Οστρακιά και εγκυμοσύνη

Οστρακιά και εγκυμοσύνη

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της νόσησης από οστρακιά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αν κολλήσετε οστρακιά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο.

Αν πάσχετε από οστρακιά στη φάση του τοκετού, υπάρχει κίνδυνος νόσησης του νεογνού.
Οι έγκυες στις οποίες τίθεται η διάγνωση οστρακιάς, θα πρέπει να λάβουν θεραπεία με αντιβιοτικά, τα οποία να είναι ασφαλή στη διάρκεια της κύησης.

Τι είναι η οστρακιά;
Η οστρακιά είναι μια λοιμώδης μεταδοτική νόσος που οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α.
Η οστρακιά προσβάλλει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 4 ως 10 ετών, παρατηρείται ωστόσο και σε ενηλίκους.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την οστρακιά ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο είναι 2-7 μέρες.

Η οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο.
Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζονται αν πιέσετε με το χέρι.
Γύρω από τις αρθρώσεις στα παιδιά με οστρακιά μπορούν να παρατηρηθούν κόκκινες γραμμές, που λέγονται σημείο Pastia. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα.
Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας. Οι αμυγδαλές είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύο. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι.

Οστρακιά

Σε σπάνιες περιπτώσεις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις σε γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν στρεπτόκοκκοι εξαπλωθούν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Είναι σημαντικό οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, να πλένουν τα χέρια τους πριν και αφού πάνε στην τουαλέτα ή αλλάξουν σερβιέτα.

Πως αποφεύγετε η μετάδοση της οστρακιάς;
Η οστρακιά είναι πολύ μεταδοτική και μεταφέρεται με το φτάρνισμα και το βήχα. Μπορεί επίσης να υπάρξει μόλυνση από επαφή με το δέρμα αρρώστου, όπως και από επαφή με αντικείμενα, όπως πετσέτες, ρούχα ή σκεύη.

Τι γίνετε αν κολλήσω ενώ είμαι έγκυος;
Αν εμφανίσετε εξάνθημα ενώ είστε έγκυος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ώστε να τεθεί η διάγνωση και να λάβετε κατάλληλη αγωγή.

 


Σχετικά θέματα: