μέλι εγκυμοσύνη

Μπορώ να τρώω μέλι ενώ είμαι έγκυος;

Ίσως έχετε ακούσει ότι τα παιδιά μικρότερα του 1 έτους δεν πρέπει να τρώνε μέλι. Αυτό είναι αλήθεια, επειδή το μέλι μπορεί να μεταφέρει ένα βακτήριο που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα βρέφη.

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του τι τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή ορισμένες τροφές μπορεί να είναι ανθυγιεινές για εσάς, το αγέννητο μωρό σας ή και για τα δύο.

Ευτυχώς, το μέλι δεν εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους με πολλά άλλα άψητα ή μη παστεριωμένα τρόφιμα και αποτελεί μια ασφαλή γλυκιά απόλαυση για εσάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από την αρχαιότητα, το μέλι θεωρούνταν νόστιμο φαγητό και σπιτική θεραπεία για ορισμένες παθήσεις. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να καταναλώνετε αυτό το φυσικό γλυκαντικό, με όποιο τρόπο επιθυμείτε.

Ο λόγος που ορισμένοι αμφισβητούν την ασφάλεια του μελιού είναι ότι μερικές φορές περιέχει σπόρια βακτηρίων που ονομάζονται Clostridium botulinum. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα στο έντερό και να παράγουν νευροτοξίνες που οδηγούν σε αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και παράλυση στα χέρια, τα πόδια, την κοιλιακή χώρα και το αναπνευστικό σύστημα.

Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος δεν αφορά τα περισσότερα παιδιά και τους ενήλικες. Τα παιδιά άνω του ενός έτους και οι υγιείς ενήλικες - συμπεριλαμβανομένων των εγκύων - μπορούν να καταναλώνουν μέλι με ασφάλεια επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τους προστατεύει από οποιοδήποτε βακτήριο ενδέχεται να περιέχει το μέλι.

Είναι ασφαλές το μέλι ασφαλές για την εγκυμοσύνη;
Δεν υπάρχουν μελέτες για την ασφάλεια του ακατέργαστου μελιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι είναι μη ασφαλές. Το μη παστεριωμένο μέλι δεν ενέχει τον κίνδυνο λιστερίωσης που συναντάτε με το μη παστεριωμένο τυρί και τα αλλαντικά. Στην πραγματικότητα, επειδή είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το παστεριωμένο μέλι, το ωμό μέλι πιθανότατα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του μελιού που πωλείται στα καταστήματα είναι παστεριωμένο – όχι για λόγους ασφαλείας αλλά για λόγους αποθήκευσης και βελτίωσης της εμφάνισης. Το μέλι παστεριώνεται με μέθοδο παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για την παστερίωση του γάλακτος. Θερμαίνεται στους 71.6°C για 15 έως 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ψύχεται γρήγορα. Αυτό σκοτώνει τα κύτταρα της ζύμης (αν και όχι τα σπόρια της αλλαντίασης) και έτσι το μέλι δεν θα ζυμωθεί. Η παστερίωση επιβραδύνει επίσης τη διαδικασία κρυστάλλωσης, έτσι ώστε το μέλι να παραμείνει περισσότερο ρευστό.

Είναι ασφαλές το μέλι για το έμβρυο;
Το μέλι είναι ασφαλές και για το έμβρυο. Ακόμη και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου έγκυες προσβλήθηκαν από αλλαντίαση, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία ότι τα μωρά τους γεννήθηκαν με την πάθηση. Επίσης η λοίμωξη από αλλαντίαση της μητέρας δεν συνδέθηκε με προβλήματα στην εγκυμοσύνη ή με συγγενείς ανωμαλίες.

Για να βλάψει κάτι έμβρυο, θα πρέπει να διέλθει μέσω του πλακούντα. Η βοτουλινική τοξίνη έχει υψηλό μοριακό βάρος, γεγονός που καθιστά απίθανο να περάσει από τον πλακούντα και να φτάσει στο έμβρυο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν καταναλώσετε μέλι που περιέχει σπόρια αλλαντίασης, το μωρό σας θα προστατεύεται.

Ωστόσο, μόλις το μωρό σας γεννηθεί και δεν προστατεύεται πλέον στη μήτρα σας, είναι ευάλωτο σε αυτά τα βακτήρια — τουλάχιστον για λίγο. Το μέλι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μικρά βρέφη, επειδή λόγω του υποανάπτυκτου ανοσοποιητικού τους συστήματος, δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τα σπόρια της αλλαντίασης που μερικές φορές υπάρχουν στο μέλι. Μη δίνετε ωμό μέλι στο μωρό σας μέχρι μετά τα πρώτα του γενέθλια.

Γιατί το μέλι είναι επικίνδυνο για τα μωρά;
Το μέλι μπορεί να περιέχει βακτήρια που μπορούν να αναπτυχθούν στο έντερο του μωρού και να προκαλέσουν βρεφική αλλαντίαση, μια σπάνια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και είναι δυνητικά θανατηφόρα. Το έντερο των μωρών δεν είναι αρκετά ώριμο για να καταστρέψει τα βακτήρια, επομένως θα πρέπει να κρατήσετε το μέλι μακριά από το μωρό σας μέχρι να γίνει 1 έτους.

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού κατά την εγκυμοσύνη;
Γενικά, το μέλι δεν θεωρείται ιδιαίτερα πλούσια τροφή σε βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται ότι έχει κάποια πιθανά οφέλη για την υγεία.

Γονιμότητα: Υπάρχει κάποια σκέψη ότι η χρήση μελιού πριν από τη σύλληψη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητάς σας να μείνετε έγκυος.

Αναπνευστικό: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να βοηθήσει στο άσθμα, αλλά μόνο όταν συνδυάζεται με Nigella sativa (μαύρο κύμινο) ή σπόρους σέλινου. Το μέλι από μόνο του δεν είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα στους ανθρώπους.

Αντιοξειδωτική προστασία: Το μέλι, ειδικά οι σκουρόχρωμες ποικιλίες, περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία και το ανοσοποιητικό.

Είναι ασφαλές το μέλι για όλες τις εγκύους;
Σχεδόν πάντα, μπορείτε να απολαμβάνετε το μέλι ενώ είστε έγκυος. Αλλά είναι καλύτερο να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε γαστρεντερικές ανωμαλίες
Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εντέρου ή στομάχου ή έχουν νόσο του Crohn μπορεί να δυσκολεύονται να επεξεργαστούν βακτήρια στο γαστρεντερικό τους σύστημα.

Περιορίστε την πρόσληψη μελιού εάν παίρνετε αντιβιοτικά
Τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά μπορούν να εξαλείψουν τα «καλά» βακτήρια στο έντερο σας που συνήθως καταπολεμούν τα βακτηριακά σπόρια.
Εάν παίρνετε αντιβιοτικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν είναι καλή ιδέα να περιορίσετε προσωρινά το μέλι στη διατροφή σας.

Περιορίστε την πρόσληψη μελιού εάν έχετε διαβήτη κύησης
Σε εγκυμοσύνες που επιπλέκονται από διαβήτη κύησης, είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε τυχόν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Το μέλι βεβαια είναι προτιμότερο από τη ζάχαρη σε περιστασιακή βάση καθώς έχει ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και επιπλέον βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή ως το γλυκαντικό.

Κρατήστε το μέλι μακριά από το μωρό σας, μέχρι να γίνει ενός έτους
Φυσικά, από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας και μέχρι να φτάσει στην ηλικία του 1 έτους, το μέλι απαγορεύεται. Τα βρέφη που παθαίνουν αλλαντίαση είναι συνήθως μεταξύ 3 εβδομάδων και 6 μηνών, αλλά είναι ασφαλέστερο να κρατάτε το ωμό μέλι μακριά από το φαγητό του μωρού σας μέχρι και πριν από τα πρώτα τους γενέθλια.


Σχετικά θέματα: