρχόμενη εγκυμοσύνη.

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται και το βάρος της μήτρας ασκεί πίεση στον τράχηλο, αυτός γίνεται ακόμη πιο επιρρεπής στην εμφάνιση αιμορραγίας.

Ένα τεστ Παπανικολάου μπορεί να ερεθίσει ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του τραχήλου και να προκαλέσει αιμορραγία.

Η λήψη τεστ Παπανικολάου δε μπορεί να προκαλέσει απώλεια της εγκυμοσύνης και η εμφάνιση ελαφριάς αιμορραγίας μετά από τη λήψη ενός τεστ Παπανικολάου δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Ωστόσο, η εγκυμονούσα πρέπει να εκτιμηθεί από τον γιατρό της, εάν η αιμορραγία επιδεινώνεται ή προκαλεί συσπάσεις της μήτρας, γιατί δε μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να συμπέσει η έναρξη μιας αποβολής που ούτως ή άλλως ήταν να συμβεί με τη λήψη του τεστ Παπανικολάου.

Έμμηνος ρύση (περίοδος)
Όταν η λήψη του τεστ Παπανικολάου γίνει λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη έμμηνο ρύση, μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες αίματος και μετά από μερικές ημέρες να ακολουθήσει αιμορραγία που αντιστοιχεί στην περίοδο.
Ωστόσο όταν η περίοδος δεν είναι το αίτιο μιας βαριάς αιμορραγίας, αυτό μπορεί να σημαίνει την παρουσία λοίμωξης ή άλλου προβλήματος.

Πολύποδες του τραχήλου της μήτρας
Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας είναι συνήθως μικρές, καλοήθεις μάζες, που αναπτύσσονται στο στόμιο του τραχήλου. Κατά τη διάρκεια της λήψης ενός τεστ Παπανικολάου, ένας πολύποδας μπορεί να αιμορραγήσει.

Πολύποδας τραχήλου

Δυσπλασίες και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Ο πρώιμος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνήθως εμφανίζει λίγα συμπτώματα. Εντούτοις, ενδέχεται να υπάρξει κάποια ανώμαλη κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων στα πρώιμα στάδια καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και σοβαρή αιμορραγία σε προχωρημένα στάδια.

Η λήψη τεστ Παπανικολάου σε ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αιμορραγίας.

Οποιαδήποτε γυναίκα εμφανίζει κολπική αιμορραγία που δε σχετίζεται με την έμμηνο ρύση ή παρατηρήσει οποιαδήποτε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο για περαιτέρω διερεύνηση.

Ευαισθησία του τραχήλου:
Σε ορισμένες γυναίκες ο τράχηλος μπορεί να παρουσιάζει ευαισθησία και να είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο να ματώσει μετά από κάποιο ερεθισμό.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν ευαίσθητο τράχηλο χωρίς να παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα και συχνά η διερεύνηση δεν καταλήγει σε κάποια διάγνωση.

Παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με την παρουσία ενός ευαίσθητου τραχήλου, περιλαμβάνουν:

  • Φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα)
  • Λοιμώξεις από χλαμύδια
  • Τραυματισμούς του τραχήλου
  • Εκτρόπιο (μια φυσιολογική κατάσταση όπου κύτταρα του ενδοτραχήλου βρίσκονται στο εξωτερικό του τραχήλου, μια κατάσταση που παρατηρείται φυσιολογικά σε έφηβες και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια).

Πότε θα πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια;

Μια γυναίκα θα πρέπει να αναζητήσει τη συμβουλή του γυναικολόγου:

  • Αν η αιμορραγία είναι πολύ βαριά ή δεν υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες
  • Αν η αιμορραγία που σχετίζεται με έναρξη περιόδου μετά από τη λήψη τεστ Παπανικολάου δεν σταματά μετά από 1 εβδομάδα
  • Αν υπάρχουν έντονοι πόνοι ή κράμπες
  • Αν η αιμόρροια σε εγκύους γίνεται προοδευτικά σοβαρότερη ή δεν υποχωρεί μετά την πάροδο 24 ωρών.

 


Σχετικά θέματα: