Τεστ Παπανικολάου εγκυμοσύνη

Τεστ Παπανικολάου στην εγκυμοσύνη


Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν να κάνουν τεστ Παπανικολάου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η απάντηση είναι ναι.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι γιατροί θα συστήσουν τη λήψη τεστ Παπανικολάου στην αρχή της εγκυμοσύνης ως μέρος της τακτικής προγεννητικής φροντίδας, σε γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ Παπανικολάου ή έχουν ιστορικό παθολογικών τεστ Παπανικολάου.

Το τεστ Παπανικολάου ελέγχει για την παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας, που μπορεί να σημαίνουν προκαρκινικές αλλοιώσεις ή και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πως πραγματοποιείται το Τεστ Παπανικολάου;

Η γυναίκα θα πρέπει να ξεντυθεί από τη μέση και κάτω και να ξαπλώσει σε μια γυναικολογική καρέκλα. O γυναικολόγος με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα εξετάζει μακροσκοπικά τον τράχηλο της μήτρας για την παρουσία ύποπτων περιοχών.

Στη συνέχεια με μια σπάτουλα και ένα βουρτσάκι συλλέγει κύτταρα από την επιφάνεια και το εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας. Το υλικό αυτό μονιμοποιείται και μεταφέρεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο, όπου θα επεξεργαστεί και θα γίνει η εξέταση του στο μικροσκόπιο από τον κυτταρολόγο.

Τεστ Παπανικολάου

Μπορεί το Τεστ Παπανικολάου να προκαλέσει αποβολή;
Οι μελέτες δεν δείχνουν σχέση μεταξύ της αποβολής και της λήψης τεστ Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ελαφριά αιμόρροια μετά την εξέταση, λόγω της ευαισθησίας του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο ένα τεστ Παπανικολάου να προκαλέσει αποβολή.

Δυστυχώς, δεδομένου ότι περίπου το 10% έως 15% των επιβεβαιωμένων κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, ορισμένες γυναίκες αναπόφευκτα αποβάλλουν μετά από ένα τεστ Παπανικολάου. Μερικές μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να έχουν συμπτώματα αποβολής αφού είχαν κάνει τεστ Παπανικολάου νωρίτερα την ίδια μέρα. Ωστόσο, οι μελέτες μας λένε ότι, σε γενικές γραμμές, αυτά τα γεγονότα είναι συμπωματικά και όχι συνδεδεμένα.

Τα συμπτώματα της αποβολής μπορεί να περιλαμβάνουν κολπική αιμορραγία που είναι ανοιχτό κόκκινο ή καφέ, κράμπες ή πόνο στην πλάτη και τη διέλευση ιστού από τον κόλπο. Λάβετε υπόψη όμως ότι ακόμα και αν συμβεί αποβολή, αυτό δεν σημαίνει ότι το τεστ Παπανικολάου προκάλεσε την απώλεια της εγκυμοσύνης. Είναι πολύ πιο πιθανό τα συμπτώματα της αποβολής να εμφανίστηκαν συμπωματικά αμέσως μετά την εξέταση.

Εάν το τεστ Παπανικολάου σας είναι παθολογικό;
Εάν ένα τεστ Παπανικολάου δείξει ανωμαλίες, τότε ο γυναικολόγος σας μπορεί να κάνει μια δεύτερη εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση, η οποία θα του επιτρέψει να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας σας. Αυτό η εξέταση είναι επίσης ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή κοιτάζει μόνο το εξωτερικό του τραχήλου της μήτρας.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της κολποσκόπησης, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει επανάληψη του τεστ Παπανικολάου μετά τον τοκετό. Εάν υπάρχουν ανησυχητικά ευρήματα, θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση, κάτι που θα γίνει συνήθως μετά τον τοκετό.


Σχετικά θέματα: