Παθητικό κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Παθητικό κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Σε όλες τις γυναίκες συνιστάται να διακόψουν το κάπνισμα όταν μείνουν έγκυες. Ωστόσο, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η απλή διακοπή δεν αρκεί για την εξάλειψη των κινδύνων που συνδέονται με την έκθεση στο τσιγάρο. Πολλές γυναίκες εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα από φίλους και μέλη της οικογένειας. Το παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου και του μωρού της.

Παθητικό κάπνισμα και εγκυμοσύνη
Το παθητικό κάπνισμα χαρακτηρίζεται ως το προϊόν που απελευθερώνεται στο περιβάλλον κάθε φορά που κάποιος που καπνίζει εκπνέει. Μπορεί επίσης να προέλθει από το τέλος των προϊόντων καπνίσματος που περιέχουν καπνό. Υπάρχουν περίπου 4.000 χημικές ουσίες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα, πολλές από τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζονται με τον καρκίνο. Εάν εκτεθείτε σε παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο εσείς όσο και το μωρό σας κινδυνεύετε.

Μερικές από τις παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι οι αποβολές, το χαμηλό βάρος γέννησης, ο πρόωρος τοκετός, τα μαθησιακά ελλείματα ή οι διαταραχές συμπεριφοράς στο παιδί σας και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Το SIDS είναι μια διαταραχή όπου ένα βρέφος πεθαίνει απροσδόκητα ενώ κοιμάται. Αυτή η κατάσταση είναι κάπως μυστήριο, καθώς οι αυτοψίες και οι ιατρικές εξετάσεις δεν εντοπίζουν την αιτία θανάτου και τα βρέφη φαίνονται υγιή πριν πεθάνουν.

Προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα τσιγάρα και τα πούρα, είναι καλύτερο να αποφύγετε εντελώς το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα.

Καπνός από τρίτο χέρι και εγκυμοσύνη
Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να εκτεθούν σε αυτό το είδος καπνού χωρίς καν να το καταλάβουν. Το παθητικό κάπνισμα είναι τα υπολείμματα που αφήνουν τα τσιγάρα στα έπιπλα, στα χαλιά, στα χρώματα κ.λπ. Ο καπνός από τρίτο χέρι μπορεί να κολλήσει για μήνες ή χρόνια. Εάν ένα μέρος μυρίζει καπνό, ακόμα κι αν κανείς δεν καπνίζει αυτήν τη στιγμή, σημαίνει ότι υπάρχουν υπολείμματα καπνού εκεί.

Οι τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας όταν είτε αγγίζετε κάτι που περιέχει το υπόλειμμα είτε αναπνέετε κάποια από τα υπολείμματα. Όταν οι τοξίνες μπουν στο αίμα σας, τις μοιράζεστε με το μωρό σας. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Los Angeles Biomedical Research Institute at Harbor-UCLA Medical Center (LA BioMed) έδειξε ότι τα υπολείμματα του καπνού από τρίτο χέρι έχουν επιζήμια επίδραση στην προγεννητική ανάπτυξη των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, είστε έγκυος ή έχετε αποκτήσει πρόσφατα παιδί, είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα του παθητικού καπνίσματος στο σπίτι σας. Θα πρέπει να σταματήσετε τελείως το κάπνισμα εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας καπνίζει σε εξωτερικό χώρο και δεν μπαίνει στο σπίτι φορώντας τα εξωτερικά ρούχα με τα οποία έχει καπνίσει. Για παράδειγμα, ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να φοράει παλτό ή φούτερ όταν καπνίζει και να το βγάζει πριν εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού. Επιπλέον, μετά την έκθεση στο τσιγάρο, είναι σημαντικό εσείς και ο σύντροφός σας να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το μωρό σας.

Τι γίνεται με τη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας;
Είναι σημαντικό το μωρό σας να έχει περιορισμένη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα ακόμα και όταν γεννηθεί. Τα μωρά που έρχονται σε επαφή με το παθητικό κάπνισμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν SIDS. Επιπλέον, τα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα βιώνουν αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Είναι πιο πιθανό να έχουν μολύνσεις αυτιών, κρυολογήματα, αναπνευστικές παθήσεις και προβλήματα με τα δόντια. Το παθητικό κάπνισμα είναι πιθανό να είναι τόσο επιβλαβές όσο το παθητικό κάπνισμα για το βρέφος σας, επομένως είναι σημαντικό να κρατάτε το παιδί σας μακριά από περιοχές που περιέχουν υπολείμματα καπνού.

Δωρεάν Συμβουλευτική Διακοπής Καπνίσματος


Σχετικά θέματα: