Εμφυτεύματα μαστού και θηλασμός

Εμφυτεύματα μαστού και θηλασμός

Οι περισσότερες γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους μπορούν να θηλάσουν, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

Το αν μπορεί μια γυναίκα να θηλάσει εξαρτάται από την αρχική κατάσταση του μαστού πριν από τη χειρουργική επέμβαση και ενδεχομένως από τον τύπο της τομής που πραγματοποιήθηκε.

Τα εμφυτεύματα στήθους μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα του μητρικού γάλακτος που μπορεί να παράγει μια γυναίκα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η παραγωγή γάλακτος δεν επηρεάζεται καθόλου.

Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για την επίδραση του θηλασμού στα εμφυτεύματά σας. Είναι φυσιολογικό το στήθος σας να αλλάζει σε σχήμα και μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά το θηλασμό. Ο θηλασμός δεν θα επηρεάσει τα εμφυτεύματά σας, αλλά το μέγεθος και το σχήμα του στήθους σας συνολικά μπορεί να είναι διαφορετικό.

Επιδρούν τα εμφυτεύματα στο θηλασμό;
Οι περισσότερες μητέρες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μαστών ή θηλών είναι σε θέση να παράγουν γάλα, αλλά ορισμένες από αυτές τις μητέρες δεν θα μπορούν να παράγουν πλήρη ποσότητα γάλακτος για τα βρέφη τους. 
Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται συνήθως πίσω από τους αδένες που παράγουν το γάλα ή κάτω από τους μύες του στήθους, κάτι που δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, η θέση και το βάθος της τομής που χρησιμοποιείται για τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μιας γυναίκας να θηλάσει.

Η χειρουργική επέμβαση που διατηρεί ανέπαφη τη θηλαία άλω είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα. Η θηλαία άλως είναι η σκουρόχρωμη περιοχή γύρω από τη θηλή.

Τα νεύρα γύρω από τις θηλές σας παίζουν σημαντικό ρόλο στο θηλασμό. Η αίσθηση ενός μωρού που θηλάζει στο στήθος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών προλακτίνης και οξυτοκίνης. Η προλακτίνη ενεργοποιεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος, ενώ η οξυτοκίνη ενεργοποιεί τη ροή του γάλακτος. Όταν αυτά τα νεύρα καταστρέφονται, η αίσθηση μειώνεται.

Οι τομές που γίνονται κάτω από το στήθος ή μέσω της μασχάλης ή του ομφαλού είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν το θηλασμό.

Η πλήρης παροχή γάλακτος δεν είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη εμπειρία θηλασμού, επειδή είναι δυνατό να συμπληρωθεί με τρόπο που υποστηρίζει το θηλασμό.

Το νεογνό μπορεί να επωφεληθεί από οποιαδήποτε ποσότητα μητρικού γάλακτος που μπορεί να παράγει μια γυναίκα και η συμπλήρωση με τη φόρμουλα είναι μια επιλογή εφόσον απαιτηθεί.

Είναι ασφαλές να θηλάσω με εμφυτεύματα;
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  (ECDC) των ΗΠΑ, δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες κλινικές αναφορές προβλημάτων σε μωρά μητέρων με εμφυτεύματα σιλικόνης.

Δεν υπάρχουν μέθοδοι για την ακριβή ανίχνευση των επιπέδων σιλικόνης στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, μια μελέτη του 2007 που μέτρησε τα επίπεδα πυριτίου δεν βρήκε υψηλότερα επίπεδα στο μητρικό γάλα σε μητέρες με εμφυτεύματα σιλικόνης σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν. Το πυρίτιο είναι συστατικό στη σιλικόνη.

Δεν υπάρχει επίσης σύμφωνα με το FDA ένδειξη αυξημένου κινδύνου εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών σε μωρά που γεννιούνται από μητέρες με εμφυτεύματα στήθους.

Τα εμφυτεύματα στήθους ωστόσο ενέχουν ορισμένους κινδύνους για τη γυναίκα, όπως:

• Πιθανότητα να χρειαστούν επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις για διορθώσεις ή αφαίρεση
• Καψική σύσπαση, η οποία συμβαίνει όταν σχηματίζεται ουλώδης ιστός γύρω από το εμφύτευμα προκαλώντας συμπίεση του εμφυτεύματος.
• Αλλαγές στην αίσθηση του μαστού και της θηλής
• Πόνο στο στήθος
• Ρήξη των εμφυτευμάτων


Σχετικά θέματα: